• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 17 Aprilie , 2012

Performanţă şi dăruire

La mijlocul anului trecut, visul primarului Ioan Stegeran, privind înfiinţarea unui centru de permanenţă în comuna Fărcaşa, a devenit realitare. Atunci a fost inaugurat cel mai modern centru din judeţ, în care îşi desfăşoară activitatea, cu dăruire, 5 medici şi 7 asistente medicale.

 

Şi în domeniul sănătăţii, Fărcaşa este „capitala” zonei Codru şi Someş, iar această poziţie a fost întărită la mijlocul anului trecut, odată cu deschiderea centrului de permanenţă din comună, cel mai modern din judeţ. Această instituţie a devenit un etalon al performanţei şi dăruirii. Cinci medici de familie şi urgenţă şi 7 asistente medicale fac gărzi zilnice, între orele 15 şi 8 dimineaţa, precum şi sâmbetele, duminicile şi în sărbători, 24 de ore din 24. Şeful centrului este dr. Daniela Lăcătuş, care a început activitatea alături de colegii medici: dr. Friedl Silvia, dr. Cadar Rodica, dr. Ioana Cătană şi cele şapte asistente medicale: Alina Nicoară, Ana Ciurte, Rodica Pop, Călăuz Monica, Ancuţa Lăpuşean, Mihaela Gavriş şi Maria Pop. În prezent, centrul are 7 medici şi şase asistente medicale.  

Centrul este un vis pe care primarul Ioan Stegeran l-a avut în urmă cu un deceniu şi pe care l-a realizat prin perseverenţă şi implicare. Primăria Fărcaşa şi primarul Stegeran au investit atât în centrul propriu-zis dar şi în cheltuielile de zi cu zi a unei astfel de instituţii. Din bugetul primăriei s-a asigurat dotarea cu echipamente medicale ( EKG, defibrilator, ecograf, tuburi oxigen), în total, achiziţii de 11.400 lei. De asemenea, tot primăria a achitat mobilierul centrului, în valoare de 16.170 lei. Tot din bugetul local se asigură medicaţia de urgenţă dar şi alte cheltuieli lunare - utilităţi, navetă, masă pentru personalul de serviciu, în valoare de 3300 lei, asta deşi, ca şi în alte cazuri, instituţia nu deserveşte doar comuna Fărcaşa ci întreaga zonă.

De la inaugurare până la finele anului trecut, centrul a avut 1.360 de pacienţi, iar în acest an, până în prezent s-au adresat instituţiei de sănătate 790 de persoane. Potrivit datelor furnizate de centru, între afecţiunile pacienţilor predomină: colici abdominale, colici renale, alergii, traumatisme, insuficienţe respiratorii. Datorită dăruirii şi profesionalismului medicilor, dar şi dotărilor de înalte standarde, nu e de mirare că se adresează centrului din Fărcaşa inclusiv locuitori din comune care dispun de un astfel de centru, cum este Ariniş.

Însă, această investiţie nu a fost singura făcută de primăria Fărcaşa şi primarul Stegeran pentru sănătatea fărcăşenilor. Prin grija autorităţilor locale, comuna are şi două cabinete stomatologice şi, în fiecare miercuri, doamnele din comună pot apela la consultaţiile unui medic ginecolog din Baia Mare, pentru care primăria contribuie inclusiv la achitarea contravalorii consultaţiei. De asemenea, ca activitate de prevenţie şi îmbunătăţire a stării de sănătate a populaţiei, la începutul acestui an, primăria a organizat consultaţii optometrice gratuite - prescripţii de ochelari. O firmă specializată i-a consultat pe cei care au nevoie de ochelari şi, folosind aparatele performante din dotare, au putut spune inclusiv dacă ochelarii pe care îi folosesc sunt cei potriviţi sau nu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.