Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu BotiÈ™ pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 12 Octombrie , 2009
Excelentã in invãtãmantul maramuresean
* Invatamantul maramuresean a adoptat standardele germane de rigoare si calitate! Aniversarea a 60 de ani de invatamant in limba germana la Viseu de Sus a coincis cu finalizarea si inaugurarea unui proiect de succes la Scoala Nr. 1 Viseu de Sus, devenita Grup Scolar.
Viseu de Sus a devenit un exemplu de comunitate multietnica si de colaborare romano-germana. Dovada nu o reprezinta numai convietuirea exemplara dintre cele doua etnii, ci si rezultatele concrete si palpabile ale acesteia.
La finele saptamanii trecute, la Viseu s-au aniversat 60 de ani de invatamant in limba germana. Evenimentul a coincins cu finalizarea si inaugurarea unui proiect important, care a adunat in jurul sau mai multe institutii romanesti, printre care Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Inspectoratul Scolar Judetean Maramures, Scoala Nr. 1 Viseu de Sus etc. si Fundatia Land-ului Baden-Württemberg GmbH. Directorul scolii devenita acum Grup Scolar, Ioan Tomoioaga a explicat ca, prin acest proiect nu numai ca au fost aduse la Viseu calitatea si rigoarea nemteasca, dar, cu sprijinul Inspectoratului Scolar, al ministerului si al germanilor, institutia de invatamant are doua noi specializari: „au venit directori de scoli profesionale din Land-ul Baden-Württemberg, acolo am avut un schimb de experienta cu scoli care pregatesc tinerii in diferite meserii: turism, prelucrarea lemnului, electricitate si am avut ce invata de acolo. Sunt dotati extraordinar de bine, pun multa rigoare in ceea ce fac cum spunem noi, lucrul bine facut, sau masoara de 10 ori si taie o singura data. Am incercat sa aducem si noi ce se poate aduce si sa implementam in zona Viseu: disciplina, lucrul bine facut, ordinea. Colaborarea a inceput in 2006. Sunt doua proiecte, unul legat de tamplarie si unul de turism. Sunt doua laboratoare utilate la standarde europene. Primul proiect este de 60.000 de Euro si al doilea de 56.000 de Euro, iar costul cladirii este de 300.000 de Euro”.
Hans Karlberer, unul dintre reprezentantii delegatiei germane, a explicat ca Europa unita nu poate fi facuta de politicieni si politica, ci numai de cetateni si colaborari asemeni celei de la Viseu. Germanii au explicat ca proiectul de la Viseu a fost un succes datorita colaborarii cu autoritatile locale, scoala si Inspectoratul Scolar Judetean.
Centrul Judetean pentru Tinerii Capabili de Performanta
In data de 8 octombrie 2009, la sediul ISJ Maramures a avut loc deschiderea Centrului Judetean pentru Tinerii Capabili de Performanta. La eveniment au participat directorii grupelor de excelenta, coordonatorii pe discipline, conducerea ISJ Maramures: inspector scolar general, prof. Mariana Pop, inspectori scolari generali adjuncti: prof. Pop Vasile, prof. Pop Simion, prof. Muresan Grigore. S-au analizat activitatea desfasurata in cadrul Centrului, in anul scolar trecut, precum si tendintele pentru anul scolar 2009-2010. In anul scolar 2008-2009, Centrul Judetean pentru Tineri Capabili de Performanta din Maramures a insumat 16,05 norme didactice la disciplinele: matematica, chimie, fizica, limba si literatura romana, biologie, astronomie, istorie, geografie si informatica. S-au alocat un numar de 289 ore/saptamana si au fost inscrisi peste 3000 de elevi. Grupele de excelenta au fost distribuite pe intreg arealul judetului, iar activitatea lor a beneficiat de profesori cu multa dragoste pentru performanta si de colaboratori si parteneri deosebiti: Universitatea de Nord Baia Mare, Filiala Maramures a Societatii de Stiinte Matematice, consiliile locale si Consiliul Judetean Maramures. Beneficiind de o organigrama eficienta la nivelul ISJ Maramures, de o coordonare permanenta, de aportul financiar al conducerilor de scoli si licee, al comunitatii locale, centrele de excelenta din teritoriu si-au intensificat participarea la olimpiade si concursuri interjudetene si nationale, tabere de pregatire, sesiuni de referate si comunicari stiintifice, unde s-au obtinut rezultate notabile, situand judetul pe locul III in tara. Pentru anul scolar 2009-2010, Centrul Judetean pentru Tinerii Capabili de Performanta isi va desfasura activitatea in locatiile:
Romana: Liceul “Regele Ferdinand” Sighet, Scoala “A.Iancu” Baia Mare, Liceul “P.Rares” Targu Lapus.
Matematica: CN “Gh.Sincai” Baia Mare, CN “V.Lucaciu” Baia Mare, CE “N.Titulescu”
Baia Mare, CN “D.Voda” Sighet, Liceul Teoretic “P.Rares” Targu Lapus, Grupul Scolar Targu Lapus, Grup Scolar Borsa, Scoala „N.Iorga” Baia Mare, Scoala “G.Cosbuc” Sighet, Scoala de Arte si Meserii Salistea de Sus, Scoala „L. Blaga” Baia Mare.
Informatica: CN “Gh. Sincai” Baia Mare, CN “D.Voda” Sighet, Liceul Teoretic “P.Rares” Targu Lapus.
Chimie: CN “V.Lucaciu” Baia Mare, CN “Gh.Sincai” Baia Mare, Liceul Teoretic “E.Racovita” Baia Mare, CN “D.Voda” Sighet, Liceul Teoretic “P.Rares” Targu Lapus, Scoala “A.Iancu” Baia Mare, Scoala nr. 2 Sighet, Scoala Tautii Magheraus.
FizicA: CN “V.Lucaciu” Baia Mare, CN “Gh.Sincai” Baia Mare, CN “D.Voda” Sighet, Liceul Teoetic “P.Rares” Targu Lapus, Scoala “D.Cantemir” Baia Mare.
Biologie: CN “Gh.Sincai” Baia Mare, CN “D.Voda” Sighet, Scoala N.Iorga Baia Mare.
Geografie: CN “M.Eminescu” Baia Mare, CN “D.Voda” Sighet.
Istorie: CN “Gh.Sincai” Baia Mare, CN “D.Voda” Sighet.
Astronomie: CN “V.Lucaciu” Baia Mare.
ElectronicA Si automatizari: Colegiul Tehnic “G.Baritiu” Baia Mare.
Tendinte pentru 2009-2010:
* Selectarea elevilor capabili de performanta
* Cursuri de formare pentru profesori care lucreaza in centrele de excelenta (Comunicarea, un pas spre performanta; Managementul de proiect; Evaluarea progresului in activitatea de excelenta)
* Diseminarea in randul elevilor si parintilor a materialelor prezentate in cadrul sesiunilor de comunicari stiintifice (caracteristici ale tinerilor capabili de performante superioare; posibile probleme asociate si solutii la indemana parintilor)
* Identificarea surselor de finantare, altele decat din bugetul statului
* Amenajarea locatiei pentru CJTCP Maramures in incinta Grupului Scolar C.D.Nenitescu Baia Mare
* Organizarea unei tabere de pregatire pentru elevi si profesori premiati la olimpiadele nationale
* Extinderea activitatii de performanta
* Coordonarea concursurilor si olimpiadelor scolare.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.