• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Septembrie , 2004

*EVENIMENT

*SARBATOAREA CASTANELOR 2004

*Castaniada juniorilor

*Prima cursa legala de autoturism viteza din Maramures

*SARBATOAREA CASTANELOR 2004

Nici in ceasul al doisprezecelea sau, ma rog, la editia a XII-a a Sarbatorii Castanelor, baimarenii nu se dezmint, demonstrand inca o data ca stiu sa se bucure de sarbatoarea lor. Nici macar vremea mohorata de vineri, din debutul sarbatorii nu a reusit sa le “stirbeasca’‘ cheful de distractie si sa-i impiedice sa demonstreze ca, cel putin o data pe an, Baia Mare este “orasul care se bucura’‘.

Ploua mocaneste, iar vantul furios pare ca vrea sa smulga pana si baloanele multicolore din mana unui pusti. E vineri, in jurul orei pranzului, iar sefu’ m-a trimis in cautarea spiritului castanelor. “Misiune’‘ dificila, in contextul in care eram convinsa ca vremea mohorata va tine majoritatea “petrecaretilor’‘ in casa. Insa, cu cat inaintez pe bulevard, ideea preconceputa cu care pornisem din redactie se dovedeste a fi eronata. Oameni gatiti de sarbatoare isi feresc umbrelele prin multime, caznindu-se sa nu scape nici un amanunt “picant’‘ oferit de peisajul multicolor. Comerciantii ambulanti isi aranjeaza constiinciosi marfa variata pe tarabe, iar altii mai harnici au trecut deja la capitolul “promovare’‘, incercand sa-i ademeneasca pe oameni la adapostul unei umbrele cu un mic, o bere sau o felie din vitelul rumenit la protap. Dar misiunea cere sacrificii, asa ca trec mai departe, cu gandul la o friptura cu mujdei. Aproape involuntar imi opresc privirea asupra unui batrane care lupta de zor cu ploaia ce s-a incapatanat sa potoleasca focul de sub castane. Surprinzator, nici ea nu pare dezamagita de vreme.
Ghicindu-mi parca gandul, femeia imi ofera si o lamurire. “Am auzit eu, maica, asta-i o sarbatoare mai speciala, asa ca ne straduim si noi cum putem. Ca doar nu ne putem face de ras’‘, sopteste batrana. Vreau sa leg o discutie cu ea, dar alaturi, un pustiulica se da de ceasul mortii ca n-a gasit “clovnul care ‘ace animalute din baloane’‘. Cum nici macar femeia care ii ofera un balon-iepuras nu-l potoleste, ii propun o vizita la casa lui Alba-ca-Zapada, prezenta si ea la Expo-Flora. Pustiul ma ia de mana zambind, dar uita de Alba-ca-Zapada, imediat ce intra in peisaj “masinutele’‘. Ca sa-mi duc misiunea la bun sfarsit, ma opresc si eu pentru o “tura’‘ cu celebrele “umbrelute’‘ pe care le uitasem de mult. Sentimentul de stanjeneala de la inceput, cand ma simteam un fel de “Guliver in tara piticilor’‘ dispare. E chiar misto! E la fel ca pe vremea cand aveam 6 ani si ma tineam cu o mana de mama si cu cealalta de vata pe bat. Dar tot gandindu-ma la copilarie si povesti, imi amintesc de “intalnirea’‘ cu Alba-ca-Zapada.
O iau agale spre Casa Tineretului, minunandu-ma de niste lumanarele multicolore, decorate cu fel de fel de seminte. In fata garduletului care imprejmuie teritoriul Scufitei, a cuplului de moroseni sau a carului de flori care e inscriptionat: “Baia Mare, 675 ani de la atestarea documentara’‘ si a altor figurine din flori, sunt prezenti si multi copii. Pornesc spre scena pe care vor avea loc concertele, in speranta ca voi gasi si “oameni mari’‘. Aici, cativa adolescenti isi fac planuri marete pentru cele trei zile ale sarbatorii. Alaturi, un grup de oamenii incearca sa isi faca un itinerariu, dar e greu de stabilit care va fi prima “halta’‘. Sa fie Rivulus Dominarum? Sa fie Targul Mesterilor Populari sau, mai bine, Expo-Flora. Ii las sa hotarasca si pornesc spre redactie, alarmata de ceasornicul care arata cu neobrazare ora 16.
Dupa toata plimbarea asta, nu sunt sigura daca “mirajul’‘ sarbatorii e oferit de oameni, de programul variat, de savoarea comerciantilor ambulanti sau daca “Sarbatoarea Castanelor’‘ e importanta in primul rand pentru ca ne aduce impreuna si pentru ca e sarbatoarea noastra. Sau, poate ca in fata unor astfel de evenimente euforia nu mai are nevoie de justificari.

