Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Interviu cu Excelența Sa, Dan Mihalache, ambasadorul României în Cipru: ,,Există viață și după alegeri”
(Acesta este locul în care ar fi trebuit să scriu șapoul în care să exprim ce mult m-am bucurat să stau de vorbă din nou cu Dan, prietenul meu, cât de important e pentru mine, și să adaug vorbele la sutele de ore discutate de-a lungul vremii. N-am să-l scriu. Îmi permit doar să vă îndemn să citiți atent ceea ce spune - Dan Pârcălab)
Dan Pârcălab: Hristos a Înviat, domnule ambasador!
Dan Mihalache: Adevărat a Înviat!
D.P.: Mulțumesc că ați acceptat provocarea la acest dialog. Cum sunteți?
D.M.: În primul rând, mă bucur să fiu din nou în dialog cu cititorii GAZETEI de Maramureș. Cred că, de peste un an, n-am mai avut plăcerea unui dialog „oficial”, pe care întotdeauna l-am considerat un privilegiu. GAZETA de Maramureș, la care am avut acum 10-12 ani o rubrică constantă, este pentru mine nu doar o apariție editorială extrem de interesantă, ci și o publicație de suflet.
D.P.: Vă mulțumesc, rubrica a fost foarte apreciată la vremea respectivă.
D.M.: Va trebui într-o zi să ne gândim la un proiect editorial, să reluăm, poate, aceeași rubrică. Sigur, probabil, îi vom da o altă dimensiune, mai degrabă una cu o conotație de politică externă, nu de politică generală.
D.P.: Dacă tot ați pomenit de politică, e începutul campaniei electorale pentru alegerile locale și europarlamentare. Cum vedeți, ca și cunoscător al Maramureșului, această campanie, în special pentru alegerile locale, în prima parte?
D.M.: Sunt necesare câteva observații, unele privesc campania la modul general. Anume, partea de europarlamentare, din cauza comasării alegerilor, a trecut cumva în spatele preocupărilor politice, ceea ce nu cred că este neapărat bine. Comasarea alegerilor are un efect pozitiv din punctul de vedere al participării la vot și al costurilor, dar, pe de altă parte, face ca dezbaterea pe teme europene și pe tema reprezentării României în UE să treacă pe plan secund, în favoarea problemelor locale. Așadar, competiția locală devine mai importantă decât orice dezbatere pe teme europene. Asta ar fi o primă constatare. O a doua constatare, care pe mine nu mă miră: ca de obicei, competiția locală are o încărcătură emoțională, pasională, specific maramureșeană. Oamenii sunt foarte agitați, există o eflorescență de candidați, nimeni nu se uită în oglindă să se întrebe dacă are sprijinul necesar, capacitatea, viziunea pentru ceea ce înseamnă Primăria Băii Mari sau președinția Consiliului Județean.
D.P.: Trebuie să ținem cont și de faptul că, după doi primari puternici care și-au pus amprenta peste oraș, Cristian Anghel și Cătălin Cherecheș, până la urmă avem de-a face cu o bătălie care începe de la zero.
D.M.: Cred că este nevoie, într-un fel sau altul, de o resetare a vieții politice și administrative a Băii Mari și a județului, în perspectiva unui nou ciclu electoral. Până la urmă, alegerile nu sunt doar despre cum o personalitate sau alta care se instalează pe o funcție. Alegerile sunt despre viața oamenilor, a comunităților, despre viața județului, despre proiecte, despre ceea ce ne dorim de fapt pentru Maramureș. Există un proiect, o perspectivă pentru municipiul Baia Mare, pentru Maramureș? Aceasta e întrebarea la care eu, cetățean al Băii Mari, aștept un răspuns. Care sunt ambițiile noastre? Ce vrem să facem cu orașul, cu județul în următorii 10 ani? Trebuie să avem în vedere faptul că România se mișcă, Europa se mișcă, există provocări, dar există și oportunități. Cum le valorificăm, cum vrem noi să arate nordul Transilvaniei în viitor? Eu cred, din acest punct de vedere, că Maramureșul și Baia Mare se situează într-o zonă foarte bine plasată pentru a fi un nou pol de dezvoltare, după Cluj. Nu trebuie să trăim în umbra clujenilor.
D.P.: Am trăit mereu în umbra clujenilor.
D.M.: Poate e momentul să ne propunem să avem ambiții mai mari, să ne propunem mai mult. Ne aflăm la o intersecție de comunicații, de drumuri, avem oportunitatea și provocarea, pornind de la situația din vecinătatea noastră, din Ucraina. Adică există perspectiva în care am putea să ne mișcăm mai bine. Eu asta aș aștepta de la candidați, nu doar dorința ca unul sau altul să se instaleze pe o funcție. Știu, există probleme rămase nerezolvate în Baia Mare, există lucruri nesoluționate de-a lungul anilor, chestiuni care țin de groapa de gunoi, de toată povestea cu colectarea deșeurilor, de exemplu, și așa mai departe. Sunt, însă, și probleme care țin de optică, de o filozofie a dezvoltării, pe care încă nu o văd la candidați. În schimb, văd foarte multă tensiune. Dintre candidați, majoritatea sunt prieteni de-ai mei, unii dintre ei, dintr-un partid sau altul, au păstrat cu mine chiar o legătură spirituală. Eu le-aș da un sfat: să facă o campanie nu neapărat pozitivă, că nu e cuvântul potrivit, dar o campanie care să țină seama de faptul că oamenii trebuie să-și lase loc de ,,bună ziua” și după alegeri și că, până la urmă, toți trăim în același oraș. Vor trebui să vorbească între ei și după alegeri și, atunci, tonul de campanie, atacul - care sunt, desigur, normale într-o campanie - ar trebui să fie temperate. Ar trebui să se țină cont, cred eu, și de acest aspect. Există viață și după alegeri.
