• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Aprilie , 2003
* Holograf, extrema iubire!

* INTERVIU - Bittman de Hoia

* HOROSCOP 7-14 aprilie 2003

* Holograf, extrema iubire!

Un foarte mare fan al lor imi spunea, printre lacrimi generate de emotia unui concert tocmai terminat, intr-o seara sarata de august, pe malul Marii Negre, ca ei s-au nascut pentru ca unii nu aveau ce sa iubeasca. Recunosc ca produsul de presa de mai jos este subiectiv, recunosc ca Holograf nu este “marea mea iubire” si recunosc ca niciodata nu am sa incetez sa consider Holograf cel mai placut, incitant si interesant partener de dialog din templul muzicii romanesti. Cinci. Degetele unei maini, cei cinci “holografi” nu s-au ascuns niciodata dupa deget. Dupa un sfert de secol de muzica, despre Holograf se poate afirma, fara excese de sentimentalism gratuit, ca au fost mereu cavalerii din avangarda Iubirii. Privindu-i pe Dan Bittman, Tino Furtuna, Edi Petrosel, Mugurel Vrabete si Romeo Dediu, ii poti vizualiza pe Ultimii Nostalgici dintr-o epoca nedrept considerata desueta. Joi, 3 aprilie 2003, Holograf au dat pe scena din Baia Mare o reprezentatie de inalt profesionalism. La 20 de ani de la lansarea primului album, Holograf (beneficiarii unor colaborari de exceptie cu Nutu Olteanu, claviaturistul Mihai Coman, Emil Soumah si actorul Marcel Iures) au pornit intr-un impresionant turneu de promovare al albumului “Pur si simplu” (realizat cu sprijinul Alexandrion Grup Romania). In toamna anului 1978, studentul la Politehnica, Mihai Pocorschi (castigator al festivalului folk “Primavara baladelor”), impreuna cu cativa prieteni “de la Geologie”, incep sa repete in “Preoteasa” incercand sa inchege o formatie. Nasul a fost acelasi Pocorschi, care s-a inspirat dupa denumirea cursului de Holografica. Din prima formula faceau parte basistul Eugen Sonia, percutionistul Boris Petroff si chitaristii Cristi Lesciuc si liderul trupei, Mihai Pocorschi. In 1983, isi propun sa “castige” un contract in strainatate si ii coopteaza pe Gabi Cotabita (voce) si Niki Temistocle (bas). Rezultatul a fost concretizarea primului produs: “Holograf 1”. Pe atunci, formatia ii avea printre membrii din prezent doar pe Tino Furtuna si Edi Petrosel. Ca-n romanul lui Dumas, “Dupa douazeci de ani”, holografii au ales sa se exprime “Pur si simplu”. Au reusit. Spectatorii si suporterii lor din sala Casei de Cultura din Baia Mare sunt argumentul si cei care depun marturie pentru reusita marca Holograf.

Concert pentru radar si palinca

Pornind la drum cu indarjirea celor care sunt pentru prima data proprii lor producatori, aflati spre destinatia Baia Mare, cei de la Holograf au fost opriti de un echipaj al Politiei Rutiere. Reprosul “chipielor” a fost depasirea limitei de viteza. Soferul, Edi Petrosel, a incercat sa-i indulceasca pe oamenii legii, dar nici dezvaluirea identitatii, nici prezentarea lui Dan Bittman pe post de “popularul carismatic care rezolva orice”, nu i-a induplecat. Politistii sustineau sus si tare ca nu au auzit in viata lor de Holograf si Bittman, ca ei asculta numai muzica populara si sunt fanii Fratilor Petreusi. Muzicienii, stupefiati de “ignoranta” politistilor, se consolasera cu ideea ca vor plati amenda, cand dintr-o padure din apropiere a iesit un taraf. Atunci si-au dat seama ca au fost pentru cateva momente actorii involuntari ai unei farse. Au fost intampinati cu paine si sare, dar si cu inevitabila palinca, facandu-i pe “holografi” sa declare public: “A fost cea mai speciala si mai calduroasa primire pe care am avut-o in Romania”. Primirea aceasta si succesul exploziv al spectacolului care a urmat, i-a facut sa mai atenueze gustul amar pricinuit in 1995, cand au fost nevoiti sa-si suspende spectacolul din Baia Mare pentru ca se vandusera numai 30 de bilete. In 3 aprilie, Holograf si-au luat revansa.