Ioana LUCACEL





*Castaniada juniorilor

Dupa trei zile de sarbatoare, parintii care au indraznit sa-si duca juniorii la “Castane’‘ se simt, financiar vorbind, mult mai usurati.
Comerciantii prezenti la editia a XII-a a Sarbatorii au stiut carui public sa se adreseze. In weekend, bulevardul principal al orasului a fost invadat de tentatii de tot felul, iar picii se simteau ca-n paradis. Fie vroiau un balon simplu care costa 15.000 de lei, fie unul facut de un clovn profesionist, care sub privirile admirative ale pustilor transforma un balon simplu in fel de fel de animale. Bineinteles si admiratia costa, iar parintele a fost bun de plata deoarece un astfel de balon a costat chiar si 40.000 de lei.
Chiar daca lasam deoparte binecunoscutele tombole, cu castiguri sigure (dar a caror valoare este sub pretul unui bilet!) sau celelalte jucarii care s-au gasit la tarabe, mai raman suficiente “distractii’‘ costisitoare. Daca anul trecut orice junior curajos a vrut sa ajunga si la Casa Groazei, uite ca anul acesta celebra casa a avut concurenta. Asezata undeva langa banci, o alta Casa a Fantomelor isi astepta vizitatorii. Pentru 30.000 de lei, picii puteau vizita lumea lui Casper. Pe langa acestea s-au putut vizita trenulete, masinute sau alte minunatii care te-au purtat prin vazduh. Copiii se indreptau in grupuri spre distractiile oferite de Sarbatoare, semn ca pe putini parinti i-a lasat inima sa-si tina juniorii in case.

Castane economice

Atentie, sosesc castanele economice! Camera de Comert si Industrie Maramures a participat si la a XII-a editie a Sarbatorii Castanelor. Baimarenii au avut ocazia sa cunoasca cele mai importante firme din judet. Expozitia “Rivulus Dominarum’‘, organizata in cadrul Centrului de Instruire si Marketing al Camerei de Comert si Industrie Maramures, s-a deschis oficial in prima zi de “Castane’‘. Vineri, ora 12, primii spectatori au avut ocazia sa cunoasca firmele participante. Nu mai putin de 66 de agenti economici au fost prezenti la expozitie cu o gama variata de produse si servicii. De la producatori de masini agricole, la firme din domeniul bancar, agentii de turism sau producatori de confectii textile, toti si-au prezentat ofertele in cadrul expozitiei “Rivulus Dominarum’‘.
Vineri, “Castanele’‘ au adus la expozitie si membrii administratiei locale, care au vizitat standurile agentilor economici. Ziua expozitionala s-a incheiat la ora 19.
In cea de a doua zi, manifestarile s-au deschis cu o intalnire medicala. Reprezentanti ai firmelor UV-Sachsen, Global Work AG-Germania s-au intalnit la sediul Colegiului Medicilor cu reprezentanti ai Colegiului si ai Asociatiei Tehnicienilor Dentari. La ora 10, la Centrul de Instruire si Marketing s-a deschis expozitia cu Bursa de afaceri “Rivulus Dominarum’‘, care s-a putut mandri cu o participare internationala. Inchiderea expozitiei a avut loc la ora 20. Cei care au vizitat “expozitia economica’‘ au putut participa si la o tombola. Intrarea s-a facut pe baza de bilet, pretul unui bilet a fost de 15.000 lei pentru adulti si 10.000 lei pentru copii. Biletele au participat la o tombola. Extragerea castigatorilor s-a efectuat in cea de-a treia zi a expozitiei cu putin inaintea inchiderii. Fericitii castigatori au obtinut o garnitura din aur, care cuprinde un lantisor, cercei si o bratara, cel de-al doilea premiu a fost un ceas Tissot, iar al treilea castigator a obtinut o baterie auto.
Prin expozitia “Rivulus Dominarum’‘, agentii economici au putut participa activ la sarbatoarea orasului.

