• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 27 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Octombrie , 2022

Eveniment cultural de excepție: Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand: Regii României și Maramureșul

În urmă cu 100 de ani, cu prilejul încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca regi ai României Mari, Maramureșul și maramureșenii dădeau încă o dată măsura patriotismului lor prin participarea la manifestările de la Alba Iulia și București. Astăzi, după un secol, au făcut același lucru, printr-un proiect cultural de excepție, intitulat sugestiv  „Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand: Regii României și Maramureșul”, implementat de Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Baia Mare (ATOP-BM), în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, cu sprijinul AFCN.

Cu binecuvântarea PS Episcop Iustin, Asociația Ti­nerilor Ortodocși ai Pro­topopiatului Baia Mare - ATOP-BM - a marcat un secol de la în­coronare, prin proiectul „Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand: Regii României și Ma­ra­mureșul”, eveniment care a adu­nat foarte mulți tineri din diferite licee și școli.
Proiectul, realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Biblioteca Jude­țeană „Petre Dulfu” din Baia Mare și cofinanțat de AFCN, este unul complex și a cuprins realizarea unei publicații cultural-educative - care va fi distribuită gratuit tuturor școlilor și bibliotecilor din județul Maramureș, precum și muzeelor și instituțiilor de cultură din țară - dar și derularea unor serii de acțiuni inedite. Una dintre acestea a fost Organizarea concursului „Povești cu regi și regine”, dedicat elevilor de gimnaziu și liceu, care s-a bucurat de un real succes, adunând peste 30 de participanți din toate zonele județului. În urma deli­berării, juriul, prezidat de prof. Cristina Gherheș, a selectat 10 câștigători.

O altă acțiune importantă din ca­drul acestui proiect a avut loc luni, 17 octombrie, la Biblioteca Ju­dețeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, când a fost vernisată o expoziție documentară, a avut loc premierea câștigătorilor concursului de eseuri, lansarea revistei  „Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand: Regii României și Maramureșul”, dar și un simpo­zion cu același nume.

Gazda evenimentului, la care a participat un public numeros, a fost preot Bogdan Ciocotișan, președinte ATOP-BM.
Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului național și a Imnului regal și cu o rugăciune în­cepătoare. Apoi, părintele Bogdan a făcut o scurtă prezentare a proiectului și a asociației pe care o conduce: „Este o mare onoare și bucurie că suntem aici. Ne-am dat mâna mai multe instituții pentru a marca un moment important pentru istoria României, și anume împlinirea a 100 de ani de la încoronarea celor doi mari regi ai României, Ferdinand I și Regina Maria. Este o mare bucurie pentru Biroului de Tineret din cadrul Protopopiatului Baia Mare că, împreună cu tinerii care fac parte din Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Baia Mare și cu alte instituții, am reușit să marcăm și în Episcopia Maramureșului și Sătmarului acest moment aniversar. Instituțiile partenere sunt Inspectoratul Școlar Maramureș, Biblioteca Județeană „Petre Dul­fu” și Gazeta de Maramureș, în cadrul unui proiect susținut de Administrația Fondului Cultural Național. Acest eveniment este organizat cu binecuvântarea PS Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului”.

