Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Marţi , 28 Septembrie , 2010
EROII REZISTENTEI ANTICOMUNISTE / De la scoala, la inchisoare
* In grupul tinerilor transformati din elevi, in dusmani ai poporului s-a aflat si Ion Bogdan, un maramuresean din Dragomiresti, care a inteles pericolul comunist si a decis sa se opuna lui, indiferent de riscuri.
Nascut intr-un „nucleu” al rezistentei anticomuniste, Ion Bogdan a aflat de mic ce inseamna „raiul comunist”. Consateanul sau, Ilie Zubascu, a povestit in sat despre teroarea si cruzimea sovieticilor. Mai tarziu, la liceul Dragos Voda din Sighet, a aflat si s-a convins si mai mult de raul pe care il aduce hidra comunista. In 1948 a fost arestat in miezul noptii. Un grup de militieni inarmati au intrat peste el si au strigat: „sus mainile, banditule!”. A fost dus la Sighet, apoi la Oradea. Timp de trei luni, securistii l-au tinut in batai si torturi. De acolo a ajuns la Cluj. Desi teroarea, mizeria si saracia erau maxime, in 1950, aici, a trait un Craciun de neuitat. Doi preoti au tinut o slujba religioasa , s-au cantat colinzi...
La Jilava, l-a cunoscut pe celebrul tortionar Maromet. In cartea lui Marius Visovan, Ion Bogdan povesteste ca: „la comanda lui, 10 gardieni ne-au luat pe rand, ne-au dezbracat complet, apoi ne-au perchezitionat peste tot, ca nu cumva sa ascundem ceva... Maromet dadea apoi tonul la batai si ceilalti se luau la intrecere care batea mai cu zel sperand sa fie avansat”. Dupa Jilava a ajuns la Targsor, iar de acolo la Canal. In total, a executat 11 ani de detentie. Dar si dupa eliberare a fost urmarit si hartuit. A ajuns sa lucreze la granita cu Iugoslavia, iar securitatea il urmarea acerb, crezand ca va vrea sa fuga. El sustinea insa sus și tare ca ramane in tara: „unde m-am nascut si unde vreau sa mor”.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.