• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 26 Februarie , 2012

Familia de suflet

Odata cu scaderea numarului de elevi de la Scoala Chechis din comuna Dumbravita, a debutat un proiect ambitios, de care beneficiaza 34 de copii care provin din familii cu probleme din cartierele marginase ale Baii Mari. Mai exact, copiii sunt transportati gratuit la Scoala Chechis, unde primesc o masa gratuita si se bucura de sprijinul si afectiunea intregii comunitati.  Presedintele Asociatiei Crestine “Daruind, vei dobandi”, Alexandru Mociran, povesteste ca: „cu ajutorul sponsorilor am reusit sa aducem copii la scoala la noi. Acum avem 34 de copii care vin la Scoala Chechis, copii provenind din familii cu probleme foarte mari. Unii chiar nu aveau posibilitatea sa le asigure copiilor hrana. Societatea Aramis asigura cate o masa calda pentru fiecare copil. In primul an am reusit sa avem si un psiholog, dar aceasta activitate s-a facut voluntar”.

 

 

Anul trecut, de acest proiect au beneficiat 24 de copii. Mai mult, in preajma sarbatorilor, asociatia ofera cu ajutorul oamenilor de bine, pachete cu alimente pe care le ofera copiilor. Proiectul a devenit intre timp unul colectiv, tot satul se implica in sprijinirea copiilor. Iar grija, afectiunea si mediul normal au adus schimbari importante in viata lor. Mociran spune ca: „Se simte evolutia copiilor, se vede o multumire pe chipul lor. Cel mai greu este sa scapam de obiceiurile pe care le au. De aceea pot sa spun ca ar trebui sa se implice mai multe institutii in asemenea proiecte.

Toata lumea din sat stie ca ajutam, de aceea avem mare noroc cu cei de aici pentru ca ne sprijina cu alimente. Cand se aduna o cantitate de alimente, incercam sa ducem la fiecare familie acasa.

Copiii sunt din Ferneziu, din Baia Mare, de pe strazile Horea, Melodiei. Acestora le asiguram transportul la scoala cu ajutorul UAC-ului, care ne-au oferit o suma de bani ca sponsorizare. Asa ca am gasit un transportator local, care a inteles situatia si ne face transportul la suma pe care o avem”.

 

Asociatia s-a implicat si in viata spirituala a copiilor. Presedintele Mociran spune ca: „unii dintre copiii pe care ii aducem la Scoala erau nebotezati, de aceea ne-am ocupat sa fie si botezati. Au fost botezati la Catedrala din Baia Mare, pentru ca ne-am dorit sa-i apropiem de Biserica. Incercam pe cat se poate sa-i ducem la marturisiri si la Biserica. E foarte mult de munca, pentru ca fiecare trebuie abordat aparte, individual”.

 

Povestea asociatiei a inceput din nevoia si din dorinta de a sprijini educatia, cultura si tinerii. Presedintele Alexandru Mociran povesteste:

 

„Asociatia a luat nastere pentru a-i sprijini pe copii. Acesta este obiectivul principal, sa se implice in activitati culturale, sa sustinem cat se poate institutia scolii in sat etc. Asociatia a fost fondata in 2010. Atunci s-au pus si bazele corului de copii. A fost un inceput mai greu. Am incercat sa implicam in cor si copii adusi din alte sate, dar fiind problema transportului, a fost foarte greu. De aceea, ca sa-i cuprindem pe cat mai multi,  s-au facut pregatiri cu ei in timpul orelor de curs, la scoli. Pentru activitatile mari, s-au facut repetitii la scoli si au fost implicati si ei. De exemplu, la cele doua sezatori care s-au organizat in perioadele de Craciun au fost implicati si acestia”.

 

 Pasiune, daruire si credinta. Pe scurt, coordonatele unei asociatii infiintate relativ recent, dar care a reusit sa creasca precum Fat-Frumosul din poveste. Asociatia Crestina “Daruind, vei dobandi” din Chechis a fost infiintata in 2010 si este condusa de presedintele Alexandru Mociran, iar membrii asociatiei sunt: Lenghel Ioan, Moje Vasile, Maxim Viorel, Breban Ariton, Cozma Marin, Donca Alin, Szabo Alexandru, Ignat Marcel.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.