• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 31 Iulie , 2023

Ethno Anniversarium 45: Muzeul Județean de Etnografie şi Artă Populară Maramureș - Patrimoniul Nostru, Povestea Noastră

Muzeograf Oana Teremtuş

 

Muzeograf Gabriela Filip

 Joi, 20 iulie, a fost o zi de sărbătoare pentru Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, care a marcat, cu mândrie, 45 de ani de la inaugurarea primei expoziții de bază. Evenimentul special a avut loc cu ocazia vernisajului expoziției aniversare Ethno Anniversarium 45 (1978 - 2023), care a adus în prim-plan poveștile, valorile și evoluția muzeului pe parcursul celor patru decenii și jumătate de activitate. 45 de ani din momentul în care bunurile etnografice maramureșene au început să fie valorificate cu adevărat și să fie puse într-o lumină inedită de către cei care, printr-o muncă enormă, dar cu o pasiune nemărginită, au făurit prima expoziție de bază cu specific etnografic din Baia Mare.

Echipa muzeală de atunci și-a dedicat eforturile în mod esențial pentru dezvoltarea secției de etnografie, în urma aprobării acesteia în 1964. Achizițiile de patrimoniu, cercetările amănunțite și organizarea primului Simpozion de Etnografie au reprezentat repere semnificative în construirea colecțiilor valoroase, care alcătuiesc astăzi mândria muzeului.

În 1978, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și-a deschis ușile publicului cu prima expoziție de bază, în clădirea Teatrului de Vară din Baia Mare. Colecțiile expuse, completate cu o mare pasiune de muzeografi precum Sabin Șainelic, Janeta Ciocan și mulți alții, au reprezentat un moment de început în promovarea valorilor culturale maramureșene.

Vernisajul expoziției Ethno Anniversarium 45 (1978 - 2023) a fost ocazia perfectă pentru a readuce în atenție povestea muzeului și a-i aduce un omagiu doamnei Janeta Ciocan, care, timp de 52 de ani, s-a implicat cu multă pasiune şi dăruire în protejarea și promovarea valorilor identitare.

Evenimentul a fost deschis cu un cuvânt emoționant de întâmpinare din partea doamnei prof. Monica Mare, managerul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș. În discursul său, doamna Monica Mare a exprimat sincere mulțumiri oamenilor ce au contribuit, de-a lungul timpului, la valorificarea și conservarea unui patrimoniu cultural impresionant, format din peste 13 mii de obiecte de patrimoniu valoroase. Prin dăruirea și implicarea lor, acești oameni de ieri și de azi au reușit să păstreze vie moștenirea culturală a Maramureșului, transmițând astfel o bogăție identitară inestimabilă către generațiile viitoare.

Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, prezent la eveniment, a transmis nobile gânduri şi felicitări angajaților muzeului. Cu un parcurs profesional impresionant și o pasiune pentru patrimoniul cultural, Ionel Bogdan a devenit o prezență activă și implicată în susținerea eforturilor muzeului de a proteja și de a promova valorile identitare ale județului Maramureș. În cuvântul său, a subliniat importanța menținerii tradițiilor și a valorilor culturale, precum și rolul vital pe care îl are muzeul în transmiterea acestora către generațiile viitoare. Prin recunoașterea meritorie și oferirea unei diplome de excelență pentru Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Domnia Sa a adus un omagiu angajaților muzeului pentru contribuția lor deosebită în conservarea și punerea în valoare a bogăției culturale a Maramureșului.

De asemenea, din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, părintele Virgil Jicărean, consilier eparhial, a adus un aport semnificativ evenimentului prin cuvintele pline de înțelegere și sensibilitate. Părintele Virgil Jicărean a subliniat, în discursul său,  rolul esențial pe care îl are patrimoniul cultural în păstrarea identității spirituale a locului și a învățăturilor transmise de generațiile anterioare. Prezența sa a adus un moment de profundă înțelepciune și reverență în cadrul evenimentului aniversar.

