• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 22 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Decembrie , 2023

Eveniment editorial sub auspicii academice „La hotarul dintre milenii. Mineritul încotro?“

      Biblioteca Academiei Române. Participare numeroasă în elegantul și modernul amfiteatru care poartă numele lui Ion Heliade Rădulescu, spațiu generos, dominat de o fotografie a statuii primului președinte al celui mai înalt for cultural-științific din țara noastră. Este cadrul devenit tradițional pentru manifestări dedicate – cum este firesc la o mare bibliotecă – lansărilor memorabile de carte. De data aceasta, protagonist a fost dr. ing. dr. ec. Nicolae Bud, membru asociat al Academiei de Științe Tehnice din România (ASTR), autorul lucrării „La hotarul dintre milenii. Mineritul încotro?”, operă științifică de valoare, tradusă în limba chineză.

 

Au participat, între alte personalități, Mihai Mihăiță – președintele Asociației Generale a Inginerilor din România (AGIR), președinte de onoare al Academiei de Științe Tehnice din România (ASTR), Ioan Donca – ambasador, Aurel Papari, rectorul Universității „Andrei Șaguna“ din Constanța, Ionel Blănculescu – fost ministru, Laura Badiu – președinta Camerei Notarilor Publici București, Florica Ionea – fost ambasador la Helsinki, Mircea Ursache – fost vicepreședinte al ASF, precum și membri ai Ambasadei Chinei la București, oameni de artă și cultură, ziariști.

 

Reuniunea a fost moderată de prof. univ. dr. Teodor Ardelean, fost senator, directorul general al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu“ Baia Mare. Inspirat și plăcut colocvial, a adus în spațiul academic bucureștean ceva esențial din modul de a fi al maramureșenilor, în special respectul față de valori. Astfel, a remarcat, între altele: „Astăzi, evenimentul cinstește autorul, cinstește opera, cinstește colaboratorii. Dacă decelăm sensurile vorbei lui Arghezi «Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!», atunci vom spune carte frumoasă, cinste cui te-a identificat, cinste cui te-a servit, cui te-a ajutat, te-a sprijinit, te citește”.

 

În cuvântul său, acad. Ioan-Aurel Pop a apreciat la superlativ lucrarea elaborată de Nicolae Bud, subliniind că această carte „a avut norocul să fie tradusă în limba chineză pentru o mare parte din omenire, ca o performanță care ne pune pe gânduri pentru că ea însăși, prin strădania autorului, are un semn de întrebare pe foaia de titlu și pe copertă: oare de când mineresc oamenii? De când e lumea! (…) Domnul inginer doctor Nicolae Bud face o cercetare sistematică a mineritului în primul rând universal și apoi românesc dintr-o perspectivă modernă și contemporană de când mineritul există ca industrie, ca ramură a economiei și nu ca o preocupare de nișă sau de ocupație adiacentă. Răspunsurile pe care le dă autorul sunt documentate și la obiect. M-au impresionat ordonarea materiei și preciziunea termenilor. Autorul stăpânește, în toate articulațiile sale, materialul studiat și ne convinge”.

 

De asemenea, au luat cuvântul academicienii Nicolae Victor Zamfir (vicepreședinte al Academiei Române) și Nicolae Noica (directorul general al Bibliotecii Academiei Române), însărcinatul cu afaceri Hua Yafang, care a dat citire unui cald mesaj al ambasadorului R.P. Chineze la București, Han Chunlin, prof. univ. dr. Gheorghe Popescu, ing. geolog Sasha Nicolici.  

 

Fie și numai menționarea numelor celor care au luat cuvântul și tot este suficient de concludent pentru evaluarea importanței științifice și de ordin practic a lucrării lui Nicolae Bud și pentru modul în care autorul promovează interesul național fără ostentație și cu pasiunea sinceră a unui om cu convingeri ferme, puternice.

 

Atât vorbitorii, cât și întreaga asistență, au dat expresie, într-o manieră specific academică, satisfacției de a participa la un eveniment autentic în sfera editorială.

