• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Aprilie , 2003

EVENIMENT - Secretul „Invincibilului”

Multiplul campion al Romaniei si medaliatul cu bronz la Cupa Zloty din Polonia a fost in Baia Mare. A venit, a vazut, a castigat si a plecat cu aplauze si cupa castigatorului, dar nu inainte de a dialoga cu GAZETA. Ion Oncescu, este considerat un fenomen. In „ringul” din Sala Sporturilor, nici unul din meciurile sale nu a durat mai mult de o secunda. Si-a spulberat adversarii pastrand in acelasi timp si spiritul de fair-play specific marilor campioni.Si-a pastrat (pentru a cata oara?) titlul de campion national la skandenberg. Concentrare, yoga, putere si viteza de reactie neobisnuita, acestea au fost atuurile lui Ion Oncescu. Are doar 24 de ani dar deja „le-a plesnit mana de masa” multor campioni din Europa, aproape toate meciurile terminandu-se in mai putin de o secunda. Oncescu iese din tipare. O fractiune de secunda! Atat dureaza lupta lui cu orice adversar. Castiga de fiecare data. A fost campion national la atletism, se catara pe munti, este adeptul bailor in piscine in miez de noapte, parcurge sute de kilometri pe bicicleta si ”rupe maini” in cea mai barbateasca si eleganta confruntare masculina: skanderberg. De la 17 ani, Ion Oncescu este campionul absolut al Romaniei la acest sport. La 1,86 m si 95 kg pare firav fata de ceilalti competitori, dar e inzestrat cu o tehnica iesita din comun si cu o vointa extraordinara. Un monument de calm si echilibru, privire de gheata si miscari lenese. E doar o „masca” pe care si-o pune pentru a destabiliza adversarii sau modul lui de a castiga cat mai repede concentrarea necesara victoriei. Atrage atentia prin siguranta, nu prin musculatura, iar adversarilor le-a castigat de mult respectul prin palmaresul impresionant. Oncescu e multiplu campion national si medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale. A absolvit Scoala Superioara de Jurnalistica, Academia de Stiinte Economice si pana nu demult a fost student la Facultatea de Stiinte Politice, dar a renuntat.

Maratonul secundei

S-a nascut in Bucuresti in 25 aprilie 1978 si spune ca nu face antrenamente specifice pentru skandenberg, dar ca practica alte sporturi care il ajuta in pregatirea pentru competitii. ”Mi-am cumparat un caiac, trag cu arcul, alerg pe munte si practic yoga. Pentru campionatul din Baia Mare m-am concentrat o zi si jumatate, timp in care nu am mancat si nu am baut nimic. Pentru mine asta nu e o problema, mananc sub 1000 de calorii pe zi. Mi s-a intamplat sa si gresesc, sa nu ma concentrez si sa ma decalibrez”, marturiseste Ion Oncescu. Despre desfasurarea meciurilor, competitorii spun ca bratul este supus unei tensiuni extreme. Incheieturile, muschii si tendoanele sunt solicitate pana la limita insuportabilului. Totul se deruleaza in mai putin de o secunda. Ion Oncescu nu-i lasa adversarului nici macar o secunda de clipire sau incordare. ”Sunt mai multe planuri: al meu, al arbitrului si al oponentului. Se face o reuniune, e o imbinare de timpi, iar in momentul in care ma simt pregatit intru pe frecventa arbitrului. Practic eu hotarasc cand se da startul. Dar ce se intampla mai departe mi-e greu sa exprim in cuvinte. Maresc frecventa, impart secunda in opt sau noua diviziuni, sunt concentrat si asta e tot”, marturiseste Oncescu.

Cel mai dificil meci

”Meciul cel mai dificil pe care l-am disputat a fost cu Constantin Hudrea, un prieten care este campion la pinnacle armwrestling”, isi aminteste Ion Oncescu. Bazat pe o rapiditate de reactie fundamentata pe „fractiunea de secunda”, campionul lasa adversarului o grimasa de durere si dezamagire in urma unui meci care dureaza mai putin de o secunda. Singurii mai puternici ca el par a fi doar nebunii, cei care se apropie de fanatism. ”N-am intalnit oameni care sa faca ceva asemanator, n-am intalnit pe cineva cu un stil asemanator. Toti se bazeaza pe forta. Singurii care au acea putere de concentrare sunt fanaticii. Ferocitatea camuflata salveaza specia”, spune campionul Ion Oncescu, omul care nu a considerat niciodata o necesitate sa fie mai puternic decat ceilalti.

Meciuri internationale

In 1 martie 2003, la Varsovia (Polonia) a avut loc Zloty Tur Cup, o competitie cu participare internationala. La categoria 95 kg. Ion Oncescu a ocupat locul III, fiind devansat de ucraineanul Taras Ivakin si de slovacul Jan Germanus. „Nu pot sa uit meciurile din Polonia. Din cauza faptului ca nu am inteles limba poloneza, am stat incordat in permanenta, ceea ce m-a uzat teribil. Sa stai 30 - 40 de secunde incordat la fiecare meci e foarte mult, mai mult decat am putut eu”, si-a amintit campionul roman. La aceeasi competitie, Oncescu a participat si la Open situandu-se pe acelasi loc III (dupa campionul rus Alexei Voevoda (categoria +95 kg) si invingatorul categoriei sale, Taras Ivakin (Ucraina).

Gabriela VALEAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.