• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 30 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Septembrie , 2005

Fala mare, traista goala!

Marturisesc ca m-a apucat ciuda cand am vazut daunazi reactia “printesei” Marina Sturdza vizavi de presa. Un nobil e un nobil, si nu se comporta ca un iobag. Intrebarea e, oare cat de printesa este Marina Sturdza?

 

„ Printesa! Vai, dar faceti loc, poftiti Alteta, serrenisima Principesa!” Asa se ploconesc romanii in fata oricui care se proclama print. Cine verifica insa daca titlul este autentificat sau nu? Subsemnatul, ca membru al unei FOSTE familii nobile maramuresene (atestate ca atare inca in anul 1407 - cneazul Vlad Ivanciuc de Apsa de Jos), imi permit sa ironizez himerele nobile ale altora.

Dupa cum se stie, o data cu Revolutia de la 1848, sistemul feudal a fost abolit in Transilvania, iar 10 ani mai tarziu si in Moldova si Muntenia. O data cu disparitia feudalismului, boierii, nobilii si familiile domnitoare au ramas doar cu titlurile, dar si acelea nu in intregime.

Astfel, din urmasii celor 10.000 de maramureseni dovediti nobili in urma cu doua veacuri, abia daca s-au gasit cativa care sa se ingrijeasca (din punct de vedere al documentelor de identitate) de perpetuarea particulei “de” (“de Sighet”, “Apsa” sau “Sieu”). Cei care nu au facut-o, si-au pierdut de fapt nobilitatea, discutand la propriu. La figurat, da, se permite!

In ce priveste printii si printesele, aici treaba e inca mai simpla. Toate casele regale sau foste regale ale Europei, sunt prinse in Almanahul Gotha, care se reeediteaza anual de peste doua veacuri. Cei care sunt trecuti acolo pot sa-si aroge titlul de print, iar cei care nu, le adresam zicerea stramoseasca  “fala mare-n traista goala”. Referitor la Tarile Romane, lucrurile sunt mai simple: printii sunt doar urmasii regilor! Cat despre succesorii domnitorilor, aceia nu pot fi printi adevarati, ci eventual ”oase domnesti”.

Romania are doar sapte printi!

Consultand almanahul Gotha, am descoperit negru pe alb (fara mirare) ca SINGURII PRINTI ROMANI (care poseda oficial acest titlu) sunt cei din familia Hohenzollern, neam din care mai sunt in viata urmatorii:

Regele Mihai I (nascut in 1921). Apoi, mai sunt cele cinci fiice ale acestuia, adica printesele Margarita (nascuta in 1949 si casatorita cu printul Radu Duda, nascut in 1960), Elena, Irina, Sophia si Maria. Titlu de printi mai poseda si copiii raposatei printese Elena (adica Nicholas Michael, in etate de 20 de ani, si Elisabeth Karina, de 16 ani), si fiica printesei Sophia (Elisabeta-Maria Bianca Elena, in etate de doar 6 ani, dar detinand titlul “de Laufenborg” si nu “de Romania”.) Copiii printesei Irina NU au titlul de printi de Romania, pentru ca asa a optat familia lor.

Din filiatia Mircea a lui Carol II, se afla in viata printul Paul Philip Lambrino (nascut in 1948) si fratele acestuia Ion George Nicholas Alexander Lambrino (nascut la 1961). Atat.

Acestia sunt SINGURII PRINTI ai Romaniei: Paul, Ion, Nicholas si Radu, respectiv printesele Margarita, Elisabeth si Elisabeta Maria, cu totii din familia Hohenzollern.

Restul autodeclaratilor ”printi”, c-or fi ei Bibesti, Cantacuzini, Ghiculesti, Racoviteni, Stirbei si alte specii, acestia sunt deocamdata nerecunoscuti OFICIAL de catre aristocratia Europei (cu unele exceptii, dictate de decizii ale instantelor). Adica, se afla in aceeasi oala cu urmasii nobili, ca maramuresenii. Care au fost si nu mai sunt, si nu e nimic rusinos in asta.

Suna ciudat, nu-i asa, titulaturile gen Vasile Iuga de Saliste (istoric clujean) sau Victor Baron de Coroianu (medic emigrat in Germania)? Cui ii folosesc asemenea titulaturi?

In fine, noi nu ii negam printesei Marinei Sturdza calitatile pe care le are: cultura, inteligenta, daruirea pentru caritate, abilitatile de filantrop, manager, ziarist sau lobby-woman. Doar ne intrebam daca aceasta poate proba ca este o printesa reala.

Si-n final, vazand cu ce nobili a ramas tara asta, putem afirma cu tarie: cel mai bun e tot cel republican!

 

Teofil IVANCIUC

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.