Targul non-guvernamental

ONG-urile din Maramures au tinut sa participe si la aceasta editie a Sarbatorii Castanelor. De trei ani incoace, cu ocazia Castanelor, Primaria organizeaza la sediul ASSOC o expozitie cu principalele ONG-uri din oras. Pe timpul celor trei zile festive, intre orele 10 si 17, maramuresenii au putut cunoaste principalele organizatii non-guvernamentale din judet si programele in care sunt implicate. Ei au primit pliante si alte materiale publicitare, prin intermediul carora au cunoscut principalele programe sociale derulate in oras. La acest targ si-au trimis reprezentanti Asociatia Galactic Dance Club, Asociatia Concordia Sasar, Clubul de Turism Creasta Cocosului, Trustul drepturilor omului, FRCCF, Fundatia Tineri pentru Tineri, Caritas Satu Mare si altele. In cadrul acestor trei zile, membrii organizatiilor prezente la targ au tinut si dezbateri la care au prezentat principalele probleme de care s-au lovit organizatiile pe care le reprezinta.

Poezie si muzica

In prima seara a Sarbatorii castanelor, Teatrul Municipal Baia Mare a gazduit un spectacol exceptional de muzica si poezie. Pe scena au urcat Florian Pittis, Ducu Bertzi si Mihai Nenica, un tanar basarabean care a incantat publicul cu vioara lui. Vedeta incontestabila a serii a fost Florian Pittis care, cu vocea inconfundabila si talentul remarcabil a dat o savoare aparte momentelor de poezie. E drept ca a cantat si s-a miscat mai putin decat de obicei.
Ducu Bertzi si-a cantat piesele arhicunoscute, dar si cateva cantece care fac parte dintr-un nou album, lansat in Canada cu sprijinul unui borsean emigrat cu ceva vreme in urma. Piesele sunt inspirate din folclorul maramuresean, cea intitulata ‘‘Iza’‘ fiind realmente impresionanta. Publicul a fost incantat, in pofida faptului ca Ducu Bertzi sustinea ca-i vine cel mai greu sa cante in Maramuresul de unde se trage, pentru ca aici se gaseste mereu cineva sa afirme ba ca n-a cantat corect o strofa, ba ca mama lui l-a invatat cantecul altfel, ba ca Ducu Bertzi nici n-a purtat pantaloni scurti multa vreme prin Maramures. Spectacolul organizat de Consiliul Local si Primaria Baia Mare s-a bucurat de o mare afluenta de public, un public care a umplut sala teatrului. Imbucurator a fost faptul ca spectacolul a reunit sub semnul poeziei si al muzicii de la elevi la pensionari toate categoriile de varsta, demonstrand inca o data ca un lucru facut din suflet place tuturor.

Castane sportive

La fel ca in fiecare an, la Sarbatoarea Castanelor sportul a fost ridicat la rang inalt, demonstrand inca o data ca baimarenii si... castanele au facut casa buna.
Conditiile meteo au fost neprielnice pentru desfasurarea concursurilor, dar cu toate acestea prezenta la start a fost mare, varsta participantilor fiind de la 6 pana la 81 de ani. Au fost demonstratii si concursuri de box, gimnastica, judo, tenis de masa, lupte, sah, volei, kaiac-canoe si atletism.
‘‘Regata Baia Mare’‘ la kaiac-canoe a programat cea de-a 9-a editie, pe Lacul Firiza. La start au fost prezente 11 echipe din Bucuresti, Arad, Timisoara, Resita, Brasov, Cluj si Baia Mare. Concursul a fost inclus in calendarul national al Federatiei Nationale de Kaiac-Canoe din Romania. ‘‘In ciuda dificultatilor prin care trecem, legate de baza si multe altele, am reusit sa permanentizam aceasta competitie. Tinem steagul sus si mergem mai departe, indiferent de dificultatile pe care le avem ‘‘, a declarat antrenorul Costel Basa (CS Simared).
Boxerii juniori de la CSM si LPS CSS Baia Mare si-au dat intalnire la sala de box de la CSM pentru a-si demonstra calitatile. Desi in ring au luptat baimarenii intre ei, buni prieteni in viata de zi cu zi, au fost ‘‘pumni pe bune’‘, cum a declarat antrenorul Gheorghe Man (CSM).
Atletii maramureseni si-au dat intalnire duminica pentru a participa la traditionalul cros dotat cu ‘‘Cupa Castanelor’‘. S-a concurat pe o distanta de 7,5 km, la toate categoriile de varsta, copii, juniori, seniori si veterani. Campionul si liderul de varsta al competitiei, Ferdinand Moscovici (81 de ani), a declarat ca ‘‘Atata timp cat ma tin picioarele, voi alerga. Sportul inseamna sanatate’‘.
Premiile au constat in diplome si dulciuri, tinand cont ca participantii au fost in mare parte copii si adolescenti. Organizatorul manifestarilor a fost DSJ Maramures.

