Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 28 Iunie , 2010
EROII REZISTENTEI ANTICOMUNISTE / Martiriul familiei Ritiu
* Pentru „crima” de a nu-si lepada religia si limba, comunismul a intrat cu bocancii in familia Melaniei Ritiu. Securitatea i-a arestat intreaga familie, iar inchisorile comuniste i-au ucis mama si logdnicul.
Prin anii `40, Melania Ritiu era eleva in Sighetu Marmatiei. Asa a aflat ca in oras erau 2-3 comunisti, dar deocamdata „pericolul” hodrei rosii parea totusi indepartat.
Auzise de la tatal sau, Grigore Ritiu, si de la bunicul Simion Balea, amandoi preoti greco-catolici si luptatori pentru Marea Unire de la 1918, despre comunism. Apoi, a venit razboiul, si scoala din Sapanta a devenit cu predare in limba maghiara. Asa ca tatal sau ii invata pe copii, la ora de religie, sa scrie si sa citeasca romaneste. Tot pentru pastrarea limbii stramosesti, l-a indemnat pe mesterul Stan Ioan Patras sa ciopleasca acele cruci din lemn, cu texte despre viata raposatului. Asa s-a nascut celebrul „Cimitir vesel” de la Sapanta. Apoi, Melania Ritiu a vazut „teroarea sovietica” chiar in satul sau. Soldatii sovietici devastau magazinele, mancau pasta de dinti, furau cam tot ce se puteau.
A urmat incercarea de alipire a Maramuresului la Ucraina Subcarpatica. La 27 septembrie 1945 tatal sau a fost arestat impreuna cu un taran din Sapanta, si eliberat dupa 10 zile. Cateva saptamani mai tarziu, un grup de activisti ucrainieni au venit din nou sa-l aresteze. De aceasta data a reusit insa sa fuga si sa stea ascuns pana la restabilirea administratiei romanesti.
Din 1947-1948 represiunea comunista s-a amplificat, la fel si revolta oamenilor. Intai, preotilor li s-a cerut sa-l condamne public, in biserici, pe Maniu. Tatal sau a refuzat si astfel a ajuns inca o data in beciurile comuniste. Un an mai tarziu, securitatea i-a arestat si fratele, si logodnicul, Gheorghe Rednic, implicati in grevele studentesti din Cluj.
Apoi, a inceput in forta „operatiunea de prigonire” a Bisericii Greco-Catolice. Toti cei care refuzau sa treaca la ortodoxie, erau arestati.
Din cauza refuzului, familia Ritiu a fost alungata din casa parohiala. Simtind pericolul unei arestari iminente, preotul Ritiu a luat calea codrilor, dar, cu ajutorul unui tradator, a fost prins si dus la securitate.
In 24 ianuarie 1951 a fost arestata si Melania Ritiu, impreuna cu mama sa, pentru „crima” de a nu-si denunta tatal.
A stat la inchisoarea Satu Mare vreme de 6 luni, fara ca cineva sa se osteneasca sa-i puna vreo intrebare. In octombrie, a fost eliberata. In schimb, tatal sau a primit 8 ani de inchisoare, care i-a distrus sanatatea. Dupa eliberare, securitatea nu i-a permis nici sa se angajeze, nici sa se pensioneze. A murit in 1969, umilit de un regim al terorii.
In schimb, mama sa s-a stins in timpul anchetelor, la inchisoarea Oradea. La fel si logodnicul sau.
Iar Melania Ritiu si-a continuat „prigoana” si dupa eliberare. Ultima „intalnire cu securitatea” a avut loc in 1980, cand a fost acuzata ca raspandeste carti de rugaciuni.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.