• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 10 Iunie , 2012

Eugenia Godja - “Un om cu adevărat deosebit”

Eugenia Godja este o femeie care se bucură de o mare stimă”

 

„În primul rând aş vrea să spun că vin cu plăcere oricând în Maramureş, de care mă leagă lucruri personale, e zona în care s-a născut mama şi unde trăiesc încă rudele noastre, şi fără doar şi poate e una dintre cele mai frumoase zone ale ţării.

Iar Sighetul este expresia Maramureşulului Istoric. Doamna Eugenia Godja este o femeie care se bucură de o mare stimă, care a avut rezultate foarte bune în funcţia de primar şi întreaga sa activitate de până acum.

Este un om care a fost întotdeauna legat de oraş şi de problemele lui, atât în calitate de om de învăţământ, director de şcoală, cât şi ca primar. Asta şi pentru că este un om legat de oraş, om de învăţământ, care şi în calitate de director de şcoală a fost dintotdeauna stimată” - Ion Iliescu, fost Preşedinte al României

 

Un om cu adevărat deosebit”

 

„Doamna Eugenia Godja este un om cu adevărat deosebit, cu care am colaborat foarte bine în cei 4 ani de zile. Este un om de la care am avut de învăţat multe lucruri. Un om ambiţios, profesionist, foarte săritoare de fiecare dată când cineva a avut probleme. Cei 12 ani reprezintă cu siguranţă pentru Sighetu Marmaţiei un pas înainte. A fost o perioadă în care lucrurile s-au mişcat înspre bine. Primul mandat a fost la superlativ, pe urmă s-au făcut progrese, chiar dacă n-a fost de partea ei conjunctura politică. Per ansamblu, a făcut foarte multe lucruri bune în cei 12 ani de mandat. Cert este că imaginea Sighetului a crescut datorită ei, pentru că peste tot a fost respectată. De asemenea, a fost un ajutor pentru Sighet şi faptul că a fost primul preşedinte din Sighetu Marmaţiei al unui partid, iar asta a ajutat-o să pună municipiul pe un loc binemeritat” - viceprimar Ovidiu Nemeş, candidatul USL la funcţia de primar al municipiului.

 
 
 

“Eugenia Godja, este o femeie energică, responsabilă, o persoană agreabilă”

 

„Pentru mine, a fost onorant să lucrez cu Primarul Eugenia Godja. Pe profesorul de istorie îl ştiam mai de mult. Nu-mi erau străine nici performanţele-i manageriale care i-au scos în evidenţă calităţile de care aveau să devină conştienţi cei mai mulţi cetăţeni ai comunităţii.

Ce poţi să spui despre ea în câteva cuvinte? Nu foarte multe, decât că Eugenia Godja este o femeie energică, responsabilă, o persoană agreabilă, dar deloc comodă atunci când este nevoită să-şi impună punctul de vedere.

Nu se împacă de loc cu verbul nu se poate. Este perseverentă în tot ceea ce face. Gândeşte logic, înlăturând, din start, şovăiala din orice demers al său.

A prins repede “secretele” administraţiei şi a ştiut să se facă respectată din prima zi. Sincer, nu imi vine să cred că au trecut 12 ani de la investirea în funcţia de Primar a Doamnei prof. Eugenia Godja. Pot spune, însă, că am fost un “privilegiat”, pentru că am putut să o percep de la început ca pe o personalitate puternică, plină de energie pozitivă. Atât eu, cât şi ceilalţi membri ai echipei, ce s-au completat relativ repede, am fost nevoiţi să uităm, unul câte unul, de banala Fişă a postului şi să ne asumăm responsabilităţi în măsură să pună în valoare instituţia Primarului. Nu a fost deloc uşor şi colegii mei mai tineri ştiu acest lucru. Omul Eugenia Godja ne-a dat credit tuturor şi ne-a fost aproape şi la bine şi la mai puţin bine!

Am avut şansa să–mi văd Primarul şi atunci când intra în contact cu alte personalităţi ale lumii ştiinţifice, culturale sau politice, din ţară sau de-aiurea. Niciodată nepregătită, întototdeauna cu un discurs elocvent, demn de un intelectual ce îşi respectă condiţia, aproape invidiată că un reprezentant al administraţiei locale stăpâneşte un adevărat univers.

Eu, personal, ştiu că Eugenia Godja nu şi-a spus încă ultimul cuvânt. Dacă va exista înţelepciune, atunci experienţa ei poate da în continuare roade. Repet, nu este deloc comod să lucrezi cu ea, dar dacă eşti om serios, lucrurile se rezolvă de la sine.