Traditie si modernitate

Manifestarile culturale ale Sarbatorii Castanelor au debutat cu vernisajul expozitiei de documente privind istoria orasului Baia Mare, expozitie prilejuita de implinirea a 675 de ani de atestare documentara a orasului Baia Mare. Tot legat de traditie, sau cel putin partial, a fost Targul Mesterilor Populari, organizat in Parcul Mara de Fundatia Culturala IUGA, in colaborare cu Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramuresene, cu sprijinul Consiliului Local si al Primariei Baia Mare. Am vazut la standurile mesterilor maramureseni masti, obiecte impletite din nuiele, zgardane, diferite podoabe, multa ceramica traditionala si, bineinteles, diferite ustensile din lemn. Alaturi de acestea insa tronau si clepsidre din sticla, obiecte din plastic multicolor, ceasuri de duzina si te miri ce alte nimicuri nefolositoare. Mai trebuie amintit faptul ca jandarmii se plangeau ca spatiile rezervate mesterilor n-au fost corect repartizate si ca la inceputul targului, mestesugarii s-au aflat in postura candidatilor la facultate: mai multi pe acelasi loc.
Dupa amiaza a urmat vernisajul Anualei Artelor 2004, probabil cel mai important eveniment cultural al toamnei, organizat de Filiala Baia Mare a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, la Complexul expozitional ‘‘Colonia Pictorilor’‘. Expozitia a fost prezentata de criticii Adrian Silvan Ionescu, din Bucuresti, Ioan Iovan, din Timisoara si Tiberiu Alexa, din Baia Mare. O expozitie care reuneste artisti plastici din Baia Mare, din tara si strainatate, reprezentanti ai mai multor generatii.

Investitia AutoBari

Sarbatoarea Castanelor din acest an a fost cu adevarat deosebita pentru impatimitii motoarelor. Motivul? Sambata a fost inaugurat noul complex auto integrat AutoBari, care ofera solutii si celor care doresc o masina marca Fiat, Alfa Romeo, Ssang Zong, dar si celor care au deja una.
Noul complex cuprinde show-room, birouri administrative, service, statie pentru inspectie tehnica periodica si spalatorie. Spatiului e amenajat pe 1.650 mp, iar lucrarile au fost realizate aproape in totalitate cu firme din Maramures. “Investitia este concretizarea increderii in calitatea autoturismelor Fiat, Alfa Romeo si Ssang Zong, iar dezvoltarea concesiunii se face tocmai pentru a fi in pas cu schimbarile tehnologice si de design ale producatorilor auto’‘, a spus Doru Blaga, director general al concesiunii AutoBari.
Din show-room-ul integrat in noul complex nu lipsesc “starurile’‘ desemnate sa reprezinte valorile si filosofia celor doua prestigioase marci: Fiat Panda, supermini-ul care a revolutionat segmentul A, noua Alfa 156, berlina sportiva care incorporeaza mostenirea sportiva a marcii cu stilul, rafinamentul si eleganta sau Ssang Zong Rexton, care combina robustetea unui off roader cu liniile elegante ale unui autototurism de lux. De asemenea, noul complex adaposteste temporar si activitatea dealerului zonal pentru motocicletele Honda.
Noul complex comercializeaza intreaga gama de autoturisme din cele trei marci de prestigiu, asigurand totodata un pachet variat de servicii si ofera, pe langa consultanta in vanzare, si alegerea celei mai bune variante de finantare si asigurare a masinilor, servici de “after sales’‘ (piese de schimb de origine, accesorii si kit-uri de personalizare) precum si asistenta tehnica performanta, conform standardelor de calitate impuse de Fiat Auto S.p.A si Ssang Yong Corporation.





