• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Martie , 2004
Concursul initiat de GAZETA de Maramures s-a incheiat

GAZETA a gasit “galacticii”

Vreme de sase saptamâni, GAZETA de Maramures a cautat adolescenti de geniu. Alaturi de elevii care s-au inscris pe baza de taloane, au intrat in concurs si elitele liceenilor baimareni. Dupa concursul desfasurat in urma cu o saptamâna, au fost desemnati cei cinci câstigatori ai burselor GAZETEI. Timp de un an, cinci adolescenti geniali vor primi, in fiecare luna, câte un milion de lei. Explicatia pentru cuvântul geniu pe care am gasit-o intr-un dictionar ratacit prin redactie mi s-a parut cu totul si cu totul nesatisfacatoare. Cu certitudine, el desemneaza o persoana inzestrata cu calitati exceptionale. Se spune ca esti un privilegiat daca ai sansa sa cunosti un geniu. Cu toate astea, Dan Ginguta, personajul destul de “scotian” al GAZETEI, cel care ne da banii in ziua de salariu, n-a parut deloc incântat de faptul ca mai are de dat 5 milioane pentru: Pasca Ruxandra, Serban Diana, Zima Catalin, Serbanescu Andrei si Folea Gabriel. Apoi a râs si asa mi-am dat seama cât de bucurosi si mândri suntem ca putem sprijini 5 tineri de geniu.

“Supersonicii”

Ruxandra este câstigatoarea categoriei “Româna, limbi straine”. Dintr-un curriculum vitae impresionant am aflat ca Ruxi a obtinut numeroase premii la fazele judetene si nationale ale olimpiadelor de limba si literatura româna, engleza, matematica, chimie si geografie. Se mai adauga vreo doua premii la concursuri locale de sah si numeroase performante extrascolare. S-a inscris la aceasta categorie pentru ca “literatura e o arta si arta ofera omului cheia spre esentele lumii si vietii.” Tema eseului pe care a trebuit sa-l realizeze i s-a parut usoara, banala chiar, in comparatie cu subiectul de la olimpiada. Adolescenta care se gândeste deja la “Managementul afacerilor in limba engleza”, din cadrul ASE, mai are inca foarte multe papusi Barbie, “idealul de frumusete pentru o pustoaica”. Andrei e coleg de clasa cu Ruxandra. Se pare ca a XI-a A de la Colegiul National “Vasile Lucaciu” este o clasa deosebita, din moment ce toata lumea le spune “Supersonicii”. Andrei a câstigat detasat categoria “Istorie, geografie, stiinte sociale”. Pustiul asta chiar e genial, si pentru ca unui geniu ii sta bine sa fie putin cu capul in nori, nu s-a hotarât inca ce facultate va urma. Am speranta ca pâna la sfârsitul liceului se va produce necesara revenire pe pamânt si Andrei va realiza ca nobila stiinta a istoriei a fost inventata pentru oameni ca el.

Sportiva si “tehnicii”

Diana a fost desemnata de directorul general al GAZETEI, Dan Pârcalab, ca fiind câstigatoarea categoriei “Aptitudini”. Practica orientarea sportiva de sase ani, timp in care a câstigat la campionatele nationale 10 medalii de aur, 8 de argint si 7 de bronz. “Niciodata nu poti descoperi padurea”, este argumentul pentru care a ales orientarea sportiva, in dauna alergatului pe stadion, dincolo de faptul ca si parintii ei au practicat acest sport. Este eleva in clasa a XII-a C la Colegiul Economic “Nicolae Titulescu” si se gândeste ca in viitor va deveni inspector OPC. “Tehnicii” vin de la Colegiul National “Gheorghe Sincai”. Catalin a câstigat categoria “Matematica-informatica” destul de degajat, reusind sa corecteze in test câteva subiecte care fusesera formulate gresit. E pasionat de calculatoare si creeaza niste jocuri pe care ne-a promis ca o sa ni le instaleze si noua in redactie. Pentru viitor, a ales Politehnica. Categoria “Biologie, chimie, fizica” a fost câstigata de Gabriel. Subiectul pe care i l-am propus i s-a parut interesant. Ar fi vrut chiar sa propuna solutii suplimentare. Am mai reusit sa aflu ca se gândeste sa realizeze un tip de perpetuum mobile, dupa care a intrat intr-o discutie cu Catalin Vischi, ca-ntre ei, genialii. N-am mai inteles nimic… Mai multe despre “stelarii” GAZETEI, despre performantele lor scolare si extrascolare, pasiunile, proiectele si picanteriile inerente vârstei veti afla in urmatoarele cinci numere ale GAZETEI. Saptamâna viitoare, cu voia dumneavoastra, primul pe lista, Andrei Serbanescu.

Ioan BOTIS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.