• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 18 Noiembrie , 2014

Eveniment istoric la Plopiş

Plopişul este un fel de Munte Athos al Maramureşului. De aici a plecat în urmă cu peste şapte decenii cel mai iubit arhiereu din România: ÎPS Justinian. Săptămâna trecută, mica localitate maramureşeană a fost gazda unui eveniment istoric: hramul bisericii şi lansarea primei monografii a satului, care, din generozitatea întâiului ei fiu ÎPS Justinian a ajuns gratuit în fiecare casă. 

 
 

Aşa cum stă pe dealul satului din Plopiş, biserica veche, din lemn, pare o catedrală. Una a simplităţii, a geniului ţăranului român şi a sufletului curat ai oamenilor simpli, de la sat, care îşi duc existenţa cu capul în ţărână şi cu gândul la Dumnezeu.

De fapt, Plopişul e un fel de Munte Athos al Maramureşului. Un loc binecuvântat, în care harul se împleteşte cu sârguinţa, pentru a da naştere minunii iubirii. Şi nu putea fi altfel din moment ce e satul din care a plecat în urmă cu peste şapte decenii ÎPS Justinian, Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului. Iar „turma” nu poate fi decât pe măsura „păstorului”. Plopişenii sunt un sat de oameni „harnici şi credincioşi”, aşa cum se numeşte de altfel şi prima monografie a localităţii, realizată de soţii Ioan şi Zelia Puţ, sub îndrumarea ÎPS Justinian şi lansată duminica trecută, de sărbătoarea Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil, hramul şi sărbătoarea de suflet al plopişenilor. Evenimentul a început cu Sfântă Liturghie, săvârşită în sobor de preoţi, în frunte cu trimisul special al ÎPS Justinian, fiul al satului, în persoana Arhim. Dr. Macarie Motogna, egumenul Mănăstirii Rohia, care a rostit şi cuvântul de învăţătură.

 

Despre structura cărţii au vorbit autorii, iar prezentarea efectivă a fost făcută de pr. Mihai Tira, fiu al satului, care, deşi slujeşte la biserica „Sfântul Nicolae” din Baia Mare, practic nu s-a despărţit de sat niciodată: „monografia satului este o carte pentru care autorii au muncit de ani de zile, au adunat materiale, au cercetat documente istorice, au adunat informaţii populare care se păstrează şi se transmit prin viu grai. Iată că în ziua de azi putem spune că pe lângă cei doi copii li s-a născut al treilea copil: cartea pe care o ţin azi în mână, care se naşte acum şi nu când au dorit autorii. Era vorba că va fi gata anul trecut de Crăciun, apoi că va fi gata de Paşti, de Rusalii.

 

Cineva de acolo de sus a dorit ca această carte să se nască astăzi de Ziua Sfinţilor Arhangheli, ocrotitorii Plopişului şi al ţinutului Maramureşului, cum spunea părintele Stareţ şi se vede că spiritul Sfinţilor Arhangheli şi ai satului Plopiş se naşte şi se renaşte prin apariţia acestei cărţi. Eu, ca fiu al satului, m-am simţit dator să asist la această naştere. Şi ca orice asistent care asistă la o naştere, am folosit anumite instrumente împreună cu autorii distinşi pentru ca această carte să vă poată fi prezentată într-o ţinută aşa de frumoasă.

 

Acest moment va rămâne în istoria satului Plopiş şi nu numai. Dacă Blaga spunea că veşnicia s-a născut la sat, să nu uităm că însuşi Hristos, fiul lui Dumnezeu s-a născut într-un sat, nu i-a fost ruşine de originile lui, mai mult şi-a luat numele de Nazarineanul. Cu atât mai mult noi, fiii acestui sat cu tradiţii româneşti curate. Satul acesta spunea ÎPS Justinian în prefaţa cărţii este un sat înzestrat cu comori materiale şi spirituale, locuitorul adevărat al satului este un om cinstit, drept, cu frică de Dumnezeu şi ruşine faţă de oameni. Satul nostru Plopiş a păstrat nealterat traiul curat moştenit de la dacii liberi”.

Întotdeauna inima satului au fost şcoala şi biserica, profesorul şi preotul, care au luminat minţi şi suflete. Ce se află între coperţile acestei cărţi străjuite la început de biserica satului şi la sfârşit de şcoala satului v-au spus autorii, însă ce este satul Plopiş: un sat cu oameni cu adevărat cinstiţi şi harnici”. 

 

Cartea este dedicată, scriu autorii, Arhiepiscopului Justinian, „cel mai valoros fiu al comunităţii”, care a pus la dispoziţia autorilor toate materialele documentare despre Plopiş, adunate de-a lungul anilor şi prin generozitatea căruia, fiecare casă din Plopiş a primit un exemplar al monografiei în mod gratuit.

 
 
 

Satul Plopiş este localitatea în care s-au născut mari personalităţi ecleziastice: ÎPS Justinian, Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului, de peste 40 de ani în slujba arhieriei, restauratorul Episcopiei Maramureşului, autor de cărţi, cel care a ridicat Mănăstirea Rohia în rândul celor mai cunoscute mănăstiri din ţară, a cărui activitate pe toate planurile, inclusiv duhovnicesc, este arhicunoscută; Arhim. Dr. Veniamin Micle, unul dintre marii scriitori şi oameni de cultură ai monahismului românesc, de la Mănăstirea Bistriţa din Oltenia, autor a peste 50 de cărţi şi a sute de studii ştiinţifice, vorbitor a 10 limbi de circulaţie internaţională; arhim. dr. Emanuel Rus, stareţul Mănăstirii Bixad, un om de o largă cultură umanistă, care a făcut din această mănăstire un centrul puternic de spiritualitate ortodoxă, după vitregiile care au trecut peste ea; pr. Iustin Tira, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, scriitor şi autor al multor studii biografice şi monografice; pr. Mihai Tira, autor de articole pe teme religioase şi foarte priceput redactor de carte, autor de poezii.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.