• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 26 Mai , 2012

Excursie la Salina Turda pentru „clasa eco”

707,5 kilograme de PET-uri şi 2700 de kilograme de hârtie. Adică o mică pădure salvată. Acestea sunt rezultatele de succes ale concursului eco derulat la şcolile din comuna Dumbrăviţa. Câştigătorii competiţiei, elevii clasei a VI-a de la şcoala din Dumbrăviţa, au primit din partea UACE o excursie la Salina Turda.

 

Reciclare, responsabilitate şi recompensă. Recent, UACE Europe a organizat un concurs eco, la care au putut participa toate clasele şcolilor din comuna Dumbrăviţa. Competiţia care şi-a propus creşterea şi promovarea responsabilităţii pentru mediu s-a dovedit a fi un real succes, fapt dovedit de rezultatele impresionante pentru care merită felicitări toţi elevii, profesorii şi părinţii implicaţi. 707,5 kilograme de PET-uri au fost adunate de acasă, de pe stradă, din natură şi vor fi reciclate şi o mică pădure va fi salvată prin reciclarea celor 2700 de kilograme de hârtie adunate de copii.

Câştigătorul desemnat conform regulamentului este clasa a VI-a de la şcoala din Dumbrăviţa, care a primit din partea UACE o excursie la Salina Turda, care a avut loc sâmbătă, 5 mai.

 

Dar pentru fraţii de peste Tisa

 

Printre hârtia colectată de elevi, se numără şi cărţi vechi, pe care aceştia nu le mai folosesc. Ce ne prisoseşte nouă, poate fi însă de folos altora. De aceea, dintre cărţile aduse de elevi, cele aflate în stare bună vor fi selectate şi nu vor fi duse la reciclat, ci donate românilor din Dreapta Tisei, care se bucură nespus de orice carte în limba română şi care au nevoie de ele pentru păstrarea limbii, culturii şi identităţii naţionale.

 
De ce sa reciclăm hârtia?

1. Mai puţine despăduriri: în prezent 90% din hârtie se face din lemn, iar tăierea abuzivă a copacilor distruge ecosisteme şi habitate sălbatice, în special când este vorba de pădurile tropicale. 35% din copaci sunt doborâţi pentru hârtie, iar reîmpădurirea nu se practică în mod constant aşa cum ar trebui.

2. Mai puţină energie consumată: reciclarea hârtiei reduce consumul energetic cu cel puţin 40% faţă de fabricarea hârtiei noi. La fiecare tonă de hârtie reciclată se economisesc 30000 de litri de apă, 3000 Kw/h şi se evita poluarea aerului cu 95%.

3. Mai puţine deşeuri: Deşeurile municipale conţin 35% hârtie care, odată ajunsă în gropile de gunoi, se descompune lent şi emană metan, un gaz cu efect de seră de 20 de ori mai puternic decât CO2. Aşa că incinerarea pentru obţinerea de energie este preferabilă gropii de gunoi.

4. Mai puţină dioxină: De obicei, hârtia reciclată nu este albită sau, dacă este albită, se foloseşte mai degrabă oxigenul decât clorul, ceea ce înseamnă mai puţină dioxină eliberată în mediu.

Care este procesul de reciclare? La punctul de reciclare, hârtia este triată pe categorii: carton, hârtie de ziar, ambalaje, hârtie de copiator. Apoi este înmuiată în apă pentru ca fibrele să se desprindă unele de altele, după care sunt eliminate corpurile străine: agrafe, capse – adunate cu magneţi, adezivi, lacuri, sfori. Urmează etapa facultativă de îndepărtare a cernelurilor şi, în cele din urmă, fibrele reciclate se procesează la fel ca fibrele virgine: se depun într-un strat subţire care este presat, netezit, uscat şi iată o rolă nouă de hârtie!

 

Ce se poate face din PET-uri reciclate:

  • Vatelina, care se foloseşte la căptuşeala hainelor de iarnă
  • Fire şi fibre sintetice
  • Alte PET-uri care însă nu mai sunt rezistente la presiune
  • Alte tipuri de ambalaje.
 
PET-uri
Şcoala Chechiş – 177 kg
Şcoala Şindreşti - 72,5 kg
Şcoala Dumbrăviţa 218 kg
Şcoala Rus - 164,5 kg
Şcoala Unguraş – 75,5 kg
 
Hârtie
Şcoala Şindreşti - 221,5 kg
Şcoala Rus– 683 kg
Şcoala Unguraş – 98 kg
Şcoala Chechiş – 493 kg
Şcoala Dumbrăviţa – 1205 kg

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.