Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Marţi , 3 August , 2010
EROII REZISTENTEI ANTICOMUNISTE / Universitatea de dupa gratii
Daca ar fi avut la indemana un creion si o hartie, detinutii politici din inchisorile comuniste ar fi invatat cat in 10 universitati de prestigiu. Printre batai, umilinte, torturi si demascari, in celulele groazei se tineau cele mai pasionale lectii de istorie, geografie, matematica, literatura ori filosofie.
Izolati, batuti, cu „tinerețea, viata si sanatatea” confiscate, mereu cu gandul la familiile prigonite de Securitate, flamanzi, murdari, infrigurati, bolnavi si umiliti, fostii detinuti politici au avut puterea de a ramane aceiasi in iadul comunist. Au raspuns minciunii, nedreptatii, torturii prin demnitate. Si au continuat sa se opuna regimului si sa lupte impotriva lui prin doua arme „imbatabile”: libertatea credintei si a gandirii. Cu frica-n san, se rugau lui Dumnezeu pentru a avea taria sa reziste. Si, in loc sa se revolte, isi ocupau timpul incercand sa devina mai buni.
Mai toate celulele inchisorilor comuniste au fost mici sali de clasa. Pe tavanul celulelor erau scrijelite sinteze ale literaturii franceze, secole, ani, autori. Iar gamelele ruginite si murdare au devenit tablite. Fundul gamelei era dat cu un strat de sapun, pe care era presarat apoi praf de var razuit de pe pereti. Acolo, cu litere minuscule, erau scrise sinteze, lectii, carti. Geamul aburit servea si el ca tabla pentru predarea materiilor. Fiecare detinut ii invata pe ceilalti ce stia: literatura, matematica, filosofie, istorie, geografie, chiar strungarie.
Pe bucati de carpa se faceau mini-dictionare, sau table de sah, pe care erau asezate „piese” din mamaliga uscata. Dupa ora stingerii, pe furis, se tineau adevarate prelegeri, se povesteau carti, filme sau jurnale de calatorii. Multi dintre detinutii politici au invatat in inchisoare doua-trei limbi straine si multi tarani simpli, care au avut privilegiul de a imparti aceeasi celula cu intelectualii, au devenit invatati.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.