Complex de simplu

Fara doar si poate, cea mai mare lovitura “pe piata transferurilor”, au dat-o cei de la Holograf in momentul in care au reusit recooptarea genialului chitarist Nutu Olteanu, reintors din periplul suedez, chiar daca e vorba mai degraba de o colaborare. Dintre fostii membri ai formatiei, “actualii” mai tin legatura doar cu Mihai Pocorschi si Eugen Sonia. Referitor la noul produs al formatiei, va invitam sa-l ascultati si sa il catalogati asa cum considerati de cuviinta. Cert e ca produsul e inchegat in urma unui bun proiect muzical, iar realizarea a insemnat si multa si epuizanta munca, nervi, bucurii si indoieli, dupa cum recunosc chiar ei, Holograf. Fanilor baimareni li s-a promis o reintalnire chiar in acest an, cu un spectacol care va avea loc intr-o sala mai mare, aceasta fiind probabil Sala Sportului. Deocamdata au plecat, dar n-au uitat sa va spuna: “Va las acum / Dar va pastrez in suflet si va voi iubi mereu”. Simplu. Si pur. Sau invers? Oricum, e mai putin important.

Catalin VISCHI



* INTERVIU - Bittman de Hoia

Cand spui Dan Bittman, spui Holograf. Reciproca e la fel de valabila. Fara intentia de a leza vreo farama din personalitatea membrilor formatiei, observam ca solistul vocal inseamna pentru cei mai multi dintre suporterii muzicii lor prima “explicatie” care le vine in minte la intrebarea: “Ce puteti spune despre Holograf?” Intr-un sondaj de opinie, 87 % dintre raspunsuri contin numele celui pe care GAZETA vi-l prezinta in aceasta saptamana: Dan Bittman. Dan nu e Danut, in consecinta nu uda canapeaua (va mai amintiti reclama “incriminata”?). %n schimb, o uda cu lacrimi (canapeaua, caci despre ea e vorba), romanticele domnite care suspina si lacrimeaza pe acordurile de la “[i-am dat un inel”, “Sa nu-mi iei niciodata dragostea” si, inevitabil, “N-am iubit pe nimeni asa cum te-am iubit pe tine”. Din acest motiv, dialogul cu Dan Bittman nu a avut loc pe canapea. Savoarea schimbului de cuvinte cu cel mai charismatic solist vocal din Romania, va invit sa o descoperiti singuri si in acelasi timp sa va potoliti insetata curiozitate despre viata holografica. A intrat in casa muzicii dintr-un imbold specific adolescentului care incearca sa-si gaseasca identitatea. A trecut prin incaperea denumita “Iris” si a descoperit in camera “Holograf”, niste prieteni cu idealuri apropiate. A ramas in acea “camera” de aproape douazeci de ani si n-a regretat nici un moment, desi va soptim la ureche (da’ sa ramana intre noi), uneori viseaza sa cante Mozart in Sala de Bal a printesei, sau sa fie alaturi de monstri sacri de la “Queen”. Doamnelor, domnisoarelor si domnilor: Dan Bittman.
Reporter: Ce inseamna pentru tine muzica rock?
Dan Bittman: De douazeci de ani e viata mea. Ca orice adolescent, am inceput din dorinta de a afla cine sunt si uite, am aflat de abia acum, la 41 de ani. Pe albumul “Pur si simplu”, prima piesa se numeste “Stiu cine sunt”. De fapt, nu stiu daca am aflat sau voi afla vreodata cine sunt, dar asa a fost sa fie. Pentru mine, muzica a fost mai mult decat un mod de viata, a fost in primul rand o educatie. Prin oamenii pe care i-am cunoscut, Holograf a insemnat un fel de scoala pentru mine, o scoala a vietii. Ne-am educat si am luat lucrurile bune unii de la ceilalti si am invatat sa traim si sa intelegem lumea asa cum am perceput-o noi.
Rep.: Ce are in plus si ce are in minus formula actuala a formatiei Holograf fata de cea de la inceput?
D.B.: In primul rand are multa stiinta, multa experienta si are si nerv. S-a intors Nutu (Nutu Olteanu – n.red.), chitarist unic pentru scena romaneasca, Emil Soumah la percutie – in ’83 nici nu ne puteam gandi la percutie pentru ca parea desuet sau iesit din rautatea rock-ului. Intre timp lucrurile s-au mai schimbat, am invatat si noi sa cantam, sa ne menajam vocile, sa fim altfel. Fiecare a invatat ceva bun in toti anii astia.
Rep.: Cea mai placuta amintire din copilaria ta?
