• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 2 Iulie , 2013

Excursie pe Creasta Cocoşului

Cristian Niculescu-Ţâgârlaş a organizat recent o excursie pe Creasta Cocoşului pentru 30 de tineri cu dizabilităţi de la ASSOC. Fostul „lup tânăr” a fost ajutat de preşedintele ASSOC, Florian Sălăjeanu şi alpiniştii Cosmin Andron şi Cristina Pogăceanu.

 
 
 

Avocatul băimărean cunoaşte problematica copiilor, a tinerilor cu dizabilităţi, atât datorită profesiei, cât şi activităţilor depuse în cadrul administraţiei băimărene. A fost consilier local timp de opt ani.

Sensibil la problemele copiilor, Niculescu-Ţâgârlaş a dorit să facă ceva pentru cei aflaţi în situaţii de viaţă complicate. Deoarece a redesoperit plăcerea excursiilor pe munte, chiar a escaladelor, el şi prietenii lui au hotărât că o excursie pe munţii din jurul Băii Mari ar aduce bucurie în sufletele chinuite ale tinerilor cu dizabilităţi de la ASSOC. “Acţiunea desfăşurată în parteneriat cu cei de la ASSOC a fost un real succes, şi mă refer aici la expediţia pe Creasta Cocoşului cu persoanele cu dizabilităţi. Este remarcabil şi trebuie felicitate aceste persoane, în primul rând, că au avut puterea şi curajul de a trece peste obstacolele pe care viaţa le-a dat şi să escaladeze, în cele din urmă, peste propria lor putere, dar cu maxim de voinţă. Aceste lucruri trebuie să fie continuate pentru că îi scoate pe aceşti copii din mediul lor şi îi face să pulseze altfel. Sunt absolut sigur că toţi au dormit mult mai bine în noaptea de sâmbătă şi au fost mult mai fericiţi după experienţa pe care au avut-o”, a spus Cristian Niculescu- Tâgârlaş.

 

Fiind la prima experienţă de acest gen, tinerii de la ASSOC şi-au depăşit condiţia şi au intrat într-o altă lume pentru câteva ore.

La poalele muntelui, Andron, Sălăjanu şi Niculescu-Ţâgârlaş i-au învăţat pe tineri jocuri, au făcut sport, s-au bucurat de vremea bună, de soare şi aer curat. Voia bună a fost molipsitoare şi timpul a trecut pe nesimţite. Copiii, tinerii cu probleme au făcut faţă provocărilor şi au impresionat prin dăruire şi perseverenţă. A fost o lecţie pentru adulţi, o lecţie de viaţă, de cum pot ieşi din lumea lor tinerii cu dizabilităţi.

Pe lângă jocuri, mâncarea a fost binevenită, iar organizatorii au hotărât să facă preparate la grătar pentru ca şi tinerii de la ASSOC să simtă ideea de „mers la iarbă verde”. După masă s-a urcat până la Creata Cocoşului, excursie în care peisajele au arătat că Baia Mare este înconjurată de munţi de poveste. Organizatorii s-au simţit incredibil de bine, văzând sclipirile din ochii copiilor cu probleme. Chiar dacă nu s-au putut exterioriza, s-a simţit căldura, recunoştinţa, dorinţa de a mai veni. De aceea, cei trei au hotărât că astfel de acţiuni trebuie a fi continuate atât pentru tinerii cu probleme, cât şi pentru copiii şi tinerii fără probleme deosebite.

Niculescu-Ţâgârlaş a spus că un stil de viaţă sănătos este de preferat unor activităţi ce implică statul în faţa calculatorului, ore în şir.  

 
 

„Acest proiect, care poate fi numit un proiect pilot, trebuie să fie continuat şi la nivelul tinerilor care nu au probleme, pentru că îi maturizează şi îi face să interacţioneze pe un alt palier decât jocurile electronice şi activităţi cu care sunt obişnuiţi”.

Cristian Niculescu-Tâgârlaş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.