Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Executivul Consiliului Județean are așteptări mari de la reprezentanții S.C. „Drumuri și Poduri” SA.
Luni, 6 mai 2019, în sala „Bogdan Vodă” a Palatului Administrativ din Baia Mare, 26 din cei 35 de consilieri județeni s-au întrunit în ședința extraordinară condusă de președintele Gabriel Zetea, alături de care s-au aflat vicepreședinții Ioan Doru Dăncuș și George Moldovan, pentru a vota cele zece proiecte aflate pe ordinea de zi.
Primele două proiecte au privit aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al S.C. „Drumuri și Poduri” Maramureș S.A., pe anul 2019, respectiv planul de întreținere și reparații curente și periodice pe rețeaua de drumuri județene în anul 2019 și a propunerilor de obiective ce urmează să fie finanțate prin O.U.G. nr. 114/2018. După prezentarea făcută de directorul societății „Drumuri și Poduri” Maramureș, Emil Marinescu, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a transmis reprezentanților societății răspunzătoare de calitatea drumurilor județene că are așteptări mari pentru acest an și că se așteaptă ca lucrările să fie în grafic și de calitate.
„Instituția Consiliului Județean Maramureș a făcut un efort uriaș în acest an, crescând bugetul societății «Drumuri și Poduri» Maramureș SA cu 50%. Astfel, față de 24 de milioane de lei, cât am alocat în 2018, în 2019 s-au alocat 39 de milioane de lei acestei societăți. Trebuie făcută mențiunea că și angajații sunt plătiți mult mai bine acum, fapt pentru care avem pretenția ca recompensa salarială să se regăsească în calitatea muncii prestate. Așa cum am anunțat și în alte discuții, pentru reabilitarea drumurilor județene, Consiliul Județean merge pe două componente. Vorbim, în prima fază, despre propunerile de lucrări pe care SC Drumuri și Poduri le face din bugetul alocat de instituția tutelară, în timp ce o altă componentă face referire la banii pe care Consiliul Județean dorește să îi acceseze la nivel guvernamental, pentru 26 de tronsoane de nivel județean, suma totală fiind de 108 milioane de lei în următorii trei ani, pentru reabilitarea altor 159 de km de drum județean, pe lângă cei aproximativ 200 de km care vor fi reabilitați prin proiectele Drumul Nordului, Valea Izei și Valea Ruscovei. Rețeaua de drumuri județene este extrem de învechită, fapt pentru care încercăm să accesăm toate sursele de finanțare existente”, a precizat șeful administrației județene, Gabriel Zetea. Ambele proiecte au fost votate în unanimitate de consilierii județeni.
Gabriel Zetea:
Patru milioane de lei finanțare nerambursabilă în domeniul sportului, față de două milioane de lei în 2018
Al treilea proiect pe ordinea de zi a fost cel privind repartizarea pe destinații a sumei aprobate din bugetul propriu al județului Maramureș, pe anul 2019, pentru finanțarea nerambursabilă a activităților non profit de interes general, în domeniul sportului. Este vorba despre o sumă dublă față de anul 2018, când s-au alocat două milioane de lei, aleșii județeni votând ca, în 2019, suma de fie de patru milioane de lei. Din aceștia, două milioane de lei vor fi direcționați pentru susținerea cluburilor și asociațiilor sportive de prim eșalon, iar un milion de lei pentru cele din eșaloanele secundare.
„Din suma rămasă, de un milion de lei, 500.000 de lei vor fi folosiți pentru achiziționarea de echipament sportiv pentru toate echipele de fotbal din eșaloanele patru și cinci din Maramureș, respectiv un echipament complet pentru fiecare fotbalist legitimat la un astfel de club sportiv. Diferența de 500.000 de lei va rămâne în rezervă, pentru a putea fi alocată, în continuare, acolo unde va fi necesar. Pe viitor îmi doresc ca instituția Consiliului Județean Maramureș să identifice modalitatea de a îndruma copiii și juniorii înspre performanță, pentru că ar trebui să începem cu începutul și să ne dorim ca sportivii de top să fie din județul nostru”, a precizat șeful administrației județene, Gabriel Zetea. Și acest proiect a fost susținut fără rezerve de aleșii județeni.
S-a dublat alocarea sprijinului
financiar pentru unitățile de cult din Maramureș
Proiectul patru al ordinii de zi a privit repartizarea pe destinații a sumei aprobate din bugetul propriu al județului pentru acordarea unor forme de sprijin pentru unitățile de cult. Președintele Gabriel Zetea a precizat faptul că, și la culte, bugetul alocat în 2019 este dublu față de bugetul anului 2018, respectiv două milioane de lei, în loc de un milion, cât a fost anul trecut.
„Dacă anul trecut am mers pe două tipuri de alocări, respectiv 750.000 de lei au fost stabiliți ca sprijin pentru cultele religioase recunoscute
din România, iar 250.000 de lei
s-au acordat pentru monumentele
UNESCO, în 2019 vor fi trei alocări. 1,5 milioane de lei vom acorda unităților de cult, dublând suma acordată anul trecut, 250.000 de lei vor merge, în continuare, ca sprijin pentru monumentele UNESCO, iar 250.000 de lei vor fi direcționați pentru întreținerea și reparația cultelor declarate monumente naționale. Avem opt astfel de monumente în Maramureș, însă vom aloca fonduri doar celor care pot dovedi, în clipa în care depun cererile de finanțare, că dispun de autorizația de construire”, a arătat președintele Gabriel Zetea. Și acest proiect a fost votat de toți cei 26 de consilieri prezenți la ședința extraordinară.
Următoarele proiecte au privit aprobarea Normelor pentru finanțarea proiectelor, programelor și acțiunilor cultural – educaționale ale unităților administrativ-teritoriale din Maramureș, alocarea unei sume pentru realizarea evenimentului „Festivalul internațional de cântece și jocuri populare” din Strâmtura, încheierea unui Acord de cooperare cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș pentru realizarea proiectului educativ județean „Dor de Maramureș”. Unul dintre ultimele proiecte a fost cel privind stabilirea unor măsuri organizatorice de punere în aplicare a hotărârii de reorganizare a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș.