Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Fereastra închisorii / Învăţături de peste ocean
Revin la o idee mai veche şi spun că din modelul nord-american de justiţie şi ordine publică este cel mai corect, din care se pot învăţa multe lucruri bune.
Zilele trecute am văzut în presă cazul unui fost luptător american. Desigur nu pentru drepturile omului, ci un bătăuş de meserie prin nu ştiu ce ligă sportivă în care oamenii îşi împart pumni în mod legal şi cu spectatori.
Sportivul în cauză şi-a găsit şi el o prietenă, dar nu tocmai neprihănită, având în vedere că prin istoria personală figura şi ca actriţă în filme deocheate.
După ce a început să o bănuiască că aceasta are o aventură în afara aşa zisei lor iubiri, a sechestrat-o şi a bătut-o în mod violent, abandonând-o dărâmată şi fizic şi psihic, dar totuşi în viaţă.
Decizia justiţiei americane a fost exemplară, aşa cum este în toate cazurile în care vreun dement îşi permite să distrugă un alt om. Verdictul sună chiar mai înfiorător decât faptele: închisoare pe viaţă cu posibilitatea liberării condiţionate după 35 de ani. Cum agresorul are 36 de ani, pe la bătrâneţile lui 71 poate invoca mila unui sfârşit de viaţă în libertate.
Primul comentariu al articolului, scris de un cititor ironic, a fost că la noi lua control judiciar şi vreo 4-5 ani. Foarte posibil, având în vedere modul sfios cu care suntem noi obişnuiţi să apărăm libertatea şi viaţa, adică darurile cele mai mari de la Dumnezeu.
Cât priveşte ordinea publică ştim că a agresa sau pune în pericol un poliţist în S.U.A. echivalează cu un delict foarte grav, iar reacţia este pe măsură. La noi aplicarea legii seamănă de prea multe ori cu o târguială. Poliţiştii din stradă, dar nu numai ei, sunt obligaţi adesea să se gândească în primul rând la drepturile criminalului şi apoi la protecţia victimei.
Cazul rutier intens mediatizat al fostului parlamentar, actual derbedeu, este elocvent pentru tupeul şi neruşinarea multora în faţa oamenilor puşi să păzească supremaţia legii şi a regulilor.
De nu vom întări atât legea, cât şi aplicarea ei, vom rămâne condamnaţi la a împlini doar jumătăţi de măsură. Şi după chipul acestor jumătăţi de măsură va fi şi societatea noastră, nu după măsură cea întreagă şi dreaptă a Cerului.