Apoi a luat cuvântul Mihai Pop, inspector școlar general: „Familia Regală, regalitatea în România a făcut mult pentru educație, pentru normalitate, pentru creșterea Ro­mâniei ca și țară în lume. În primul rând, vreau să mulțumesc Episcopiei și Preasfințitului Episcop Iustin pentru faptul că se îngrijesc de educație, pentru faptul că sunt aproape de școală. În 15 octombrie 1922, s-a sărbătorit o muncă a monarhiei începută în 1866, când guvernul, care l-a obligat pe Cuza să abdice, a luat o măsură înțeleaptă de a instaura monarhia în România. Norocul nostru a fost să dăm peste prințul Carol, deși vremurile erau tulburi pentru monarhia germană. Și cu asta a început măreția pentru România. Iar nepotul său, prințul și mai apoi Regele Ferdinand, a întregit munca acelor mari români de până la el, Cuza și Carol I. Spun mari români, pentru că în timpul lor s-au întâmplat cele mai mari lucruri pentru români și pentru România. Ferdinand împreună cu Maria au fost oamenii care i-au ridicat pe țăranii români la rangul lor, iar prezența lor în rândul soldaților în Primul Război Mondial a făcut ca românii să lupte și să facă tot ce se putea în acel moment, iar apoi să se poată face tot ceea ce a însemnat 1918 pentru România.
Dacă Ferdinand nu era printre soldați, dacă regina nu era prin spitale și printre răniți, cu siguranță rezultatul era altul. De aceea, Familia Regală trebuie să aibă un rol extrem de important în istoria României, iar noi toți trebuie să ne îngrijim ca ei să rămână în primul rând al istoriei noastre”.

Dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare a spus: „Nu pot începe decât exclamativ, atitudinal și reverberal: Mare ești Doamne și minunate sunt lucrările Tale! Mare ești Doamne și minunate sunt lucrările Tale când trecem prin filtrul rațiunii fiecăruia dintre noi ce s-a întâmplat cu Neamul nostru, cu cei de dinaintea noastră, despre care uneori știm ceva, alteori știm foarte puțin, iar uneori aproape că nu știm deloc. Noi, adunându-ne astăzi aici, dăm cinste, onoare și considerație istoriei, unor oameni, unei formule de organizare cum este monarhia, ca voi tinerii să știți. Eu am crescut într-o vreme în care nu doar că nu s-a amintit de Rege, iar când s-a amintit a fost numai ponegrit. Monarhia noastră a fost discreditată tot timpul. De ce sunt discreditate monarhiile? Pentru că prostimea n-a suportat niciodată aristocrația. Aristocrația înseamnă ca o parte elevată, care știe ce are de făcut, să conducă un popor. Dar de la o vreme, poporul are și el ieșirile lui. Foarte mulți s-au bucurat când a fost Regele scos din țară. Sigur că ideea comisarilor sovietici a biruit, și e păcat pentru asta, dar uitați-vă că un lucru gata stricat nu se mai poate repara nicioată. Ceea ce facem noi astăzi aici este o reparație, dar asta e o reparație mo­rală.  Acesta este un balsam pe sufletele cele suferinde de oameni sensibili. Mama și tata plângeau la 25 octombrie pentru că erau obișnuiți să sărbătorească această dată. Eu, inițial, m-am mirat, până ce am aflat mai târziu cât de im­portantă este ziua aceasta și de aceea dragostea mea pentru această formă de conducere a societății românești a devenit din ce în ce mai focalizată spre a ajuta lucrurile care se fac. Felicitări tuturor celor care au organizat această manifestare, care ne scoate din harta indiferentismului na­țional”.

Iar lector univ. dr. Ilie Gherheș a prezentat câteva aspecte istorice inedite de la momentul încoro­nării: „L-am întâlnit pe un critic literar care a spus că și-a petrecut mult timp în preajma lui Tudor Arghezi, pentru că Tudor Arghezi l-a întâlnit pe Eminescu, și acest critic literar credea că lumina din ochii lui Eminescu s-ar putea transfera prin ochii lui Arghezi, în ochii săi. Tot așa, îi rog și pe elevii de față să încerce să ia de la noi măcar această lumină patriotică națională (...) Regele nostru a vrut să poarte coroana unchiului său, cea făcută dintr-un tun de la Plevna, și a adăugat încă trei pietre prețioase reprezentând Basarabia, Bucovina și Transilvania. Dar Regina, care a vrut să dea o an­vergură internațională evenimentului încoronării, a spus că își dorește o coroană nouă. Ea a făcut și primele desene, cu influențe bizantine dar și românești. A comandat această coroană și nici astăzi nu este rezolvată problema de unde este aurul, 1,8 kg. Există autori care au demonstrat că aurul provine din minele din Baia Mare. Istoriografia românească spune că-i «din aur din Ardeal», pentru că și acesta urma să fie un element de unitate. S-au făcut analize pe coroană și s-a descoerit că nu este aur de la Roșia Montană, deci avem toate șansele să fie aur din Baia Mare, de la Alexiu Pocol, cum știm noi, cei din Maramureș. (...) La Alba Iulia a fost o dovadă a românității și românismului nostru”.

