• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Aprilie , 2013

„Esperanto, copiii lumii”

Scriitorul Nicoară Mihali continuă seria proiectelor prin care aduce în Maramureş documentare educative dedicate elevilor. Recent s-a întors de la Sibiu cu un set nou de filme care vor fi vizionate în şcolile din Maramureş şi nu numai. „În aceeaşi colaborare cu studioul Astra Film de la Sibiu, am adus prin Inspectoratul Şcolar şi Casa Corpului Didactic filme de la a treia ediţie a unui festival inedit. Deoarece anul acesta este declarat Anul Internaţional al Apei, filmele proiectate de către specialiştii în pedagogie de la Institutul parizian au această temă. Se numeşte „Esperanto – Copiii lumii”.

Filmele vorbesc despre copiii care luptă să protejeze apa din diferite colţuri ale acestei planete. Aceste filme vor fi difuzate în şcoli începând cu acţiunile din „Şcoala Altfel”. Filmele vor fi prezentate la început la Şcoala „Nichita Stănescu”, „Lucian Blaga”, Liceul din Târgu Lăpuş etc”, ne-a spus Nicoară Mihali.
 
Acest proiect va fi implementat atât în Maramureş, cât şi în Satu Mare şi Bistriţa, iar în total va implica 10 - 15 mii de elevi până la sfârşitul anului şcolar.
Filmele sunt făcute de Institutul Pedagogic Francez. „Fiecare copil din aceste filme este un erou care salvează Planeta Albastră. Filmele sunt atât de bine gândite, încât copiii pot să înveţe cum să-şi facă o revistă şi cum să se facă cunoscuţi, luptând pentru problemele cu care se confruntă comunităţile în care trăiesc. De exemplu, într-un sat din Maroc copiii aduc apă pentru consumul din casă şi pentru mâncare de la o fântână aflată la o distanţă de 3 kilometri. În felul acesta, urmărind aceste filme pe lângă partea educativă, elevilor li se deschide o nouă viziune asupra mediului şi protejării resurselor de apă”, a adăugat coordonatorul proiectului.
 
Separat, Mihali a adus şi pentru liceeni un film „cu povestea unei fete din Groenlanda care este de vârsta măritişului şi află că este contaminată cu pesticide, cu substanţe toxice pentru că a consumat carne de focă. Dar nu numai ea are această problemă, ci şi colegele ei din satele de pe coasta Groenlandei. De fapt, tot ce se deversează în morile şi oceanele planetei, curenţii din aceste substanţe toxice înspre nord. Şi încep să se contamineze animalele şi viaţa de la Polul Nord.
Apoi, această tânără face o călătorie în jurul pământului ca să găsească poluatorii cei mai mari. Şi ajunge pe teritoriul Africii, Americii, Asiei. Iar în final se întoarce, totuşi, optimistă. Sunt sigur că după ce liceenii vor vedea filmul acesta, cei care sunt interesaţi de probleme mai serioase vor realiza anumite lucruri cu greutate, care se vor materializa în câteva eseuri pe care vreau să le public. Pentru că acest film este aproape un film artistic, nu numai un documentar.
Pentru liceenii din Sighet, care mâine, poimâine vor fi dascăli, dar acolo este un alt fel de efervescenţă, pentru că provin şi din localităţi tradiţionale, le voi prezenta un film aparte despre cum îşi păstrează unele popoare din Africa tradiţiile şi în zilele noastre. Este vorba despre un film din Uganda, care arată sacrificiile pe care le fac tinerii pentru păstrarea tradiţiilor”.
 
„În aceeaşi colaborare cu studioul Astra Film de la Sibiu am adus prin Inspectoratul Şcolar şi Casa Corpului Didactic filme de la a treia ediţie a unui festival inedit. Deoarece anul acesta este declarat Anul Internaţional al Apei, filmele proiectate de către specialiştii în pedagogie de la Institutul parizian au această temă. Se numeşte „Esperanto – Copiii lumii”.
 
Nicoară Mihali

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.