• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Februarie , 2015

Expoziţie „Fotografia - document etnografic”

Marţi, 5 februarie 2015, la Salonul Artelor din cadrul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, a avut loc vernisajul expoziţiei „Fotografia – document etnografic”, organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, Asociaţia ArtImage Cluj-Napoca şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş. Putem vorbi deja de un schimb tradiţional de expoziţii de fotografii etnografice între cele două Centre Judeţene.

 
 
 

Expoziţia este un rezultat al celei de a XI-a ediţii a concursului naţional „Fotografia - document etnografic”, la care au participat 41 de fotografi ce au trimis spre jurizare 336 de fotografii. Această ediţie a marcat şi o premieră prin faptul că a existat şi un invitat din străinătate, fotograful rus Vasiliy Sherbinin, care participă la expoziţie cu un număr de şase lucrări cu tematică etnografică. În acest an au existat două secţiuni, respectiv fotografie alb-negru şi fotografie color, la care s-a adăugat o secţiune specială. La secţiunea specială, premiul I a fost obţinut de băimăreanul Felician Săteanu, cu fotografia intitulată „Candelabrul de lemn al Bisericii din Rogoz”. Această fotografie a fost reprodusă şi pe afişul expoziţiei. 

 

Juriul a fost format din mai multe personalităţi, profesori universitari, artişti fotografi şi etnologi: prof. univ.dr. Karoly Feleki (Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca), Mircea Albu (preşedintele Asociaţiei ArtImage Cluj-Napoca), maestrul fotograf Szabo Tamas, conf.univ.dr. Aurel Bodiu şi prof.univ.dr. Dorel Găină (Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca).

Fotografiile prezente în expoziţie ilustrează cultura tradiţională (obiecte sau detalii de obiecte de patrimoniu cultural tradiţional, costume populare, portrete, meşteşuguri, obiceiuri tradiţionale, arhitectură tradiţională, industrie casnică, peisaj şi minorităţi). Imaginile surprinse de fotografi sunt în marea lor majoritate din Maramureş, Crişana, Banat şi din secuime. Maramureşul are o tradiţie în acest domeniu, cel al fotografiei cu valoare de document etnografic, ţinând cont că în fiecare an se organizează aici tabere „Fotoetnografica”, în timpul cărora artiştii fotografi surprind imagini ale gospodăriilor tradiţionale maramureşene şi chipuri ale oamenilor locului cu tot ceea ce le este specific acestora.

 

Fotografiile găzduite până în data de 14 februarie a.c. de Salonul Artelor de la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” se încadrează în scopul general al concursului, acela de a conserva şi salva prin document fotografic elementele de cultură tradiţională. Sunt instantanee fotografice ale celor mai importante fapte de cultură tradiţională, materială sau imaterială, aflate pe cale de dispariţie în comunităţile rurale.

 

Trebuie spus că acest concurs naţional este unic în ţară prin tematică, încărcând fotografia cu valoare de document, un document viabil, capabil să depună mărturie despre lumea rurală românească şi nu numai. În acest fel, fotografia devine un instrument de mare actualitate în domeniul conservării, arhivării, dar şi în cel al promovării elementelor de cultură tradiţională. Lucrările expuse conturează imaginea unei lumi rurale pline de pitoresc, care mai păstrează ceva din specificul din trecut, un repertoriu al valorilor culturale tradiţionale, o lume ţărănească surprinsă în cele mai diferite ipostaze.

 
 

A opta expoziţie în Baia Mare

 

„Suntem la ediţia a XI-a a Concursului Fotografia – document etnografic şi suntem deja, din 2008, prezenţi şi în Baia Mare. Participanţii au fost din toată ţara. Anul acesta am avut aproape 340 de lucrări trimise la concurs. S-au selectat de către un juriu de specialitate 160, de la peste 40 de fotografi din toată ţara. Avem şi un invitat străin, un rus, Vasiliy Sherbinin. Avem două secţiuni de tematică generală, secţiunea de fotografie alb-negru şi secţiunea de fotografie color, şi apoi o secţiune specială, secţiunea digitală, care are în fiecare an o temă specială. Anul acesta tema specială a fost Biserici de lemn, iar câştigătorul este un băimărean. În expoziţia de aici, din Baia Mare, avem 56 de rame.”

Consuela Bendea, consultant artistic în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj

 
 

Maramureșul oferă, încă, un material bun

 

„Am primit premiul cu bucurie. Deşi este, cred, al patrulea premiu consecutiv la acest salon, sunt foarte onorat, pentru că este un salon naţional şi, de anul trecut, chiar internaţional. E un salon de ţinută. Tema fiind fotografia – document etnografic este oarecum din domeniul meu de activitate şi mă bucur că sunt printre premianţi. Maramureşul, în general, încă oferă un material bun, chiar o foarte mare parte din lucrările selecţionate în salon sunt realizate de alţi fotografi din Maramureş.”

Felician Săteanu
 
 

Maramureşul are o tradiţie în acest domeniu, cel al fotografiei cu valoare de document etnografic, ţinând cont că în fiecare an se organizează aici tabere „Fotoetnografica”, în timpul cărora artiştii fotografi surprind imagini ale gospodăriilor tradiţionale maramureşene şi chipuri ale oamenilor locului cu tot ceea ce le este specific acestora.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.