 

La hotarul dintre milenii. Mineritul încotro?“ reprezintă un studiu științific remarcabil, care și-a propus – și a reușit – să abordeze teme tulburătoare nu numai pentru specialiști, ci și pentru publicul larg, interesat în cel mai înalt grad (chiar dacă nu conștientizează totdeauna acest fapt), de asigurarea condițiilor pentru valorificarea superioară a bogățiilor noastre naturale. Fără să ocolească dificultățile, temele sensibile (precum cea referitoare, bunăoară, la Roșia Montană), Nicolae Bud a sintetizat în această carte – inclusiv prin sublimarea experienței mondiale în domeniu – căile și mijloacele cele mai eficiente de scoatere la suprafață și de prelucrare a unor minereuri dintre cele mai diverse și mai utile pentru economia fiecărei țări. De fapt, acesta este și argumentul principal prin care editorul chinez a motivat interesul special față de opera științifică, de profil minier, a dr. ing. dr. ec. Nicolae Bud.

 

Sigur, aceste scurte însemnări nu pot prezenta detalii, mai ales cele de ordin tehnico-economico-etic, dar – cu certitudinea exprimată limpede de vorbitori – a confirmat și reconfirmat că există șanse reale ca resursele minerale să reprezinte un aport de neînlocuit în toate demersurile îndreptate spre dezvoltarea durabilă a României, într-un context internațional complicat, cu multe incertitudini și provocări, dar dominat de actuala etapă a revoluției științifico-tehnice. S-a relevat că tocmai acest fapt a reprezentat principala motivare a deciziei uneia dintre cele mai prestigioase edituri din Beijing de a publica lucrarea în versiunea în limba chineză, ceea ce participanții au apreciat că marchează un veritabil reper în preocupările îndreptate spre extinderea și aprofundarea relațiilor româno-chineze în toate domeniile de interes reciproc.

 

Un moment emoționant a fost prilejuit de intervenția primarului comunei Mireșu Mare, ing. Ioan Mătieș. Este comuna care încorporează satul Dăneștii Chioarului, acolo unde, în urmă cu 70 de ani, s-a născut Nicolae Bud. După ce a subliniat că acest fiu al ținutului maramureșean a fost proclamat cetățean de onoare al comunei, vorbitorul i-a înmânat Diploma de excelență, acordată pentru contribuția de seamă a lui Nicolae Bud la dezvoltarea localității, inclusiv în perioada în care a deținut mandatul de deputat, în trei legislaturi postdecembriste, în Parlamentul României. Faptul că reprezentanții ținutului de legendă din zona de nord-vest a țării au transmis gândurile și sentimentele lor în cel mai autentic grai (inconfundabil) al celor din Maramu' a adus o notă aparte de autentic și frumusețe, care a conferit atmosferei academice un plus de comuniune în gând și faptă a participanților.

 

În același spirit, a vorbit și autorul, care a subliniat: „Cartea prefațată de academicianul Mugur Isărescu, de mentorul meu, profesorul Aurelian Simionescu, și cu postfață semnată de profesorul Marin Dinu – prieten vechi, dispărut dintre noi de câteva săptămâni – oferă nu numai o sinteză a unei experiențe de viață – iată, împlinesc, în aceste zile, 70 de ani – ci și a ideilor insuflate de toți cei care au contribuit și contribuie la progresul științelor economice și tehnice. Menționez că prefața cărții în limba chineză este semnată de o personalitate de prim rang în domeniul geologiei și minelor din țara sa, Guo Zhenzi.

 

Pentru mine este o mare onoare că lansarea cărții are loc la Academia Română, care reprezintă o veritabilă mină din care se extrage minereul cel mai prețios de care societatea are nevoie, și anume gândirea creativă, pătrunzătoare, cu o largă deschidere spre viitor”.

*

Aflând despre lansarea cărții la București, Pham Viet Dao, care a învățat în România, a transmis un mesaj prin care informează că la Hanoi a apărut o amplă prezentare a cărții lui Nicolae Bud (carte publicată și în limba vietnameză), semnată de un prestigios specialist, Tran Van Am. Totodată, informează despre intenția sa de a organiza lansarea cărții și în capitala Vietnamului.

Teodor Brateș 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.