Mai sunt două zile până aflu cu cine voi lucra pe ultima sută de metri. Iată cum poate trece timpul ...” – Dan Spiridon Pralea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sighet, colaborator fidel şi de bază al doamnei primar.

 
 „Un om în care să te poţi sprijini”
 

„Colaborarea mea cu Doamna a fost una foarte bună. În ea ai putut găsi întotdeauna un om în care să te poţi sprijini, care, dacă ai avut nevoie de un sfat, ţi l-a dat. De asemenea, n-a ezitat niciodată, dacă ai avut nevoie de o relaţie sau o recomandare, iar ea este într-adevăr omul care te poate ajuta cu aşa ceva. Şi în principal, în momentul în care ai vrut să realizezi ceva, ai avut sprijinul ei total. De exemplu, pot să spun că datorită ei am reabilitat Creşa Piticot. Şi, cu toate că a fost criză, s-au cheltuit sume substanţiale. Este adevărat că au fost multe sponsorizări, dar cu o recomandare, cu un sfat, s-a reuşit să se facă treabă. Este mult mai uşor în momentul în care ştii că ai pe cineva important în spate care te susţine. De asemenea, zilele acestea avem inaugurarea noului sediu al Serviciului Social.

De asemenea, m-a impresionat că întotdeauna Doamna a ascultat problemele tuturor oamenilor şi a încercat să găsească soluţii. Unul dintre cele mai mari merite ale ei este că salariile asistenţilor personali n-au avut întârzieri, cum au fost în alte localităţi, inclusiv Baia Mare. În ultimii 4 ani la noi n-au fost întârzieri, nici măcar o lună. Ea nu a aşteptat să vină oamenii la ea să o roage, le-a rezolvat repede problema. Şi vedeţi că, sunt oameni de diferite condiţii sociale, a ştiut să discute cu toţi, indiferent de poziţia în societate sau nivelul de cultură. Cel mai frumos lucru, după părerea mea, a fost că niciodată n-a ţinut cont că unul e ţigan sau altul nu ştiu ce. Că oamenii aceştia merg în general pe ideea că „nu mă duc la conducere că sunt ţigan şi nu mă primeşte”. Nu! Doamna a fost întotdeauna deschisă problemelor comunităţii. Ea a fost cea care a lansat ideea angajării unui expert local rrom. Iar acest expert este în continuare angajatul Primăriei, ceea ce pentru noi ne este de un real folos”. – Georgeta Delescu, Şef Serviciu Social, Primăria Sighetu Marmaţiei.

 
”Un om care a simţit pulsul oraşului”
 

Legat de colaborarea pe care am avut-o cu doamna primar Eugenia Godja, pot să spun că din momentul în care am devenit director, am devenit de fapt colega doamnei primar. Gândurile bune, modul în care m-a sfătuit în tot ce am avut de făcut, au dat dovadă că de fapt m-a considerat colega dânsei. Îmi pare rău că nu va mai fi colega mea în continuare şi sper ca viitorul primar să se poată ridica la nivelul doamnei Eugenia Godja, ca primar şi ca om. Spun ce simt: Sighetul nu va mai avea un primar care să se ridice la nivelul doamnei Eugenia Godja, atât ca şi intelect, cât şi ca şi caracter, cât şi ca mod de colaborare, cât şi ca suflet, iar „suflet” scris cu litere mari! Este un om care a simţit pulsul oraşului, un om care a fost alături de oraş, în limitele în care i-a permis şi bugetul, şi atâtea alte conjuncturi politice nefavorabile oraşului nostru.” - Tamara Vasiliu, director Direcţia Venituri din cadrul Primăriei Sighetu Marmaţiei.

 
 „Chiar a fost un om pentru Sighet!”
 

„Am toată stima şi respectul faţă de doamna primar. Am tot respectul şi spun din suflet că aşa un om ca dânsa mai rar se găseşte. Chiar a fost un om pentru Sighet! Ea a făcut tot ce a putut pentru sigheteni şi pentru oamenii din jurul ei. Şi se vede asta pentru că altfel este oraşul acum”- Gheorghe Fer, consilier superior la Primărie.

