Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Expoziţia internaţională Janos Thorma
Până în data de 9 septembrie a.c., la Galeriile Millennium II din Baia Mare, poate fi vizitată Expoziţia Internaţională Janos Thorma, organizată pentru a comemora 75 de ani de la moartea artistului. Expoziţia retrospectivă reuneşte 35 de lucrări realizate de cunoscutul artist şi poate fi vizitată de luni până sâmbătă între orele 10.00-17.00.
Expoziţia reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente culturale care s-au organizat în acest an în Baia Mare şi este organizată de Bay Miklos şi pregătită de Zalatnai Pal, la iniţiativa unor colecţionari de artă maghiari şi germani. În Baia Mare, expoziţia a fost itinerată cu sprijinul Fundaţiei Culturale ARCHEUS şi al Asociaţiei pentru Cultura Băimăreană.
Înainte de a ajunge în Baia Mare, cel mai important oraş pentru viaţa şi creaţia lui Janos Thorma, tablourile au mai fost expuse la Kecskemet, urmând ca în luna septembrie să ia drumul altor oraşe din Ungaria şi Germania (Kishkunhalas, Budapesta, Munchen, Stuttgart şi Berlin), locuri reprezentative pentru creaţia marelui artist. Expoziţia, care face parte dintr-un eveniment retrospectiv major, organizat în trei ţări şi şapte locaţii, a fost organizată cu sprijinul unor colecţionari de artă ce au susţinut acest proiect.
“Un băimărean si un european”
“Eu am lucrat aici 12 ani. Aici am început să colecţionez şi, după părerea mea, cel mai important loc dintre toate în care expunem aceste lucrări este Baia Mare. Cred că aşa ar fi considerat şi Thorma Janos. El s-a născut în Kiskunhalas, dar a venit la vârsta de 14 ani la Baia Mare şi a rămas un băimărean până când a decedat aici. Întodeauna el a spus că este un băimărean şi un european”, a afirmat Bay Miklos, unul dintre organizatorii expoziţiei.
“Astăzi noi am comemorat 75 de ani de la moartea lui Thorma Janos, unul dintre cei mai importanţi artişti din Europa. De fapt, se face dreptate Şcolii Băimărene de Pictură, pentru că a fost o şcoală de valoare europeană, care a stimulat foarte multe academii de artă din România şi din Ungaria. Şcoala de artă din Baia Mare merită să fie băgată în seamă de întreaga Europă, merită să fie dezvoltată, să avem aici o adevărată academie de artă în condiţii mult mai bune decât le avem acuma”, a precizat Ioan Marchiş, preşedintele Fundaţiei Culturale ARCHEUS.
Thorma János a avut 14 ani când familia lui s-a mutat la Baia Mare. Şi-a început studiile de arte plastice la Şcoala de desen a lui Székely Bertalan, apoi, între anii 1888-1890, le-a continuat la München cu Simon Hollósy. În anii 1891 şi 1893-1895 a lucrat la Academia Julian la Paris. În anul 1896, Thorma Janos a fost unul dintre fondatorii coloniei de artişti de la Baia Mare, apoi, între anii 1902-1927, a fost profesorul Asociaţiei Pictorilor din Baia Mare. Pictura lui Thorma a pornit sub semnul naturalismului. Simţind că naturalismul îi oferă prea puţin pentru a-şi realiza scopurile artistice, Janos Thorma s-a inspirat din moştenirea romantismului german şi a clasicismului francez. După 1900, pictura lui s-a îndreptat spre realism. După anul 1920, Janos Thorma şi-a format propriul stil plein air, bazându-se pe unele elemente ale neoclasicismului. În ultimul deceniu al vieţii a pictat peisaje şi portrete impresioniste de o mare frumuseţe.