• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 Februarie , 2018

Eveniment expozițional de excepție al studenților Secției Arte Plastice – Pictură

Profesor universitar
dr. Nicolae Suciu

Având un caracter didactic, expoziția etalează pe fiecare an de studiu într-o selecție avizată de cadrul didactic responsabil de disciplină, lucrări de desen, de pictură, de compoziție, de tehnicile artelor, de imaginile fotogra­fice procesate și de fotopictură. Este totodată, momentul de evaluare comparativă și individuală, de către cadrele didactice, urmărind evoluția fiecărui student în parte, dar și a întregii grupe de studiu. Studenții de la nivelul licență, au depus un volum de muncă considerabil ce se regăsește doar într-o anumită măsură pe simezele expozi­țiilor organizate în fiecare atelier.

Astfel, la Anul I, ne întâlnim cu expresive schițe, crochiuri, acuarele, pasteluri și icoane pe sticlă, realizate în cadrul orelor de: Materiale și procese de lucru, Studii de desen, de natură statică, gips și portrete. La Studiul Culorii, naturile statice, com­pozițiile cu peisaj citadin, peisaj mon­tan, dovedesc înzestrarea studen­ților cu simțul culorii, știința contrastelor cromatice, compunerea spațiu­lui plastic, dezvoltate mai apoi în lucră­rile realizate la disciplinele: Croma­tologie, Compoziția pentru pictură, dar totodată și la Procesarea imagini fotografice, precum și la utilizarea calculatorului pentru realizarea și constituirea de portofolii personale, copertă de CD, afișe expoziționale, etc.

La Anul II, creativitatea studenților este dovedită de tematicile sugerate de por­tretul compozițional, de compozițiile figurative realizate pictural, de studiile în pastel și cărbune cu fragmente și detalii ale elementului antropomorf, de tehnicile mixte și colaje ale lucrărilor de Practică, de icoanele bizantine pe lemn cu foiță de aur la Tehnicile artelor.

La Anul III, deja se prefigurează structurarea personalității artistice a studenţilor, prin bogăția tematicilor de la pictură, prin substituirile plastice ale autoportretului juxtapuse investigațiilor de expresivitate și valoare a liniilor în desen, de interpretare expresivă a fi­gurii umane, fie că este vorba de portret sau fragmente și detalii. Acest registru polifonic este completat de asemenea de compozițiile cu caracter figurativ, semi-figurativ sau abstract, în pandant cu rigoarea și expresivitatea în tehnica mozaicului, completate de asemenea, de inedite investigații ale imaginii în fotopictură. Este, de fapt, deschiderea spre finalizarea lucrării de licență în semestrul doi, ca cercetare teoretică interactivă și realizarea lucrării practice. Nu voi nominaliza pe nimeni pentru că toți merită felicitați!
Expoziția studenților masteranzi des­chisă la Galeria de Artă NORD de pe str. Victor Babeș, nr. 62 A (unde sunt și atelierele de studiu pentru programul de studii masterale), prefigurează direcții în creația personală a studenților, la un elevat nivel de înțelegere, investigare și reprezentare în domeniul picturii.

Diversitatea reflectată de creațiile stu­denților de la anul unu și doi, relevă un discurs profesional, coerent cu reale virtuți de pictor. Expozițiile au un ca­racter unitar, prin diversitate, iar alăturarea în mod fericit cu imaginile fotografice, creează ecoul de care are nevoie respirația spațiului pictural. Ca o recunoaștere a acestor calități sunt și validările, exigente, de altfel, din partea comisiei de primiri și titularizări în Uniunea Artiștilor Plastici din România, astfel, că mulți dintre cei care și-au depus dosarul au întrunit cu brio aceste baremuri pentru a activa ca membrii stagiari în cadrul Filialei U.A.P. Baia Mare!

Expozițiile studențești reprezintă prin nivelul lor, un etalon al actului creator, precum și contribuția adusă la sporirea nivelului artistic și cultural al comu­nității, iar prin implicarea corpului profesoral în actul de educație și formare al studenților există certitudinea că aceștia vor deveni, la rândul lor, în timp, formatorii generațiilor care vin!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.