 

 „Cei 12 ani sub conducerea doamnei Godja au reprezentat o înnoire a oraşului”

 

„Doamna Godja este o femeie inteligentă, cu un orizont foarte dezvoltat, bine pregătită profesional, ataşată muncii pe care a prestat-o ca şi administrator al unui Municipiu. Faţă de toţi cei 6 primari pe care i-a avut Sighetul după 1989, cei 12 ani sub conducerea doamnei Godja au reprezentat o înnoire a oraşului, punerea lui în valoarea istorică şi nu numai. Fără discuţie, doamna primar a avut curajul să ia atitudine, să ia „taurul de coarne” şi mai ales cu adversarii. A avut curajul să ia iniţiative. Pentru că fără curaj nu faci faţă. A ştiu să aşeze priorităţile oraşului şi şi-a impus un ritm foarte alert. A ştiut întotdeauna să vorbească cu oamenii şi acest lucru i-a atras de partea ei. Plus că sighetenii au fost întotdeauna mândri când a ieşit doamna primar să-i reprezinte la nivel judeţean şi naţional”- Tiberiu Trifu, consilier local.

 

 „O persoană profund marcată de simţul datoriei şi responsabilităţii faţă de comunitate”

 

“N-aş putea să spun că am puterea şi chiar îndemânarea de a emite judecăţi de valoare asupra cuiva. Dar dacă îmi cereţi să spun câteva cuvinte despre d-na profesoară EUGENIA GODJA, aceasta o fac cu deosebită plăcere. Sigur, doresc să-mi exprim câteva gânduri în plan general.

Despre doamna Eugenia Godja nu pot să vorbesc decât la o cotă înaltă de admiraţie, la ceea ce ştiu că a făcut de-a lungul multor zeci de ani ca ostenitor la catedră, specialitatea istorie, şi în funcţia de director al unor instituţii de învăţământ, din municipiu, foarte cunoscute şi foarte apreciate, şi apoi 12 ani în planul activităţii administrative fiind, ca primar, în fruntea autorităţii locale a Municipiului Sighetu Marmaţiei.

Eu o cunosc ca pe o persoană profund marcată de simţul datoriei şi responsabilităţii faţă de comunitatea în care şi-a desfăşurat şi îşi desfăşoară activitatea.

Pot să afirm că m-am bucurat şi mă bucur de o foarte bună colaborare cu domnia sa şi, sigur, în primul rând în plan instituţional, colaborare pentru care mă simt dator să-i mulţumesc.

Am avut colaborări frumoase cu d-na Eugenia Godja, acordându-ne sprijin în multe acţiuni cultural religioase, concerte, simpozioane, sesiuni de comunicări ştiinţifice, vizite a unor mari personalităţi bisericeşti, aşa cum a fost vizita în 10 septembrie 2003 a Patriarhului Teoctist al României şi a lui Petros al VII-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi a Întregii Africi, amândoi acum trecuţi la cele veşnice, precum şi ajutoare materiale în edificarea de noi biserici.

Toate acestea mă îndatorează să-mi exprim sincera preţuire sufletească pe care o am faţă de domnia sa”. - Pr. Vasile A. Pop, Protopop de Sighet. 

 
 
“Un om al comunităţii şi, în primul rând, un om cu suflet mare”
 

„Doamna Godja este cu adevărat un om al comunităţii şi, în primul rând, un om cu suflet mare. A plecat întotdeauna urechea la doleanţele cetăţeanului. A făcut extrem de mult pentru Sighetu Marmaţiei în cei 12 ani. Din fonduri foarte puţine a ştiut să gospodărească întotdeauna puţinii bani pe care comunitatea i-a avut, şi i-a gospodărit eficient. Sigur că sunt voci care poate nu sunt de acord cu realizările pe care le-a avut şi poate ar fi vrut să fie alte realizări. Dar unul dintre avantajele democraţiei este că investim cu încrederea noastră pe cineva, iar acel cineva ne reprezintă. Tocmai de asta suntem datori să respectăm atât munca persoanei respective, cât şi realizările. Spun asta pentru cei care nu sunt de acord.

Punctul meu de vedere este că în 12 ani a făcut foarte, foarte mult pentru comunitate, iar dacă gândurile ei îi vor conduce paşii spre administraţie la un alt nivel, sunt sigur că şi de acolo va face multe pentru sigheteni.

Sunt multe amintiri dragi, sunt multe momente în care vedeam inclusiv lacrimi în ochi când vedea o persoană aflată în nevoie, care-i venea la uşă. Şi nu o dată am văzut-o băgând mâna în buzunar şi ajutând oameni care aveau nevoie la un moment dat de ajutor. Este doar unul dintre aspectele pe care le-am remarcat şi apreciat întotdeauna. Este greu să fii OM în ziua de azi, iar doamna primar a reuşit să-şi păstreze calitatea asta şi să nu se piardă în 12 ani de mandat” - Sorin Rednic, prefect, fost secretar al Prmăriei Sighetu Marmaţiei.

