Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Era „cătușelor digitale”
Ocupați cu creșterile de prețuri, inflația, războiul și vacanța, europenii au uitat de covid. În acest timp, în Shanghai, s-a desfășurat un amplu experiment social. Am putut vedea ce se întâmplă dacă băncile blochează lichiditățile sau ce înseamnă să ți se pună „cătușe digitale”. Cetățenii din China au aplicații pentru codurile de sănătate și nu se pot deplasa decât dacă este verde codul. Astfel, celor care doreau să se deplaseze la un protest, le-au fost transformate codurile în roșu. Blocajul a fost făcut cu ajutorul sistemului anticovid, deși niciunul nu era infectat cu virusul și niciunul nu avea test pozitiv. Cum s-a putut acest lucru?
În primul rând, prin scanarea rețelelor sociale. China a dezvoltat un sistem care poate scana, în doar o secundă, în proporție de peste 90% din populație. Desigur, deocamdată, astfel de măsuri par departe de Europa. Și totuși... Să nu uităm cum privea admirativ toată lumea China în pandemie. Și, mai ales, să nu uităm că, în istorie, vremurile de criză și război au fost urmate mai întotdeauna de dictaturi. Și sondajele arată că România are cea mai mare deschidere spre un lider autoritar din tot spațiul european. Cam 60% dintre români ar vota un dictator, având impresia, probabil, că egalitatea forțată
i-ar avantaja și uitând că dictatura nu înseamnă numai rații alimentare, ci și gratii și sârmă ghimpată.
Să nu fie, vorba părintelui Steinhardt. Dar, dacă va fi, vina ne va aparține nouă, celor care stăm amorțiți, cu ochii larg închiși și ne autosugestionăm că nu ni se poate întâmpla.