• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 26 Februarie , 2012

Explozia unui dezastru previzibil

GAZETA de Maramures a avut, din nou, dreptate. Din pacate, a fost nevoie de o catastrofa soldata cu 21 de raniti pentru ca autoritatile sa-si dea seama de un fapt logic: o firma cu 2 angajati nu avea capacitatea sa  execute o lucrare strategica si importanta, cum e distributia de gaze in Sighetu Marmatiei. GAZETA a fost singura publicatie care a scris, inca din 2003, despre Berg Gaz si povestea gazului sighetean, numai ca, la vremea respectiva, nimeni nu s-a sinchisit sa ia masuri. Abia dupa cele doua explozii de la sfarsitul saptamanii trecute au inceput si autoritatile sa arate cu degetul si sa ia masuri, uitand ca vreme de 8 ani au dormit cu ochii larg inchisi. Dar mai bine detailam.

 

Pe scurt, firul evenimentelor care au facut inconjurul tarii suna cam asa: sambata noaptea, un club din Sighetu Marmatiei a fost zguduit de o explozie in urma careia 7 tinere au fost grav ranite. Deflagratia a avut loc in baia clubului, unde una din fete a aprins o tigara. Potrivit datelor, in seara respectiva, energia electrica si curentul nu au fost oprite.

Dupa ce au ajuns la fata locului, in loc sa puna zona in siguranta, autoritatile au plecat, decizand sa se intoarca a doua zi, „pe lumina”. A fost numai prima dintr-un lung sir de greseli. A doua zi, in loc sa se respecte procedura si sa intre intai un angajat specializat in gaz, care sa verifice cladirea, au intrat de-a valma politisti, pompieri, notarul Ioan Sas. Nimeni nu avea echipamente de protectie, asa cum cere legea. A urmat o noua explozie. Numarul victimelor a ajuns la 21. A urmat o interventie SMURD, ranitii au fost transportati la Bucuresti, iar capii politiei, parchetului si ITM au descins in Maramures. Interesant e ca nimeni nu a anuntat primaria in urma acestui eveniment. Primarul si viceprimarul de Sighet au aflat de la televizor de explozii!

S-au anuntat cel putin 6 anchete,

s-a prevestit caderea unor capete si, incet, dar sigur s-a descoperit cauza: o fisura la magistrala de gaze. Desi cladirea in care a avut loc explozia nu era racordata la gaze, gazul s-a infiltrat prin reteaua de canalizare. Neavand concentratia de mercaptan standard, nici nu a mirosit. Zona a fost izolata, iar activitatea unor institutii importante ca si Trezoreria, Judecatoria, Primaria au fost practic blocate.

Specialistii au descoperit numeroase deficiente: nu exista pat de nisip, adancimea la care era ingropata conducta nu a fost corespunzatoare etc. Alarmati, sighetenii au inceput sa sune pentru verificari, suspectand scurgeri de gaze. S-a ordonat verificarea intregii lucrari, iar actele Berg Gaz au fost ridicate de procurori. De fapt, povestea gazului sighetean e simpla. Si a fost relatata pe larg de GAZETA. Acum 8 ani!

 

Dupa ce, ani de zile, sighetenii au asteptat sa vina gazul, ba de la ucrainieni, ba de pe ruta Satu Mare-Huta-Certeze-Sapanta, in 2003, locuitorii municipiului de peste Deal aveau conducta la intrarea in oras. De aceasta parte a lucrarii se ocupase Distrigaz Medias. Pentru distributia propriu-zisa a gazului, Ministerul Economiei a mai organizat o licitatie, la care s-au inscris doua firme. Primul ofertant, GPL Concordia Cluj era o multinationala cu experienta. Firma-mama isi derula activitatea in Mirandola, localitate cu care Sighetul e infratita. Astfel ca, primaria Sighet, ca beneficiar al lucrarii, a dat firmei o scrisoare de agreere care a fost depusa la dosar. In schimb, Berg Sistem Gaz era infiintata in 2002, si, potrivit bilantului pe primul an de activitate, avea doar 2 angajati. Totusi, a castigat licitatia si a semnat contractul de concesiune pe 49 de ani! Societatea a cerut apoi scutirea taxei de autorizare din partea Primariei Sighet. Era vorba de 1,5 miliarde de lei vechi. Primaria a refuzat, au urmat un proces si o conciliere. In urma raspunsurilor de la Minister, primaria a renuntat la taxa. Dupa ce firma a adus avizele necesare, in 2005 s-a dat si autorizatia de constructie. Lucrarile au inceput in 2005-2006. Strada pe care s-a produs explozia a facut parte din prima lista de lucrari.

 

Nemultumiti de viteza cu care se deruleaza lucrarile, reprezentantii primariei au incercat, insa, schimbarea executantului. In 2004, Petru Godja, la acea vreme deputat, impreuna cu un reprezentant al primariei, au avut o intrevedere cu ministrul de atunci, Dan Ioan Popescu. S-a promis rezilierea contractului. Au venit insa alegerile, ministrul s-a schimbat, iar investitia a mers mai departe.

Ulterior, in 2006, Primaria a cerut ANRGN sa verifice calitatea lucrarilor. Au primit o adresa in care scrie negru pe alb ca lucrarile sunt de buna calitate. In 2010, off-shore-ul din Cipru care statea in spatele afacerii a decis sa vanda actiunile unor persoane fizice. Asa a aparut in schema Costin Berevoianu, consilierul primarului general al capitalei Sorin Oprescu, pe post de administrator al Berg Gaz. Reprezentantii primariei spun ca, odata cu schimbarea actionariatului, colaborarea cu firma s-a imbunatatit. Numai ca evenimentul de la finele saptamanii trecute arata ca greselile din trecut nu au ramas fara efecte.

 

Dincolo de certitudinea nerespectarii unor proceduri, exploziile ridica multe semne de intrebare. Cine a receptionat lucrarile? Cine a autorizat firma? Cine i-a incredintat licitatia si de ce? Cine a decis decontarea unor lucrari neconforme? De ce ANRGN a aratat ca lucrarile sunt bune? De ce nimeni nu a descoperit pana acum aceste deficiente?

 

Speram sa nu fie nevoie de alti 8 ani pentru a primi confirmari si raspunsuri. Si, mai ales, speram ca, in dulcele stil romanesc, sa nu se puna rapid batista pe tambal.

Pentru ca lista vinovatilor e lunga. Si e formata din toti cei care au inchis ochii, vreme de 8 ani, la o asemenea marlanie. Vom reveni.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.