 
 „Un om extraordinar”
 

„Aceşti 12 ani de mandat ai doamnei primar au însemnat foarte mult pentru Sighetu Marmaţiei. Eu sunt în PSD din 1996 şi în această perioadă am tot plecat în America şi am venit. Dar tot timpul am colaborat cu doamna Godja. Întotdeauna când am fost în ţară am votat pentru PSD şi pentru Eugenia Godja. Din 2010 am început o colaborare mai strânsă. Regret că au fost numai doi ani. Sunt convins că dacă erau mai mulţi, realizam mai multe împreună. M-aş bucura şi ar merita să ajungă în Parlament pentru că are experienţă politică foarte vastă, a făcut lucruri mari şi sunt convins că ar putea ajuta Sighetul foarte mult. Este un om extraordinar, un om pe care l-am întrebat atunci când m-am dus la Piaţă „aveţi pe cineva?”. Şi a răspuns: „nu am pe nimeni, nu vreau să am pe nimeni, fă ordine şi disciplină”. Este un om foarte corect. Nu mi-a cerut niciodată să fac nimic în afară de ceea ce trebuia să fie corect şi cinstit. M-a ajutat ori de câte ori a fost nevoie. Toate acţiunile ei au fost îndreptate numai înspre binele Municipiului şi a sighetenilor. De fapt, sighetenii ştiu că uşa ei a fost deschisă întotdeauna, nu numai atunci când a avut audienţe” Virgil Codrea, şeful Serviciului Administrarea Pieţelor.

 

 „Pentru mine a reprezentat întotdeauna un om deosebit”

 

„Pentru mine a reprezentat întotdeauna un om deosebit, o femeie inteligentă, o femeie cu multă dragoste de muncă, a fost un pedagog excelent, cu rezultate deosebite la catedră, ca directoare a fost un exemplu şi a dus la dezvoltarea şi perfecţionarea învăţământului în şcolile în care a lucrat şi din punct de vedere material, dar şi din punct de vedere a perfecţionării învăţământului. Ca şi primar am admirat-o pentru ceea ce a realizat în Sighet, s-a văzut mâna unui om priceput, bun gospodar. A dat o altă faţă oraşului. Am văzut că e un oraş curat., îngrijit, frumos şi am fost mândră întotdeauna că am ştiut că la primărie e un intelectual stilat, inteligent şi un foarte bun orator” - Prof. Cornelia Circa.

 
“Un om de o probitate profesională ieşită din comun”
 

Am cunoscut-o ca şi cadru didactic. Este un om de o probitate profesională ieşită din comun. Are vocaţie de orator, are o gândire extrem de logică şi nu vorbeşte numai de dragul de a vorbi. Când vorbeşte, chiar transmite ceva important - Prof. Rodica Gheorghiu – dirijorul Corului CRISTOS REGE

 
“Doamna ne-a reprezentat peste tot cu cinste”
 

“Doamna primar e o femeie foarte sociabilă. Eu socotesc că a trăi izolat e cea mai rea suferinţă. Doamna a fost bucuroasă când avea cu cine să împartă o vorbă. Ca directoare de şcoală am făcut un cor cu elevii de la Nr. 2 şi Nr. 4, dânsa era acolo directoare şi în aşa fel a lucrat, încât când eu mă prezentam la repetiţii, copiii care au fost selectaţi erau prezenţi fără întârziere. Apoi aş putea aminti de încurajările pe care le dădea în diferite discuţii, când luam vorba în unele adunări populare, dânsa a fost darnică în aprecieri, ştia să încurajeze omul, să-i dea încredere în puterile lui. În şcoală când mergeam, dumneaei nu prea stătea în direcţiune, mai mult era printre elevi. Apoi la serbările de la Grădina Morii nu uita să aducă un cuvânt de laudă formaţiei pe care o avea subsemnatul. Apoi, în materie de istorie nu mai vorbim, iar la ultima întâlnire mi-a adus o laudă vizavi de Mihail Kogălniceanu. Doamna ne-a reprezentat peste tot cu cinste. Un primar trebuie să aibă multe cunoştinţe, iar doamna primar are o cultură generală bogată, era bine pusă la punct în legătură cu toate problemele şi domeniile. Este o doamnă deosebită, care ştie să asculte, să ajute, să vorbească” - Vasile Batin – Veteran de război.

 
“M-a impresionat întotdeauna perseverenţa doamnei primar”
 

”Întotdeauna m-am înţeles foarte bine cu Doamna Primar. Nu spun că n-am avut divergenţe. Am avut, dar constructive în a găsi soluţiile necesare pentru priorităţi. Sigur că Doamna ar fi făcut mult mai mult, dar ştiţi că în ultima legislatură n-am avut conjunctură favorabilă pentru că politicul a dictat fondurile, finanţările şi proiectele.