D.B.: Pai, daca suntem in apropiere de Cluj, imi aduc aminte de padurea Hoia unde ma duceam cu bunicul meu la cules de ciuperci. Bunicii si toate rudele din partea mamei sunt din judetul Cluj, asa ca sunt pe de o parte ardelean. Mai am amintiri frumoase de la Turnul de parasutism din Cluj, de la gradinita maghiara pe care am urmat-o si m-am intors la Bucuresti nemaistiind romaneste si speriindu-i pe ai mei.
Rep.: Piesa de care te leaga cele mai emotionante amintiri?
D.B.: Sunt pe fiecare album, mai ales pe ultimele, incepand cu “ti-am dat un inel”, “Ochii tai”, “Banii vorbesc”, “N-am iubit pe nimeni asa cum te-am iubit pe tine”, toate inspirate din viata anumitor oameni.
Rep.: In ce perioada a muzicii ti-ar fi placut sa traiesti?
D.B.: Pe vremea lui Mozart sau mai aproape de contemporaneitate, pe vremea celor de la “Beatles”, a lui Hendrix si a Woodstock-ului (a fost o perioada fantastica).
Rep.: Ai accepta vreodata sa lucrezi intr-o formatie care ar avea un singur lider si care ar fi acela?
D.B.: E greu sa spun. Daca liderul acela de opinie ar fi Sting, n-as avea ce sa spun. N-as putea sa-l contest, insa am invatat ca personalitatea fiecaruia e mai importanta decat exhibitionismul. Daca reusesti sa-ti spui gandurile, sentimentele si felul tau de a fi pe masa si sa faci muzica, e mai important decat sa asculti de un lider sau de un curent. Cred ca Holograf a avut succes tocmai pentru ca am aflat cum si cine suntem. Cu niste oameni foarte autoritari, nu ma vad cantand acum. Rep.: Cand ai trait cea mai mare emotie?
D.B.: In fiecare zi, la fiecare spectacol am emotii uriase, dar in momentul in care toata lumea din sala canta cu noi, e fantastic.
Rep.: In ce formatie ti-ar fi placut sa canti daca n-ar fi existat Holograf?
D.B.: In “Queen”.
Rep.: Ce parere ai despre noul val din muzica rock romaneasca?
D.B.: Rock-ul e o stare si nu va muri niciodata. Normal ca din rock s-au desprins o multime de stiluri, chiar si hip-hop-ul si toate genurile de azi sunt plecate dintr-un filon unic. Muzica de azi e a unor producatori care incearca sa-si impuna artistii, desi nu intotdeauna cred in ei si neavand incredere si rezultatele sunt insignifiante. Poate si de aceea ne-am hotarat sa devenim proprii nostri producatori.
Rep.: Folosesti “adjuvanti” pentru a intra in starea specifica unui concert?
D.B.: Intr-o vreme mai luam cu totii cate-o votca repede, sa ne incalzim, dar nu e acolo secretul, asa ca am renuntat la obicei. Secretul e sa intri bine incalzit la voce si chiar fizic, pentru ca altfel nu poti sa ajungi la capatul a doua ore de concert.Rep.: Pe o scara de la 1 la 10, ce nota ti-ai acorda la materia “Tata si familist”?
D.B.: Un 5, asa, o nota de trecere. Oricum, asta copiii mei o sa poata spune peste cativa ani.
Rep.: In afara de muzica, familie si fotbal, ce alta mare pasiune ai?
D.B.: Viata, cu tot ce-i frumos si urat.
Rep.: Care iti e cel mai bun prieten din muzica romaneasca, in afara colegilor de trupa?
D.B.: Marius Batu, cu care am si cantat ani de zile si am ramas prieteni buni de tot.
Rep.: Fiind un pasionat al fotbalului, crezi ca exista o criza la nivelul echipei nationale?
D.B.: Cred ca exista o criza de mentalitate. Ei au uitat sa gandeasca si sa se pregateasca profesionist. Nu suntem pregatiti psihic pentru a aborda un meci cu seriozitate si ne impaunam la victoriile facile. Cred ca nu se poate vorbi de performanta, trebuie sa vina o generatie de oameni proaspeti, care sa fi trait “afara” si sa fi inteles pe pielea lor ce inseamna profesionismul. Cu blaturi, carcoteli si cu facutul echipei dupa interesele lui Becali sau mai stiu eu cui, niciodata n-o sa mearga echipa nationala.
Rep.: Ce-ai fi vrut sa faci, dar n-ai putut?
D.B.: Sa iau atitudine impotriva razboaielor, as fi facut-o cu drag, dar lumea ne priveste doar ca pe niste artisti.
Optiuni si argumente
David Coverdale sau Ian Gillan?
Amandoi, pentru ca-i iubesc in aceeasi masura. Flower power sau rock and roll?
E foarte greu, se leaga una de alta. Flower power. Jimi Hendrix sau B.B.King?
Hendrix.
Led Zeppelin sau Dire Straits?
Led Zeppelin.
Muzicalitatea chitarei sau a pianului? A pianului.
Vinovati de razboi: SUA sau Irak? SUA!
Care este gafa cea mai mare: “ouale lui Nastase” sau “Romania – Danemarca 2-5”? Nu, gafa cea mai mare e ca nu ne trezim odata.

