• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Octombrie , 2012

Esenţa Spitalului Judeţean de Urgenţă, un RMN

Ne dorim un plus de sănătate şi ne dorim un plus de eficienţă în domeniul sanitar. Ne dorim servicii de sănătate la cele mai înalte standarde în cea mai mare unitate medicală din judeţ, Spitalul Judeţean. După mai mulţi ani de acumulări şi achiziţii, Spitalul se pregăteşte să intre pe o clasă superioară de competenţă. Spitalul şi-a făcut datoria, este rândul politicienilor…

 
 

Zilele trecute, la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş”, din Baia Mare, a sosit RMN-ul, de atâţia ani aşteptat, atât de medici, cât şi de pacienţi. Încercările de achiziţie, prin finanţări de la buget sau parteneriate public-private, au eşuat, de-a lungul vremii, din diferite motive. La sfârşitul anului 2011, când spitalul se echilibrează financiar, managerul spitalului, conf. dr. Călin Pop, hotăreşte achiziţia RMN-ului din fondurile proprii ale spitalului. Probabil, o situaţie unică în România, unde ne-am obişnuit ca spitalele să nu fie rentabile. În aceste zile specialiştii vor termina de instalat aparatul, cu tot ce ţine de aceasta. Odată cu luna noiembrie vor începe primele explorări.„Aveam predictibilitate de încasări pe fonduri proprii. În caietul de sarcini am scris plată avans 25%, iar apoi plata eşalonată timp de 12 luni. Am lansat achiziţia şi a câştigat firma Siemens. Aparatul este model „ESSENZA”, a costat 750 mii euro şi este configurat la tot ce se poate mai bun în momentul acesta. Din această sumă, 650 mii reprezintă contribuţia noastră. În fiecare lună am pus deoparte 50 mii euro, astfel, în momentul acesta, avem 75% din sumă. Acestea sunt fonduri proprii, de aceea zic că este o situaţie unică în ţară. Am prevăzut să funcţioneze în două ture.

Avantajul major este pentru pacienţii din spital care înainte erau trimişi la Cluj şi care vor fi exploraţi gratuit în cuantumul spitalizării. De la 1 ianuarie, când se fac din nou contracte cu CAS, se va asigura un anumit număr de explorări gratuite, pentru cei din ambulator. Tot avantaj va fi faptul că şi explorările cu plată vor avea cele mai mici costuri, care vor fi preţurile recomandate de CAS.

Oamenii vor scăpa de drumuri. Sunt multe situaţii de afecţiuni care nu sunt diagnosticate prin computerul tomograf (CT), simplu, iar bolnavii erau nevoiţi să meargă, pentru explorări, în Cluj.

Sunt boli a căror evoluţie trebuie urmărită periodic, prin asemenea examene. Sunt cei care au anumite afecţiuni despre care se crede că sunt tumorale, care nu se pot diagnostica decât cu asemenea aparat. În afecţiunile cordului, foarte multe afecţiuni structurale ale cordului şi ale plămânului, ale organelor cavitare, care nu se văd nici la ecograf nici la CT, vor putea fi diagnosticate. RMN-ul are soft pentru cord, pentru vase, are reconstrucţie tridimensională”, a spus conf. dr. Călin Pop, managerul spitalului.

 

Există un aspect important, pe care puţină lume îl sesizează. O faţă nevăzută a serviciilor în sănătate. Prin dotările realizate, Călin Pop a pregătit spitalul pentru reclasificarea în gradul superior II. Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” şi-a făcut datoria. Acum, are nevoie de susţinerea politicienilor.

 

„Pentru a duce spitalul cât mai sus ca şi clasificare, trebuie să-i asiguri o serie de dotări tehnice pe care nu le avea în anul 2009. Una dintre ele este angiograful, pe care l-am obţinut cu sprijinul Consiliului Judeţean (CJ). În acest moment facem implanturi de stem la pacienţi care, înainte vreme, mergeau la Institutul inimii Cluj. Este o activitate pe care vrem s-o dezvoltăm. Bolile cardio-vasculare sunt pe primul loc de mortalitate, iar tratamentul infarctului miocardic acut aşa se face. Am dori să tratăm infarctul miocardic prin dilatarea arterelor coronare în Baia Mare. Este realizabil şi este important pentru starea de sănătate a populaţiei.

În 2011, am reuşit să luăm un CT nou. Am primit banii de la minister fiind printre puţinii care am putut obţine aşa ceva. Şi acum, RMN-ul.

Cu toate aceste trei dotări, putem obţine o reclasificare în gradul II, care ar aduce mai mulţi bani la finanţare, dar, şi care te pune pe o poziţie de spital regional sau aproape de un spital regional. Politicienii n-ar trebui decât să facă lobby-ul necesar, la Ministerul Sănătăţii, pentru ca spitalul să fie clasificat de nivelul acesta. Din punct de vedere al dotării, în acest moment, spitalul este de asemenea nivel”, a spus managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş”.

 
Noul UPU
 

„Aveam atunci două mari obiective: finanţare pentru Unitatea de Primire Urgenţe (UPU), care era obligatorie, în contextul spaţiului restrâns şi avalanşei de bolnavi şi a faptului că nu era prinsă în lucrările de reabilitare, şi RMN-ul.

De la Ministerul Sănătăţii, mi s-a spus „Dom’le, îţi pot finanţa una! Alege care, şi cu cealaltă... aştepţi.” Atunci, am zis, luptăm să obţinem finanţare de la minister pentru UPU. Au venit 800 mii euro de la minister, la care se mai adaugă încă 50 mii euro, cofinanţare de la CJ. Lucrarea trebuie să fie gata până la sfârşitul anului. Noutăţile sunt majore. Din 2002, această unitate funcţiona pe 500 mp. Dacă în 2002 îngrijea 50 de bolnavi pe zi, acum îngrijeşte 300-350 bolnavi pe zi. Spaţiul actual nu permite amplasarea numărului de paturi, decât în condiţii foarte meschine. Nu există circuitele necesare: o sală de aşteptare, o sală separată pentru traumatisme, pentru cei cu afecţiuni infecţioase, pentru copii. Noua clădire aduce toate aceste lucruri. Un singur nivel pe 900 mp, care se adaugă la cei 500 mp deja existenţi. Este primit pacientul integrat, cu sală de aşteptare, cu sală de tratament pentru traumatizaţi, sală de tratament pentru urgenţele chirurgicale, sală pentru copii, sală pentru ginecologie, cabinet stomatologic. Toate liniile de urgenţă vor intra în aşa ceva şi desigur dotarea care vine după ele, astfel încât, spitalul va avea o poartă de primire urgenţe la standardele anilor 2010-2020. Anul trecut s-au făcut trei asemenea investiţii în Transilvania. A fost Tg. Mureş, unde le-a fost mai uşor, pentru că e acolo dr. Arafat şi Satu-Mare. E un motiv de satisfacţie pentru noi” - Conf. dr. Călin Pop.

Comentariile celorlalți

buda victoria pe 17.10.2012 la 13:41
speram sa nu avem nevoie

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.