• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 31 Octombrie , 2015

Expediţia spre mintea şi inima băimărenilor

Reporter: Domnule avocat Niculescu-Ţâgârlaş, săptămâna trecută a avut loc, în cadrul PNL Baia Mare şi PNL Maramureş, şedinţa în care s-au stabilit oficial candidaţii partidului pentru Primăria Municipiului Baia Mare. Spun candidaţii PNL deoarece este vorba despre o luptă pentru a stabili cel mai bine clasat, în sondaje, a liberalului băimărean care să îi poată face faţă Primarului actual, Cătălin Cherecheş. Numele dvs. se află pe lista celor 5 candidaţi PNL. Ce v-a determinat să va depuneţi candidatura?

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: Aveţi dreptate, numele meu se află pe această listă internă a PNL. Unde nu aveţi dreptate este în folosirea termenului de luptă. Noi, cei 5 care ne-am declarat intenţia de a candida, nu suntem într-o luptă între noi, ci, dacă doriţi termeni adversariali, într-o competiţie, ceea ce înseamnă cu totul altceva. Cel puţin eu aşa o văd, sunt convins că aşa o vede şi conducerea centrală a partidului şi sper că aşa o văd şi colegii mei. În cele din urmă, esenţa nu stă în faptul că suntem 5 candidaţi, dintre care doar unul va candida împotriva domnului Cherecheş.

Esenţa este că Partidul Naţional Liberal este, în primul şi în primul rând, un partid democratic, un partid în care şansele de a candida sunt deschise oricui, iar procesul de selecţie este unul bazat pe meritocraţie şi, nu în ultimul rând, pe mijloace raţionale de selecţie, şi anume sondajul sociologic. Într-un astfel de sistem, cumetriile nu îşi au locul şi nici emergenţa unor candidaţi unici la poziţia supremă. PNL este tot ceea ce poate fi mai departe de un partid bolşevic.

 

Reporter: Da, dar în cele din urmă, va fi tot doar un ales….

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: Da, dar acest candidat va avea ca validare un sondaj sociologic, un sondaj în care va fi stat drept şi onest alături de colegii săi. Iar, mai mult de atât, acest candidat al PNL pentru Primăria Municipiului Baia Mare va avea alături de el, în campanie, pe ceilalţi 4 colegi şi întreg Partidul Naţional Liberal. Competiţia este doar una pentru a identifica, în mod cât mai obiectiv cu putinţă, care dintre cei 5 se regăseşte mai aproape acum, dar şi mai important, care se poate apropia cel mai mult de imaginea primarului pe care şi-l doresc băimărenii.

 

Reporter: Ca să revin cu prima întrebare: ce v-a determinat să vă depuneţi candidatura?  

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: Tinereţea este un atribut dezirabil pentru primăria unui oraş modern, însă nu cred că este şi atuul suprem. Cred că Baia Mare merită un primar tânăr, pentru a putea trasa linii de dezvoltare moderne, însă doar tinereţea singură, aşa cum s-a văzut de altfel, nu este o condiţie suficientă pentru un primar bun. Experienţa în administraţie este un ingredient fundamental cum este şi cunoaşterea legilor ţării. Cel mai important aspect este, însă, cred eu, integritatea. Integritatea în raportul cu cetăţenii oraşului, integritatea în raport cu partenerii administraţiei locale şi, nu în ultimul rând, integritatea în raport cu subalternii.

Nu îmi arog merite şi nici nu îmi pregătesc plăcuţe memoriale. Cu ce vin în faţa cetăţenilor este viziunea pentru un oraş modern, însă nu divorţat de trecut, cu experienţă în administraţie publică, cu o cunoaştere temeinică şi respectul legii şi, nu în ultimul rând, cu integritate. Şi, ca să vă răspund într-o propoziţie: candidez deoarece cred că Baia Mare merită mai bine!

 

Reporter: Să înţeleg că nu consideraţi că actualul primar ar fi făcut bine oraşului? Votul cetăţenilor şi sondajele par să vă contrazică.

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: Nu au cum să mă contrazică deoarece nu am afirmat acest lucru. Ceea ce am spus este că Băimărenii merită mai bine! Ar fi, într-adevăr, ipocrit să stărui doar pe activitatea discutabilă a domnului Cherecheş. Fără îndoială, sub administrarea sa oraşul a cunoscut o sumă de arii de creştere. La fel însă se poate spune şi despre administraţia condusă de domnul Anghel. Deşi este o cutumă electorală să loveşti constant în oponent şi să scoţi la iveală fiecare greşeală reală sau închipuită, eu prefer să duc discuţia în altă zonă, mult mai utilă, cred eu, cetăţeanului oraşului Baia Mare.

