• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Octombrie , 2012

Expoziţie şi lansare de carte la Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

Miercuri, 17 octombrie a.c., la sediul Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», va avea loc vernisajul expoziţiei “Feţe, lucruri, interfeţe”, realizată de artistul plastic Dorel Topan. Cu acest prilej, artistul îşi va lansa cartea “Dinamica orientărilor estetice în pictura contemporană”.

 
 

Dorel Topan este unul dintre cei mai activi artişti plastici băimăreni din ultimul deceniu. “Se pare că, în acest moment, preocuparea de căpătâi a lui Dorel Topan este recuperarea timpului. O face cu meticuloasă disciplină profesională şi cu o apreciabilă vervă creatoare. Expoziţia de la galeriile băimărene ale UAP este în bună măsură o demonstraţie în acest sens. De la bun început trebuie să remarc că Dorel Topan nu simte nici un fel de presiune din partea a ceea ce aş numi „memoria sau moştenirea Şcolii de la Baia Mare”. Emanciparea faţă de orice poncif de ordin stilistic, suflu cromatic sau model de spiritualitate localist este atât de evidentă, încât arta lui poate dobândi lesne orice paternitate, în orice cardinalitate artistică. Pictura lui de azi este una pe care America şi o parte a Europei imediat postbelice o venerau cu patima descoperitorilor de noi lumi. Suprarealismul şi vesel-îndemânatica mişcare Pop Art îşi dau mâna dezinvolt în creaţia artistului băimărean, dar cu o detaşare ludică, inteligent speculată, ceea ce îl fereşte de exerciţiul mimetic în nota unor mari tendinţe, productive după cum se vede şi azi în mai toată lumea”, afirma despre Dorel Topan şi arta acestuia Corneliu Antim.

Cartea care va fi lansată în cadrul vernisajului, Dinamica orientărilor estetice în pictura contemporană, reprezintă rodul unei munci de cercetare şi analiză sintetică a unor evenimente artistice, autori şi opere care au influenţat creaţia artistică a autorului. În acelaşi timp, este şi o prezentare a creaţiei personale în raport cu direcţiile şi tendinţele actuale ale picturii, precum şi o raportare a acesteia la mişcări şi curente din istoria modernă şi contemporană a artei plastice, la evenimente şi fenomene socio-culturale cu implicaţii în sfera artei la scară locală şi globală.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.