În final, Pr. Milan Bălan, consilier eparhial, a spus: „Suntem încântați de tot ce s-a petrecut aici și simt că astăzi am fost puși în demnitate. De ce suntem noi preoții aici? Pentru că, întotdeauna, între regalitate și religie a existat o atât de mare legătură încât nu se poate altfel. Toți regii de-a lungul istoriei au avut acest moment binecuvântat al ungerii cu mir. Ce înseamnă acest mir? Plinătatea harului. Noi vorbim atât de mult azi în limbaj profan despre energie, ce energie poartă locul acela sau omul acela. Dar hai să vorbim românește: nu este vorba de energii, ci despre Harul lui Dumnezeu. Regii au primit Harul lui Dumnezeu. O încoronare însemna o binecuvântare și trebuia să fie acolo oamenii Bi­sericii, de religia specifică locului. Dar important era că trebuia să existe momentul ungerii. Și Regele Ferdinand a avut parte de binecuvântarea Harului. Monarhia și regalitatea sunt de la Dumnezeu. Cu acest gând aș vrea să rămânem și aceasta este explicația pentru care părintele Bogdan Ciocotișan, îndrumător al Asociației Tinerilor din Protopopiatul Baia Mare, a organizat acest moment, împreună cu echipa care l-a ajutat atât de mult. De aceea suntem noi aici. Să dea Dumnezeu să avem energie sfântă, har dumnezeiesc, atât noi, cât și conducătorii noștri”.
La finalul simpozionului, a avut loc premierea elevilor care au câștigat concursul de eseuri, iar cei clasați pe locurile I, II și III și-au prezentat lucrările în fața publicului prezent.
Evenimentul s-a încheiat cu vernisajul expoziției documentare.

1. Dancu Tudor Ștefan - Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare, cls. a XII-a E - O poveste cu regi și regine  - premiul I
2. Rednic Andrei Ioan - Școala Gimnazială „George Coșbuc” Sighetu Marmației, cls. a VII-a C - Vizita regelui Mihai la Muzeul Pipaș - premiul II
3. Kenyeres Lorena -  Liceul Tehnologic „Marmația”,ˮSighetu Marmației, cls. a X-a E - Amintiri despre rege -  premiul III
4. Bledea Daria Maria - Școala Gimnazială „George Coșbuc” Sighetu Mar­ma­ției, cls. a VII-a C - Povești cu regii României - Mențiune
5. Florian Alexia - L.T. „Ioan Buteanu” Șomcuta Mare, Structura Codru Butesii - Viața  regelui Mihai I - Mențiune
6. Meze Vanessa Maria - Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Baia Mare, cls. a VIII-a B - Vizita regală în Transilvania. Regele Ferdinand și regina Maria poposesc în Baia Mare (26 mai 1919) - Mențiune
7. Marchiș Alexandra - Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Baia Mare, cls. a VIII-a - Familia Regală a României - Mențiune
8. Pop Raul  - Școala Profesională Dumbrăvița, cls a VIII-a    - Regele Carol I -  Mențiune
9. Dan Sara Antonia - Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Baia Mare, cls. a VIII-a A - Copilăria prințesei Maria a României - Mențiune
10. Ilieș Gabriel - Colegiul Național „Dragoș Vodă” Sighetu Marmației - Casa regală a României  - Mențiune


 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.