Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 3 Iulie , 2006
Epurarea fondurilor publice
Licitatiile controversate ale fostului director CONVERSMIN, Dorin Adam, si-au intins tentaculele si in Maramures. O felie consistenta din tortul inchiderii minelor - prestarea serviciilor de administrare a statiilor de epurare - a fost adjudecata de firma unui controversat om de afaceri din Petrosani, fost prefect de Hunedoara. Asta desi autoritatile au considerat ca modul de abordare a licitatiei duce la “afectarea principiului utilizarii eficiente a fondurilor”!
Una dintre afacerile conexe inchiderii si ecologizarii minelor este prestarea serviciilor de administrare a statiilor de epurare. O parte dintre contractele de acest gen a fost adjudicata de Damaso Construct SRL Petrosani, firma administrata de unul dintre “apropiatii” fostului director CONVERSMIN, Dorin Adam. Scandalul iscat atunci a ajuns si pe masa oficialilor de la Ministerul Finantelor Publice (MFP), insa situatia a ramas neschimbata. Mai mult, statiile de epurare construite si administrate pe bani grei, nu par sa poata face fata debitului apelor miniere. Urmeaza o noua poveste despre modul in care au fost gestionate fondurile alocate inchiderii minelor si mai ales pe ce criterii au fost alesi castigatorii mega-afacerii.
In 1998, Guvernul a “parafat” printr-o Hotarare de Guvern inchiderea si ecologizarea mai multor sectoare miniere: Turt- Socea, Ilba-Alunis, Fata Mare, Valea Colbului, Nistru-Tyuzosa. Lista sectoarelor condamnate la inchidere s-a extins, in 1999, cu alte perimetere, printre care si Nistru-9 Mai-11 Iunie.
Lucrarile urmau a fi finantate din “alocatii bugetare”, iar contractele de asistenta tehnica si de realizare propriu-zisa a lucrarilor au fost castigate de cateva firme din zona - Castrum Negresti Oas, IMI SA, dar si de societati ca Davirom SA Bucuresti, Crescent SRL Targu Jiu. Intre timp, lucrarile executate s-au deteriorat in unele zone (dar asta e alta poveste, cu care vom reveni).
Cum o parte din proiecte cuprindeau si statii de epurare, Conversmin (societate aflata in subordinea Ministerului Economiei si Comertului ) trebuia sa gaseasca o firma care sa administreze aceste statii.
Atentionarea ignorata a ministerului
Astfel ca, anul trecut, societatea cu capital integral de stat, condusa la acea vreme de Dorin Adam, a organizat o licitatie publica pentru atribuirea contractului de achizitii: “Prestarea serviciilor de exploatare a statiilor de epurare ape mina prevazute in pachetul I Nistru-9 Mai-11 Iunie, Tyuzosa, Alunis-Fata Mare si Socea”.
La licitatie s-au prezentat mai multe firme, iar contractul a fost castigat de Damaso Construct SRL, firma administrata de o veche cunostinta a lui Adam, Sorin Apostu. Cum unul dintre ofertanti, SC Ghetarul Prod Com SRL, oferise un pret mai scazut decat firma lui Apostu, a depus o contestatie.
Scandalul a ajuns si pe masa MFP, care a confirmat o buna parte dintre acuze. Adresa din 10 iunie 2005 a Directiei de reglementarea si monitorizarea achizitiilor publice arata ca pretul cel mai scazut este al ofertei prezentate de contestatar. De asemenea, reiese ca “ofertantul Ghetarul Prod Com SRL a indeplinit atat conditiile de eligibilitate si inregistrare, cat si cerintele minime privind capacitatea tehnica si capacitatea economico-financiara solicitate”.
Din aceeasi adresa reiese ca motivul pentru care oferta celor de la Ghetarul Prod Com a fost respinsa este ca “pentru statia de epurare Nistru, valoarea ofertei pentru primul an depaseste valoarea ofertei alocata prin programul anual”. Numai ca, tot oficialii din MFP au constatat ca “posibilitatea de respingerea unor oferte pentru acest motiv trebuia (!) sa fie prevazuta in mod expres in documentatia pentru prezentarea si elaborarea ofertei. De asemenea, consideram ca modul de abordare a acestei licitatii conduce la afectarea principiului utilizarii eficiente a fondurilor publice”. Adresa a fost trimisa si directorului Conversmin de atunci, caruia i s-a recomandat “sa reverifice situatia creata si sa adopte masurile care se impun”. Numai ca, in loc de masuri si verificari, Adam a incheiat contractul cu firma lui Sorin Apostu!
Capacitate insuficienta!
Mai mult, statiile de epurare platite cu bani grei par sa nu aiba capacitatea suficienta pentru preluarea apelor miniere. Calin Crisan, comisarul sef al Grazii de Mediu Maramures, a spus ca: “debitele evacuate din subteran la acest moment nu pot fi preluate integral in statiile existente, dar mentionez ca debitul care intra este epurat din punct de vedere chimic, conform legislatiei existente. Problema este incapacitatea de preluare a intregului debit. La Alunis - Fata Mare, am apreciat ca nu este preluat cam 70 – 80% din debit. Cauza este, cred, o concurenta de factori. Nu s-a tinut cont probabil de evolutia ulterioara a lucrarilor miniere in zona respectiva. La data cand ele au fost fundamentate erau cateva perimetre miniere inchise si ele au fost proiectate pentru debitele din acele zone. Ulterior, a inceput inchiderea altor exploatari, iar apele din subteran au legaturi cu vechile perimetre.”
Neganditele solutii
Octavian Patrascu, comisar general adjunct al Garzii Nationale de Mediu, nu e acord cu modul in care au fost gandite aceste statii de epurare: “o statie de epurare de acest gen trebuie gandita in asa fel incat sa faca fata si altor functionalitati. Adica, nu numai sa rezolve strict problema apei de mina. Daca tot se investesc niste bani, se poate face mai in aval si sa rezolv si problema localitatii. Pana la urma, in 2015 – 2017 trebuie rezolvata si problema canalizarii din Romania. Iar la un moment dat, statia va trebui administrata de cineva, pentru ca Statul nu poate sa finanteze in permanenta o societate care sa se ocupe de administrarea statiei. Intr-o zi, tot la comunitatea locala va ajunge. Va suporta o cheltuiala care sa nu-i rezolve si ei problema? Nu cred. E vorba si de eficienta in timp. Am discutat cu reprezentantul firmei, la fata locului, si l-am intrebat “dumneata ai luat in administrare chestiunea, dar stii ce administrezi?” Bun, o administrezi, dar ea nu-si face treaba cand rezolva doar 60 de metri cubi din peste 100. