Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 8 Februarie , 2010
EROII REZISTENTEI ANTICOMUNISTE / Testamentul lui Vulcanescu: "Sa nu ne razbunati!"
A fost unul cei mai rafinati intelectuali ai perioadei interbelice, asa ca in timpul regimului comunist a devenit o tinta a terorii din inchisorile rosii. Desi bolnav de tuberculoza si slabit (avea 40 de kg), in carcera rece si-a folosit trupul drept asternut, salvand un tanar. A murit la 48 de ani, lasand un testament simplu, care sintetizeaza intreaga sa filosofie de viata: "Sa nu ne razbunati!".
Mircea Vulcanescu s-a nascut pe 3 martie 1904, la Bucuresti. Clasele primare le-a facut in Bucuresti, iar gimnaziul la Iasi si Tecuci, familia sa refugiindu-se din Capitala, dupa ce aceasta a fost ocupata de armata germana. In 1921 se inscrie la Facultatea de Filosofie si Litere si la Facultatea de Drept din Bucuresti pe care le termina in 1925.
A fost profund impresionat de Nae Ionescu si Dimitrie Gusti pe care i-a avut profesori. Vulcanescu a plecat in 1925 la Paris pentru studii, dorind sa-si dea un doctorat in drept si altul in sociologie, lucru nerealizat in final. Din iunie 1935, a detinut functia de director general al Vamilor pana in septembrie ’37, cand a fost demis dupa ce a descoperit contrabanda cu bauturi si tigari facuta de Eduard Mirto, fost ministru al Comunicatiilor. Totusi, a fost numit director al Datoriei Publice in acelasi Minister al Finantelor. In anii urmatori, a ocupat de asemenea pozitii importante in administratia nationala: 1940 - 1941, director la Casei Autonome de Finantare si Amortizare si presedinte al Casei Autonome a Fondului Apararii nationale, pentru ca din 27 ianuarie 1941 sa fie subsecretar de stat la Finante, pana la 23 august 1944.
Dupa lovitura de stat din 23 august ’44, a revenit pe postul de sef al Datoriei Publice, unde a ramas pana pe 30 august 1948, cand a fost arestat in lotul al doilea al fostilor membri ai guvernului Antonescu, calificati drept ”criminali de razboi”.
La 9 octombrie 1946 a fost condamnat la opt ani temnita grea. Judecarea recursului s-a prelungit pana in ianuarie 1948, cand instanta a mentinut pedeapsa din ’46.
Mircea Vulcanescu a fost considerat de conducerea penitenciarului Aiud drept unul din stalpii rezistentei din inchisoare si prin urmare i-au aplicat cele mai grele torturi si dese izolari la crunta Zarca.
Din cauza conditiilor de detentie si torturilor, Mircea Vulcanescu s-a stins in scurt timp. S-a lansat scenariul potrivit caruia Vulcanescu, bolnav de preumonie, ar fi murit sacrificandu-si viata pentru un tanar cu care a fost inchis in Zarca. Intamplarea e reala, insa fostii camarazi ai lui Vulcanescu spun ca moartea lui a fost cauzata de altceva. Aurel Obreja povesteste ca: „Mircea Vulcanescu era extrem de slabit. Pentru el nu mai conta propria viata, ci cauta sa-si fructifice chiar si moartea, facand binele crestin. Inainte de a ajunge in camera mea, acest grup a trecut printr-o procedura de bataie sistematica si apoi au fost introdusi in pielea goala in celula neagra. Celula era o adevarata ghetarie, plina de fecale si alte mizerii. Acolo, Mircea Vulcanescu a vrut sa-si sacrifice viata, stand intins pe ciment, iar peste el sa stea elevul Edi Tomescu, care era bolnav. La insistentele lui Vulcannescu, tanarul s-a prefacut ca sta intins pe el, in realitate greutatea corpului si-o sprijinea pe maini. Aceasta situatie a durat un minut sau doua, dupa care tanarul s-a ridicat declarandu-se vindecat. Detinutii aveau un adevarat cult pentru Vulcanescu, respectandu-l in mod deosebit. La ora aceea, in inchisori nu existau tineri inconstienti, incat sa permita sacrificarea vietii unui om de talia lui Mircea Vulcanescu”.
Nicolae Cracea, martor la ultima tortura a lui Vulcanescu, povesteste cum a fost ucis acesta: „Torturarea mea s-a terminat si acum zaceam aruncat intr-un colt pe jos. La rand era Mircea Vulcanescu. Dupa ce l-a torturat prin bataia pe tot corpul, a cazut in nesimtire. Un tigan robust l-a luat de un picior, tarandu-l pe jos. Capul ii balanganea in dreapta si in stanga, ca o minge legata cu o sfoara trasa de un copil zglobiu, in joaca. Imbaindu-l cu apa rece pentru a-si veni in fire, a contactat o congestie pulmonara si dupa cateva zile a murit”.
Comentariile celorlalți
elena doditza pe 09.03.2013 la 11:16
ce neam de bravi martiri care si-au dat viata pentru aproapele si intr-u HRISTOS DOMNUL spre slava si vesnica lor pomenireComentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.