• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 18 Martie , 2012

 

E ciudat să scrii despre Eugenia Godja fără să-i legi numele de Sighetu Marmaţiei, pentru că, vreme de câteva decenii bune, atât ca profesor, director şi mai apoi ca primar, municipiul de peste Deal a fost crezul său de suflet. Cunoscută în întreg judeţul şi în ţară, Eugenia Godja este prototipul omului politic care „sparge” tiparele vremii, pentru a rămâne în istorie ca un model. Un model de primar, de OM, de susţinător neobosit al oamenilor. Eugenia Godja a anunţat săptămâna trecută că renunţă la o nouă candidatură pentru primăria Sighet, dar că va continua să susţină sighetenii din postura de vicepreşedinte CJ şi apoi de parlamentar. 
 
Reporter: Aţi anunţat săptămâna trecută că renunţaţi la candidatura la primăria Sighet, optând pentru funcţia de vicepreşedinte al CJ şi că în toamnă veţi candida pentru Parlament. S-au vehiculat fel de fel de scenarii şi motive, de la explozia de la Sighet, la negocieri politice. Ce a stat la baza acestei decizii?
Eugenia Godja: Decizia a fost una strict personală. Orice alte motive vehiculate de zvonuri sau de presă sunt simple speculaţii şi dezinformări. La fel s-au spus o mulţime de lucruri şi când am renunţat la preşedenţia PSD Maramureş. Şi atunci a fost o decizie bazată pe motive personale. Există o maximă după care m-am ghidat toată viaţa: „Cel slab se ascunde în spatele unui nume. Cel puternic şi-l creează. Un om cu adevărat puternic şi independent reuşeste singur în viaţă, bazându-se pe forţele proprii”. Fie că am decis să renunţ la o sarcină şi o postură veche, fie că am decis să-mi asum una nouă, decizia a fost în final a mea. Nu am negociat politic, pentru că oamenii şi destinul lor nu pot fi negociate, iar de responsabilităţi şi greutăţi n-am fugit niciodată, dimpotrivă.
Cum spunea Coehlo, un om înţelept ştie când să încheie o etapă şi să deschidă o alta.
Eu am socotit că bazându-mă pe experienţa acumulată, pot fi de folos sighetenilor şi maramureşenilor din postura de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi, dacă vor dori, din cea de parlamentar. Asta nu înseamnă că abandonez problemele Sighetului, dimpotrivă, făcând echipă cu domnul Ovidiu Nemeş, sunt convinsă că voi şi vom putea face mai mult pentru acest oraş.
Rep.: Cum au reacţionat colegii de partid, colaboratorii apropiaţi la această veste?
E.G.: Au fost lacrimi, au fost urări, a fost nostalgie. Şi din partea lor şi din partea mea. Sunt totuşi 12 ani de muncă, de sacrificii, de efort, de bucurii, de suferinţe. De viaţă până la urmă. Iar cei care mă cunosc ştiu că am luptat trup şi suflet, minut de minut pentru acest oraş. Am suferit şi m-am bucurat pentru oamenii Sighetului, ca şi pentru propria mea familie.
 
Rep.: Regrete?
E.G.: Ca şi în melodia lui Frank Sinatra, regrete am, dar prea puţine pentru a fi amintite.
Sigur, dacă ar fi să enumăr, ar trebui să spun că mi-aş fi dorit să fac mai mult şi mai bine. Dar am mulţumirea sufletească că n-am făcut niciun compromis când a venit vorba de viaţa, viitorul Sighetului şi nici de principiile mele. După cum ştiţi, ca formaţie sunt istoric. M-am uitat în anuarele şi culegerile de istorie în dreptul oamenilor politici. Istoria nu păstrează „micismele” fiecărei zile, nici negocierile, nici contextele, nici certurile unora sau altora. Păstrează principiile cu care ei au intrat în politică şi pe care au reuşit să le păstreze. Dacă la capătul acestor experienţe am reuşit să rămânem tot noi, aceiaşi care am fost, eventual mai buni, mai înţelepţi, mai răbdători, atunci nu am trădat electoratul.
Cu siguranţă, ca primar am avut poate şi lucrurile pe care le puteam face mai bine. Cu siguranţă astfel de episoade vor mai fi. Dar pot sta dreaptă, în faţa oricui, pentru că nu mi-am vândut idealuri, crezurile, n-am cedat responsabilitatea gestionării vieţii celor care m-au ales nici pentru foloase materiale, nici pentru susţinere politică. Pentru nimic. Iar din acest punct de vedere, pot spune sincer şi ferm că nu am niciun regret.
 
Rep.: Cum vedeţi viitorul Sighetului şi viitorul dvs. politic?
E.G.: În primul rând, nu le văd ca două drumuri separate. Ovidiu Nemeş este un tânăr capabil, cu multe perspective, care a dobândit experienţă în aceşti 4 ani şi care cred că este o soluţie bună pentru viitorul Sighetului. Cât despre mine, voi rămâne întotdeauna un susţinător al Sighetului şi sighetenilor.
Cred, de asemenea, că am experienţa, responsabilitatea şi seriozitatea de a fi un bun vicepreşedinte de Consiliu Judeţean. M-am luptat întotdeauna pentru binele celor mulţi, judecând numai după argumente. Şi cred că Sighetul, Maramureşul, merită un om dedicat şi serios. Angajamentul meu politic de viitor este acelaşi pe care l-am demonstrat în fiecare zi: respect, seriozitate, onestitate, efort şi dăruire.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.