*Prima cursa legala de autoturism viteza din Maramures

Adrenalina pe pista avioanelor

Aeroportul Baia Mare a gazduit prima cursa legala din Maramures de automobilism viteza pe distanta de 1.000 de metri. Concursul, la care au participat 24 de masini, a fost organizat de Party Service si s-a bucurat de un mare succes la public.

Competitia ne-a oferit de toate: masini puternice, viteza, motociclete, adrenalina crescuta, fete frumoase, adica tot ce tine de un concurs de elita. Publicul numeros a fost argumentul ca baimarenii si-au dorit de foarte mult timp o asemenea intrecere. Manifestarea a dat prilejul iubitorilor sportului cu motor sa apese pedala de acceleratie la maximum, fara a fi ‘‘obstructionati’‘ de radar.

‘‘Nici Ceausescu...’‘

Aproximativ 5.000 de spectatori (mai multi ca la orice competitie sportiva din Maramures!) au fost prezenti pe marginile pistei de decolare a Aeroportului de la Tautii Magheraus. ‘‘Nici cand a venit Ceausescu, si era intampinat de , nu am vazut atata lume!’‘, a confirmat un localnic care domiciliaza in apropierea Aeroportului.
Concursul propriu-zis (la care au participat concurenti din Baia Mare si Satu Mare) a fost precedat de o demonstratie de motociclism. Concurentii acestui prolog, 12 la numar, s-au intrecut intr-o proba de viteza, in care, spre deliciul publicului, au aratat de toate: ridicari pe o roata, luarea mainilor de pe ghidoane, piruete etc.
Automobilistii, in totalitate amatori, au demonstrat ca pot face fata oricand unei competitii pentru profesionisti. Concurentii au fost impartiti in trei grupe (A, B si C), in functie de capacitatea cilindrica a automobilului. Clasa ‘‘forte’‘ (C) a fost castigata de Paul Petucher, care a pilotat o masina Subaru, participanta in ultimele doua editii ale Campionatului National de Raliuri din Romania. La grupa A s-a impus Valentin Trifoi, iar grupa B a fost castigata de Cosmin Tamasan (toti castigatorii fiind din Baia Mare).


Impresii si promisiuni

Concurentii au savurat la maximum concursul. ‘‘Organizatorii ne-au oferit posibilitatea de a ne practica hobby-ul si a ne demonstra calitatile. Si am profitat din plin de aceasta sansa. Nu are importanta cine a castigat’‘, a spus Florin Cozmuta, concurent la clasa C, cel care a castigat premiul de popularitate pentru ca la finalul concursului a reusit cu automobilul sau (un Mazda MX6) o serie de piruete dupa modelul celor facute de profesionistii raliurilor.
Organizatorii au depus mari eforturi pentru buna organizare a manifestarii si, cu toate dificultatile, au reusit sa duca la bun sfarsit concursul, promitand ca acesta e doar inceputul! ‘‘Asemenea concursuri au mai fost, dar seara si intr-un cadru neorganizat. Acum am avut toate conditiile unui concurs de profesionisti,’‘ a confirmat si Gunther Kotzbacher, care a pilotat un BMW.
Adi Hadean, unul dintre organizatorii principali, a fost incantat de faptul ca initiativa a ‘‘prins’‘ la public. ‘‘Ne bucuram ca au fost atat de multi spectatori, un fapt care ne sa consideram aceasta manifestare doar un inceput. Intentionam sa mai organizam un concurs de acest gen, in iarna, pe zapada’‘, a confirmat Hadean. De asemenea, organizatorii intentioneaza sa transforme aceasta manifestare intr-una traditionala pentru Baia Mare si, in editiile viitoare, concursul sa devina unul cu participarea unor echipaje din strainatate, care sa ofere un plus de valoare si spectacol.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.