• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 17 Aprilie , 2012

Educaţie şi responsabilitate pentru cetăţenii de mâine

Elevii de azi sunt cetăţenii de mâine a comunei Fărcaşa, de aceea şcoala şi primăria înţeleg că nu este importantă doar acumularea de cunoştinţe şi îmbunătăţirea culturii generale, ci şi dezvoltarea simţului civic şi a responsabilităţii pentru mediu şi oamenii din jur. Şi-n acest domeniu au fost organizate o serie de activităţi extraşcolare bogate care s-au bucurat de asemenea de sprijinul primăriei şi primarului Ioan Stegeran.

 
 

În sfera activităţilor extraşcolare educative şi civice intră atât întâlniri şi proiecte tematice realizate în parteneriat cu instituţii ca şi Centrul Judeţean Antidrog, Poliţia, Jandarmeria, ISU Maramureş. Directorul, Viorelia Vele, spune că: “În săptămâna “Şcoala Altfel” am avut două proiecte mari: “Azi copil, mâine cetăţean responsabil” şi “Ne informăm, comunicăm, învăţăm”, primul s-a desfăşurat pe Şcoala Fărcaşa, au fost întâlniri cu medici, jandarmi, am avut un exerciţiu cu ISU de evacuare, iar celălalt s-a derulat la şcoala Tămaia. În acţiunile noastre încercăm să implicăm şi familia, pentru că altfel nu se asigură o educaţie de calitate şi ne bucură faptul că sunt receptivi şi părinţii la ceeea ce înseamnă nou”.

 

De asemenea, şcoala, în parteneriat cu autorităţile locale, a organizat mai multe proiecte ecologice, printre care se numără “Prietenii naturii”, dar şi participarea şi mobilizarea exemplară la proiectul naţional ce vizează curăţarea României într-o singură zi “Let’s do it Romania!”. De asemenea, elevii organizează periodic, atât primăvara, cât şi toamna acţiuni de ecologizare şi curăţare a comunei.

Responsablilitate înseamnă însă în primul rând grija pentru oameni. De aceea, în Fărcaşa se derulează un proiect inedit, Centru de Resurse şi Sprijin. Directorul şcolii, Viorelia Vele, explică: “acest proiect se desfăşoară la nivel de comună, este în parteneriat cu organizaţia „Salvaţi copiii!”, prin fonduri structurale. Participă copiii din familii monoparentale, copiii cu situaţie materială mai precară. Proiectul constă în întâlnirea în fiecare săptămână, trei zile, după-masă, copiii sunt duşi la şcoala Tămaia, unde avem echipa care se ocupă de ei, primesc mâncare, pachete cu hăinuţe periodic. Locaţia a fost dată din fonduri structurale pentru 20 de copii, 10 şcolari, 10 preşcolari. Şi aici avem susţinere din partea primăriei”.

 
 

La mijlocul lunii februarie a avut loc, la Fărcaşa, concursul pe teme de protecţie civilă “Cu viaţa mea apăr viaţa“. La competiţia care a început la ora 13.00 au participat 16 echipaje, formate din câte 4 elevi din Fărcaşa, Ardusat, Ariniş, Asuaju de Sus, Băiţa de sub Codru, Băseşti, Gârdani şi Sălsig, aflate în raionul de intervenţie al Punctului de Lucru Fărcaşa. În timp ce membrii juriului au corectat lucrările, elevii au vizionat filme educative pe teme de protecţie civilă. Aceştia au avut apoi ocazia să vadă, de aproape, o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă S.M.U.R.D de prim ajutor, de tip “B”, prezentate de personalul Punctului de Lucru Fărcaşa.

 

La final, clasamentul a arătat astfel:

Locul I         Grup Şcolar                   Fărcaşa                                                                                 

Locul II            Şcoala cu clasele I – VIII       Băiţa de sub Codru                                                                         

 

Locul III            Şcoala cu clasele I – VIII                    Gârdani                                             

 

Echipajelor de pe podium li s-au acordat diplome şi insigne din partea I.S.U.  Locul I a fost premiat cu 400 de lei şi bunuri în valoare de 280 de lei; locul II-  300 de lei şi bunuri în valoare de 200 de lei, iar locul III- 200 de lei şi bunuri în valoare de 120 de lei. Premierea a fost făcută de către Ioan Stegeran, primarul comunei Fărcaşa, şi deputatul Nicolae Bud. Echipajele clasate  pe primele trei locuri, au mai primit fiecare câte o minge de fotbal, tricouri pentru toţi componenţii echipajelor, dulciuri şi câte o revistă din partea Serviciul de Ajutor Maltez în România, Sucursala Baia Mare, reprezentat de Erika Laszlo.

 Activitatea a fost organizată de I.S.U. Maramureş, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Primăria comunei Fărcaşa, I.P.A. Regiunea 4 Maramureş, în colaborare cu Serviciul de Ajutor Maltez în România, sucursala Baia Mare. O contribuţie deosebită au avut-o prof. Mariana Pop- inspector şcolar general, prof. Camelia Duţă- inspector şcolar şi prof. Viorica Vele, directorul Grupului Şcolar din Fărcaşa.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.