Catalin VISCHI



* HOROSCOP 7-14 aprilie 2003

Berbec

Moment bun pentru relansarea unor activitati ramase in suspans de anul trecut (desi este posibil sa ajungeti la alte finalizari decit cele propuse initial). Joi aveti program incarcat: va certati cu o femeie si pierdeti niste bani. Totul se termina cu bine in week-end.

Taur

Desi sunteti una dintre zodiile cele mai puternice, in fata schimbarilor bruste de situatie deveniti timizi si va enervati. In aceste zile, anumite dificultati din familie va pot obliga sa va luati lumea-n cap si, eventual, sa riscati o “alianta” secreta. Dragi Tauri, nu credeti in minuni: bazati-va pe ele!

Gemeni

Va atrage noul, mai ales in relatii. Drept urmare, va consacrati mult timp societatii si bine faceti, deoarece nici societatea nu sta cu mainile in san, ci va pune in fata unei persoane de sex opus (probabil joi). Din pacate, de-aici incolo va lasa sa va descurcati singuri. Succes!

Rac

De fiecare data cand din intamplare se elibereaza un loc (de exemplu, un director merge la WC sau sa bea un pic de apa), locul acela este ocupat prompt de un Rac! Asa si saptamana asta: nu exista sa ratati circumstantele cu totul favorabile pe care le veti intalni in drumurile voastre.

Leu

Evenimentele acestei saptamani favorizeaza initiativele realiste. Pentru unii, realismul se traduce prin incercarea de resuscitare a unei legaturi erotice ofilite. Altii se arata preocupati de calatorii, afaceri de export sau alte relatii cu strainatatea. Auspiciile sunt excelente!

Fecioara

Castigurile acestei perioade sunt rezultatul casatoriei, afacerilor cu asociatii, mostenirilor prin intermediul sotului sau al unor dispozitii testamentare. Nu cumva sa va indepartati (prea tare) de structura legala! Duminica, posibile complicatii sentimentale sau har-mar in casa.

Balanta

Celor cu picioarele pe pamant saptamana va aduce contracte avantajoase, proiecte de casatorie si relatii foarte utile. Dar unii sunteti complet dominati de apucaturi primavaratice: emotii, romantism exagerat, sperante nechibzuite, erori de apreciere. Desigur veti fi “taxati”!

Scorpion

Reusite la serviciu, urmate de castiguri financiare, poate chiar o prima din partea sefului. Desi este stilul vostru, nu va asumati riscuri peste masura! Traversati o perioada marcata de intamplari capricioase si contexte inselatoare, in care se va abuza de gentiletea voastra.

Sagetator

Saptamana remarcabila pentru artistii (pictori, scriitori, actori) si sportivii nascuti in aceasta zodie: vernisaje, lansari de carte, invitatii peste hotare. Pentru ceilalti Sagetatori, succes in dragoste, jocuri si speculatii. Nu exagerati cu libertinajul si fiti atenti la portofel (joi)!

Capricorn

Special pentru doamnele de la mijlocul zodiei: in acest week-end veti face un drum, la care veti intalni un barbat. Din vorba-n vorba, s-ar putea sa cadeti in capcana tentatiilor amoroase. Nu va lasati imbrobodite, Capricoarnelor, individul este un impostor cautat de Politie!

Varsator

Afacerile in care sunteti implicati va vor reusi, dar numai cu sprijin solid - material sau moral - din partea celor apropiati. Sansa va surade in special jurnalistilor, comerciantilor sau celor aflati mereu pe drum (agenti, soferi etc.). Totusi, nu trebuie sa exagerati cu... autoevaluarea!

Pesti

Daca renuntati la unul din hobby-urile voastre – viclenia -, aceasta saptamana ar putea fi socotita drept agreabila. Cel putin din punct de vedere financiar. Dar veti avea posibilitatea sa dati o “lovitura” si pe plan social. Nu complicati lucrurile si nu va indepartati de drumul drept!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.