Pavajul şi renovarea centrului vechi, primenirea parcului central şi festivalurile sezoniere, ca să dau câteva exemple, sunt binevenite şi apreciate de cetăţeni. Este însă o limită până la care cosmetizarea este de folos oraşului. Cred că a sosit momentul să ne uităm dincolo de pavoazarea de sărbători, dincolo de artificii şi să ne apucăm de renovarea de substanţă a oraşului. A venit vremea să vedem ce putem face cu fostele zone industriale intrate în paragină şi jefuite până la ultima piatră. Ele nu mai fac parte din periferie, din limita exterioară a oraşului. Ele sunt zone cu viabilitate în perimetrul oraşului. Trebuie să le reintegrăm şi nu doar să le ascundem după ziduri - în curând şi acestea, probabil, vor fi dezmembrate pentru fier-beton.

Este util să construim ziduri care să protejeze copii de joacă în trafic, însă dacă aceste ziduri nu se continuă şi cu rezolvarea problemelor sociale, ci doar le feresc de priviri, nu am făcut decât un pas mărunt. A venit vremea pentru paşi mari şi hotărâţi în a rezolva problema zonelor defavorizate din oraş: Craica, Pirita, Ferneziu, etc. Din nou, ele nu mai sunt demult periferia pe care să ne prefacem că o putem ignora sau masca după ziduri. Sunt probleme ale oraşului, în oraş.

 

Reporter: Revenind la integritatea despre care vorbeaţi. Sunt aici două aspecte pe care aş dori să le discutăm. În primul rând, plecarea dvs. din PNL cu ceva vreme în urmă şi reîntoarcerea recentă.

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: Apreciez diplomaţia dvs. însă putem să le spunem lucrurilor pe nume: excluderea mea din PNL. Nu am pretins niciodată că PNL este un partid al inocenţilor ce trăiesc într-o armonie universală. Nu este un partid al înţelegerii absolute între membri. Ca orice alt partid, funcţionează asemeni unui organism şi se metamorfozează constant. Uneori mai cu succes, alteori mai puţin inspirat. Ceea ce cred că este important e ca principiile şi scopurile să fie sănătoase.

În ceea ce mă priveşte, am fost exclus din PNL deoarece am militat pentru o poziţie în care am crezut cu tărie, o poziţie despre care am fost convins că este în favoarea partidului şi o poziţie principială. Conducerea de atunci a văzut lucrurile altfel şi a decis în consecinţă. Mi s-a părut o chestiune de integritate să nu fug la alt partid, să nu caut la competiţie posturi şi demnităţi din care să lovesc în partid sau în foştii colegi.

Mi s-a părut o chestiune de integritate să rămân liberal, chiar dacă cei ce conduceau filiala, temporar, nu mă doreau în partid. Mi s-a părut o chestiune de integritate să nu îmi modific convingerile în funcţie de oportunităţi politice. La fel, mi s-a părut o problemă de integritate să accept invitaţia de a reveni în partid atunci când tensiunile iniţiale au dispărut.

Mi s-a părut o chestiune de integritate să fi intrat în politică prin Partidul Naţional Liberal, să mă fi format ca om politic în Partidul Naţional Liberal şi să rămân consecvent Partidului Naţional Liberal.

 

Reporter: Al doilea aspect ar fi ceea ce multă lume speculează, şi anume, un blat cu actualul primar. Vă cunoaşteţi de mult timp, sunteţi sau aţi fost avocatul său în anumite cauze, nu de mult apăreaţi împreună în poze, împreună, cu steagul municipiului. Nu este şi aceasta o problemă de integritate?

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: Atât domnul Cherecheş, cât şi eu, suntem victimele identităţii de generaţie. Sper că nu ni se poate reproşa acest lucru. În ceea ce priveşte teoria unui blat electoral, la fel cum este cu toate teoriile conspiraţiei, cu cât le negi mai mult şi mai vehement, cu atât par să capete mai mare credibilitate. Este aici vorba, în absenţa unor dovezi, de speculaţii. În ceea ce mă priveşte, o spun acum explicit, că este o teorie falsă. Va trebui să mă credeţi pe cuvânt, la fel cum vor trebui să o facă şi cetăţenii oraşului. Nu am cum să demonstrez că nu sunt implicat într-o fantezie.

Faptul că sunt  avocatul domnului  într-o cauză la DNA  nu are nimic de a face cu convingerile mele politice. Dacă eram medic la urgenţă şi domnul Cherecheş era adus ca pacient, profesia îmi impunea să îi  acord asistenţă medicală, indiferent de ce opinii politice sau personale am avea unul despre celălalt. Profesia de avocat nu este diferită. Dumnealui m-a solicitat în  calitate de avocat, probabil deoarece avea convingerea că sunt bun în meseria aceasta, pentru a-i reprezenta interesele. Consider că în a mă achita de îndatoririle profesionale, indiferent de partizanatul politic, este o chestiune de integritate.

Că am apărut împreună cu steagul municipiului, domnul Cherecheş reprezintă, până la următoarele alegeri, prin voinţa cetăţenilor, municipiul Baia Mare. Am plecat în locuri îndepărtate din lume, urmărind să  îmi depăşesc temerile şi limitele,  fiindcă sunt băimărean şi cu oraşul meu în suflet. Acesta este contextul în care blazonul oraşului, domnul Primar şi eu apărem şi în fotografii.