La prestigiosul eveniment a fost prezentă şi doamna Noemi Vida, administrator public al municipiului Baia Mare. Ca purtătoare a mesajului de felicitare din partea domnului primar Cătălin Cherecheș, a adus cu sine nu doar cuvinte frumoase, ci și o diplomă specială de apreciere pentru Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș. Această recunoaștere pentru păstrarea și valorificarea patrimoniului cultural maramureșean a fost un semn al aprecierii înalte pe care orașul o are pentru munca depusă de către muzeu în conservarea bogăției sale culturale. Apreciem în mod deosebit prezența doamnei Noemi Vida și valoroasa colaborare dintre municipiu și muzeu, care, împreună, pun în lumină frumusețea și autenticitatea tradițiilor noastre. Astfel de parteneriate reprezintă fundamentul unei comunități înfloritoare, unde patrimoniul cultural se îmbină armonios cu dorința de a crea un viitor mai bogat și autentic pentru următoarele generații.

Alese mulțumiri tuturor celor care au luat cuvântul: domnului Ionel Ovidiu Bogdan, președinte al Consiliului Județean Maramureș, doamnei manager Monica Mare, doamnei etnolog Janeta Ciocan, doamnei Noemi Vida, administrator public al Municipiului Baia Mare, domnului Virgil Jicăren, consilier eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, doamnei Rodica Pop, domnului Gheorghe Robescu. De asemenea, aducem mulțumiri tuturor celor prezenți, tuturor colaboratorilor, partenerilor, donatorilor, personalului muzeului de ieri și azi, sponsorilor și Coralei Armonia din Baia Mare, care, la finalul evenimentului, ne-au încântat cu un repertoriu deosebit. Alături de oamenii de ieri și de azi ai muzeului, în prezența unui public numeros, am reușit să scriem încă o filă din ceea ce este astăzi MUZEUL JUDEȚEAN DE ETNOGRAFIE ȘI ARTĂ POPULARĂ MARAMUREȘ.

În lumina acestei aniversări pline de semnificație, inima noastră se umple de recunoștință și emoție. Așa cum un muzeu este custodele amintirilor și povestitorul trecutului, în prezent suntem martorii unei călătorii incredibile, care ne-a adus împreună, pentru a celebra acest impresionant patrimoniu cultural maramureșean.

45 de ani de existență, de eforturi susținute și colaborări strânse ne arată că această instituție este mult mai mult decât o clădire cu expoziții. Este locul în care tradițiile se împletesc cu inovația, iar istoria devine prezent și viitor. Mulțumim tuturor celor care au contribuit la această frumoasă călătorie, tuturor celor care au dedicat timp și pasiune pentru a păstra și promova valorile noastre culturale. Oamenii de ieri și cei de azi, artiști ai cuvântului, toți suntem părtași în această poveste minunată. Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș continuă să fie, fără îndoială, un far cultural, o fereastră deschisă către măreția și diversitatea culturii noastre, pentru generațiile ce vor veni și pentru toți cei ce se opresc în aceste meleaguri bogate în tradiții și istorie, pentru a descoperi o comoară inestimabilă a patrimoniului cultural românesc.

 Președintele CJMM, Ionel Bogdan: „Județul nostru are un patrimoniu cultural foarte bogat cu care ne mândrim în întreaga lume, iar echipa Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară a reușit să valorifice și să promoveze patrimoniul nostru cultural prin realizarea de proiecte, expoziții, cercetări și activități de un real succes.

Felicitări doamnei Monica Mare, manager, și întregii echipe a Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară pentru contribuția și munca depuse pentru crearea, păstrarea și valorificarea patrimoniului nostru cultural.”

Manager Monica Mare: „Prin această expoziție aniversară ne dorim să aducem în faţa publicului patrimoniul nostru, strâns cu migală de înaintașii noștri, de oamenii muzeului în acești 45 de ani. Noi, echipa nouă a muzeului, am încercat să găsim în arhivă menționări ale celor care au lucrat în această instituție, am făcut un „catalog” al tuturor celor care şi-au adus contribuția în cele 4 decenii şi jumătate de activitate, de la directori la muncitori, muzeografi, conservatori şi restauratori, dar am cuprins şi colecționari care au donat muzeului importante piese, iar prin donația lor au îmbogățit impresionantul nostru patrimoniu muzeal.”

 

    

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.