Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
“Fără susținerea colegilor din EPP, aș fi vorbit și acum ca Noe în pustiu”
Reporter: Ce înseamnă Europa?
Rareș Bogdan: Pe scurt, o casă a păcii. Uniunea Europeană nu este doar o construcție de instituții, ci o identitate politică și un mod de viață unde cetățenii au o voce. Iar dincolo de aspirații și promisiuni, vorbim despre fapte. Popularii Europeni n-au uitat niciodată asta, și de aceea au rămas și vor fi cea mai puternică familie politică. La urne, cetățenii trag linie, cântăresc, decid. Și dacă Grupul EPP nu i-a apărat, nu știu cine a făcut-o. Uitați-vă la bătălia pentru fermieri! Uitați-vă la bătălia pentru accesul la investigații medicale sau la investițiile în digitalizare! Și toate acestea pentru că EPP și-a asumat aceste bătălii. Să nu credeți că a fost ușor! Suntem cei care au organizat dezbateri cu cetățenii, s-au colectat milioane de propuneri și foarte multe și-au găsit finalitatea, pentru că am reușit să-i convingem inclusiv pe socialiști să le voteze. Ce ne propunem acum este ca oamenii să aibă mai multă putere de a decide viitorul Europei. Ei s-au exprimat, dar nu este suficient. Trebuie să existe o mai mare responsabilitate pentru decizii, o democrație parlamentară mai vie la nivel național și un Parlament European mai puternic. Nu este suficient să clamăm că democrația, apărarea drepturilor și libertăților omului, statul de drept și separarea puterilor se află în inima identității noastre europene, pentru că oamenii așteaptă mai multe fapte.
Rep.: Vă rog să-mi dați un exemplu!
Rareș Bogdan: Parlamentul European ar trebui să aibă mai mare putere de decizie, să inițieze acte normative, să aibă un cuvânt mai greu. Știți de ce? Pentru simplul fapt că eurodeputații sunt rezultatul votului direct, nu al unor negocieri. Sigur, negocierea este o artă, nu vreau să-i știrbesc din merite, dar în timp ce noi ne uităm cu coada ochiului la ceea ce vor cetățenii, alte familii politice sunt de un populism deșănțat și îl folosesc fără să le tresară niciun mușchi. Nu e în regulă! Iar cetățenii nu mai pot fi mințiți. Ei vin și spun un singur cuvânt: „Bilanțul!” Și-atunci vrei, nu vrei, bei, Grigore, aghiazmă! Iar la bilanț nu este suficient să afirmi că UE este locul în care bunăstarea și prosperitatea se întâlnesc cu responsabilitatea și solidaritatea, unde libertatea îmbrățișează securitatea și respectul pentru statul de drept. Dar mai trebuie ceva: să vezi ce-l doare pe om. Nu este suficient sa spui “sunt bun, Doamne”, ci trebuie să arăți.
Rep.: Cum anume?
Rareș Bogdan: EPP este promotorul și susținătorul ideii că deciziile trebuie luate cât mai aproape de cetățeni: orașul, regiunea sau statul lor, respectând principiul subsidiarității. Totodată, există provocări comune, cum ar fi siguranța cetățenilor, fie că vorbim despre domeniul medical sau despre energie. Iar aici, UE a demonstrat că poate face provocărilor dacă este unită. O mare parte din nemulțumirea cetățenilor față de acțiunea europeană în crizele trecute a rezultat nu numai ca o reacție la dificultatea de a ști cine era exact responsabil pentru deciziile luate, ci și din cauza lipsei de viziune politică. Dar aceste crize n-au fost ca un strănut deoarece ți-ai luat o cămașă prea subțire pe tine. Au fost ditamai crizele. Criza zonei euro, criza migrației, Brexit și pandemia de coronavirus au demonstrat că Europa nu mai poate continua să fie surprinsă. UE trebuie să fie aptă să facă față marilor provocări: digitalizarea, schimbările climatice, riscurile pentru sănătate și instabilitatea geopolitică, printr-o viziune pe termen lung și o pregătire inteligentă. În plus, Uniunea trebuie să aibă resurse și structuri adecvate pentru a putea aborda eficient următoarele situații de urgență. Iar aici, Grupul EPP a fost din nou vioara întâi.
Rep.: Dați un exemplu de situație de urgență care nu vă lasă să dormiți!
Rareș Bogdan: Numai unul? Sănătatea! Oameni care mor fără să aibă acces la investigații paraclinice de înaltă performanță. Am dus o luptă teribilă pentru a obține un amendament prin care Comisia să le ceară țărilor membre să prioritizeze prevenția, să asigure accesul gratuit al cetățenilor la cele mai performante metode de investigație. Fără susținerea colegilor din EPP, aș fi vorbit și acum ca Noe în pustiu. Dar vă mai spun una: dezinformarea! Aici, tot EPP este familia care se poate mândri cu inițierea unor anchete care au demonstrat că sursa campaniilor de dezinformare este Rusia - China concurează și ea cu succes - , care finanțează creșterea extremismului, văruit acum în „suveranism”. Lupta este dură, căci vin alegerile, dar convingerea mea este că faptele vor cântări greu. Priviți la cele două războaie care macină liniștea! (va urma)