D.P.: Sunteți corect în analiză și optimist. Dar eu cred că, pe măsură ce lucrurile vor intra mai profund în campania propriu-zisă, ele se vor dezvolta mai degrabă pe o zonă de atacuri decât de dezbatere.
D.M.: Dacă dezbaterea se poartă în jurul proiectelor, a realizărilor sau a nerealizărilor este ok. Dar, dacă dezbaterea alunecă spre atacuri la persoane, la familie, acest lucru nu mi se pare corect. Eu privesc așa, de la distanță, nu vreau să mă implic. I-am sfătuit pe toți să abordeze aceeași atitudine, pentru că unii îmi sunt apropiați, chiar din familie, alții îmi sunt prieteni. Însă, repet, există viață și după alegeri și oamenii trebuie să lase loc de bună ziua. Până la urmă, după ce voturile vor fi numărate, după ce câștigătorii vor fi clari, toți acești oameni, absolut toți vor trebui să se apuce de treabă, toți pentru Baia Mare, pentru Maramureș, să vorbească între ei, să-și folosească fiecare legăturile, partidele din care fac parte, ca să miște lucrurile înainte.
D.P.: Văzând ce se întâmplă cu România, cu Europa, nu vi se pare că, într-un fel sau altul, cetățenii au cam renunțat să-și mai facă iluzii sau să aibă dorința de a participa la tot procesul de care vorbiți, despre modul în care construim viitorul?
D.M.: E o schimbare în atitudinea publicului față de procesele electorale, față de sistemul democratic în general. Schimbarea e produsă și de cantitatea enormă de informație care circulă astăzi. Acum 20 de ani, am asistat la o revoluție informațională în care s-au schimbat foarte mult
mecanismele de influențare a opiniei publice. Astăzi lumea se uită foarte mult pe rețelele de sociale, unde oricine poate să pună o poză, să facă o postare, să scrie o prostie. E o magmă informațională, cu bune și rele, evident. Eu cred în continuare, cu tărie, că oamenii au nevoie de leadership, existând o relație bivalentă între cei care își propun să conducă și cei care aleg. Cei care aleg preferă oameni care au capacitatea de a le inspira această capacitate de leadership, care să vină cu proiecte și, evident, să inspire încredere. Încrederea e un punct forte: prin urmare proiecte și încredere. Dar asta se întâmplă de 2000 de ani.
D.P.: Sper ca politicienii să vă urmeze sfatul.
D.M.: Sunt, într-un fel, coparticipant la viața politică a Maramureșului de aproape 20 de ani. Cunosc oamenii, cunosc partidele, am avut și îmi mențin speranța că o nouă generație de politicieni trebuie să se detașeze de bagajul generației politice vechi, să aibă mai mult pragmatism, dialog, mai multă toleranță și, mai ales, să înțeleagă faptul că nu e important să ai o funcție, important e să faci ca lucrurile să meargă mai bine pentru cetățeni. Eu încă sper, poate sunt naiv, că toți oamenii pe care îi cunosc, care într-un fel sau altul au fost apropiați de mine, vor înțelege că acesta e mesajul: să privim spre viitor.
E important să fii președinte în consiliu, primar, deputat, senator, dar, până la urmă, dacă nu lăsăm ceva în urma noastră, nu mișcăm ceva, nu finalizăm un proiect, totul e zadarnic.
D.P.: V-am urmărit la televiziuni, în interviuri. Mereu ați avut viziunea asta optimistă despre Maramureș, chiar dacă uneori știam sau simțeam că spuneți lucrurile încercând să îi faceți pe oameni să înțeleagă anumite probleme, să îi provocați să gândească. Nu știu dacă nu cumva și acest apel al dumneavoastră la rațiune, la focusarea pe nevoile cetățenilor, nu va fi cumva neglijat.
D.M.: Voi face și voi spune întotdeauna ceea ce cred. Mi se pare o datorie de suflet. Sunt un participant la viața băimăreană, la viața Maramureșului. Chiar dacă nu stau în Baia Mare, chiar dacă sunt ambasador în Cipru, pe buletinul meu scrie Baia Mare.
Eu cred că Maramureșul are un potențial enorm. El poate să fie un pol de dezvoltare al nordului, însă noi nu facem suficient - și când spun noi, mă includ și pe mine și pe noi toți - ca acest potențial să fie valorificat. Eu încă mai sper și nu o să îmi abandonez optimismul niciodată.
(va urma)