 

Reporter: Domnul Cherecheş nu pare, cel puţin public, să aibă aceeaşi părere echilibrată despre dvs. Nu demult v-a ameninţat public, atât pe dvs., cât şi pe domnii Anghel şi Dolha.

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: Alegerile domnului Cherecheş, inclusiv în materie de limbaj şi exprimare, îi aparţin în exclusivitate şi nu este rolul sau locul meu să le justific, decât din poziţia de avocat şi doar în speţa în care îl reprezint. Ceea ce pot însă remarca este că atacul este unul la viaţă privată şi nici măcar la moralitate. Este o tachinare reminiscenţă a curţii liceului şi este trist, mai degrabă decât jignitor.

 

 

Reporter: Nu consideraţi jignitoare nici afirmaţiile din presa de casă a Primarului Cătălin Cherecheş la adresa doamnei Alina Gorghiu, co-preşedintele PNL? Cu siguranţă că aţi văzut articolul la care mă refer.

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: Că există presă aservită (de casă cum îi spuneţi dvs.) este o certitudine naţională şi nu doar locală. Poate că la Baia Mare intensitatea e mai mare decât în alte locuri… În ceea ce priveşte articolul la care vă referiţi, da, l-am citit, însă nu am ce să comentez pe conţinut deoarece, din punct de vedere gazetăresc, textul respectiv nu are conţinut. Are epitete, are calomnii, are injurii - pe scurt şi în limbaj colocvial, mizerii. Nu cred că vă aşteptaţi să comentez aşa ceva.

Ce pot comenta însă este contextul. Jurnalismul este o profesie a cuvintelor. Opiniile vin mai apoi. Oricine poate avea o opinie. Cuvintele alese în a exprimă acordul său dezacordul denotă gradul de educaţie, nu cel de pe hârtie, ci cea începută cu primul an al copilăriei. Capacitatea de a informa şi de a analiza, care însoţesc acea opinie, şi cuvintele în care sunt exprimate, dau măsură unui jurnalist. Persoane care cunosc alfabetul şi potrivesc literele pe simbrie nu sunt jurnalişti, ci doar angajaţi, fie direct, fie prin terţi, în canalizarea luptei politice. Dezgustul este meritat, nu doar de slugă, ci şi de stăpânul care dă comanda.

 

Reporter: Consideraţi că îl puteţi învinge pe Cătălin Cherecheş? 

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: Scopul meu nu este să îl înving pe Cătălin Cherecheş. Scopul meu este să îi conving pe băimăreni că pot fi în serviciul lor şi că merit să investească votul lor în mine. Nu le cumpăr votul, nu le cerşesc votul, nu încerc să le fur votul, îmi doresc să le devin partener, să îşi investească votul. Scopul meu este să câştig şansa de a face mai bine pentru Baia Mare!

 

Reporter: În încheiere, lumea vă acuza că sunteţi mai mult plecat pe munţi. Aţi fi un primar absent, în permanent concediu?

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: Expediţiile din ultimii ani au fost provocări personale, susţinute din fonduri private. Nu mi-am neglijat niciodată nici îndatoririle profesionale, nici cele de partid şi nici cele civice. Avantajul tinereţii, de care vorbeam la început, este poate tocmai această putere de a te investi în proiecte mari. Ce am învăţat însă, încă o dată, în aceste expediţii, este că un lucru bine făcut are nevoie de concentrare totală. Pe munte, pentru a te întoarce întreg acasă, trebuie să fii dedicat şi concentrat absolut pe ascensiune. Succesul este un proces şi identificarea cu muncă şi nu doar atingerea vârfului.

Ce pot să vă răspund este că Primăria Municipiului Baia Mare va avea întreaga mea concentrare şi voi fi investit integral în acest proiect. Ar fi o expediţie de patru ani în care succesul se măsoară zilnic, în ochii şi sufletele oamenilor şi nu doar la final. El nu se măsoară ca un vârf al carierei personale, ca un trofeu. El se măsoară prin paşii zilnic făcuţi cu integritate şi cu efort onest.

 

„Noi, cei 5, care ne-am declarat intenţia de a candida, nu suntem într-o luptă între noi, ci, dacă doriţi termeni adversariali, într-o competiţie, ceea ce înseamnă cu totul altceva. Cel puţin eu aşa o văd, sunt convins că aşa o vede şi conducerea centrală a partidului şi sper că aşa o văd şi colegii mei. În cele din urmă, esenţa nu stă în faptul că suntem 5 candidaţi, dintre care doar unul va candida împotrivă domnului Cherecheş”.

Cristian Niculescu Ţâgârlaş

 

 

„Ce am învăţat însă încă o dată în aceste expediţii este că un lucru bine făcut are nevoie de concentrare totală. Pe munte, pentru a te întoarce întreg acasă, trebuie să fii dedicat şi concentrat absolut pe ascensiune. Succesul este un proces şi identificarea cu muncă şi nu doar atingerea vârfului”.

Cristian Niculescu Ţâgârlaş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.