M-a impresionat întotdeauna perseverenţa doamnei primar şi modul ordonat în care îşi stabilea priorităţile. A fost foarte receptivă la problemele oamenilor şi a ştiut întotdeauna să vorbească „de la vlădică la opincă”. Această calitate o ştiam de când era profesor, director. În măsura în care a putut a soluţionat problemele cetăţenilor. Dacă ar fi să reprezint grafic cei 12 ani de mandat, că eu sunt mai tehnic, ar fi un trend ascendent! S-a implicat foarte mult în rezolvarea problemelor. A suferit însă din cauza lipsei surselor de finanţare. Vă spun sincer, ca om aş mai fi vrut să lucrez cu dânsa, cel puţin un mandat! După părerea mea, doamna Godja este un bun coechipier”- Ioan Bărbuş.

 
 „Am o stimă deosebită pentru dânsa”
 

„O cunosc pe doamna Godja de peste trei decenii, ca profesor de istorie, ca om, ca om politic. Am o stimă deosebită pentru dânsa. Totdeauna s-a implicat în problemele instituţiilor de cultură şi în problemele comunităţii. A sprijinit Muzeul în principalele sale proiecte, de la Festivalul de Datini, până la investiţiile de reparare ale unor spaţii importante din Muzeu. Este unul dintre puţinii oameni care este cu un ceas înainte, înaintea ceasului Primăriei. Ştie să vorbească cu oamenii, de la omul simplu, până la preşedintele ţării. A avut şi are o preocupare constantă pentru răspândirea culturii sighetene, maramureşene şi române. Este un om care se frământă foarte mult pentru problemele comunităţii şi încearcă întotdeauna să găsească o soluţie echitabilă şi să ajute oamenii. Este un orator desăvârşit. Mă duc de multe ori să o întâlnesc, doar din plăcerea de a o auzi despre ce vorbeşte, pentru topica frazei, pentru calitatea discursului şi întotdeauna mă surprinde prin bogăţia de cuvinte, sistematizarea lor şi puterea de convingere pe care o răspândeşte şi altora. Este foarte sufletistă. O frământă problemele oamenilor simpli şi necazurile lor. De multe ori se opreşte cu ei pe stradă şi îi întreabă ce probleme au, ba chiar le rezolvă problemele din stradă, contactând autorităţile competente să rezolve o problemă sau alta. De la problemele de apă, electricitate, până la probleme de transport în oraş, problemele instituţiilor sau relaţiile între oameni şi instituţii.

O cunosc şi din ipostaza de profesor. Am cunoscut-o ca director la Liceul Pedagogic, la Colegiul Dragoş Vodă, şi din ipostaza de lider sindical, când rezolva problemele profesorilor şi elevilor. Şi ca director a fost desăvârşită în a-i îndemna pe copii să înveţe şi a le insufla sentimentul de ordine şi disciplină, plăcerea de a munci şi învăţa. Pentru că întotdeauna există o răsplată la capătul unei munci.

Acum exact 12 ani m-a întrebat cum ar fi dacă şi-ar depune candidatura pentru Primărie. I-am spus că sunt sigur că ajunge primar pentru că toţi o cunoaştem, îi ştim capacităţile intelectuale, ce a făcut din liceele şi şcolile oraşului. Prin activitatea ei a făcut Sighetul cunoscut în ţară şi chiar în lume, pentru că prin multiplele calităţi atât profesionale, cât şi intelectuale, dar şi prin poziţia politică, a avut acces la cele mai înalte demnităţi ale Statului pentru a sprijini oraşul şi zona, prin contacte directe, de multe ori personale cu oameni deosebiţi. N-o să mai avem un primar ca şi ea, dar noi sperăm să ajungă vicepreşedinte la judeţ şi sunt sigur că va susţine de acolo Maramureşul Istoric.

Şi încă ceva: este omul căruia poţi să-i spui fără teamă de ripostă orice problemă ai sau orice gândești. Întotdeauna a acceptat şi a purtat dialogul liber şi sincer cu interlocutorul. A avut o grijă deosebită pentru cultura sigheteană. S-a zbătut foarte mult pentru noi. Sunt sigur că cu cât va ajunge mai sus, va sprijini Sighetul şi Maramureşul dintr-o cu totul altă poziţie. Ştiţi că acum 9 ani a fost chemată pentru funcţia de secretar de stat în învăţământ? Şi a zis că nu pleacă, pentru că trebuie să-şi ducă mandatul la îndeplinire faţă de sigheteni” – Gheorghe Todincă, directorul Muzeului Sighet.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.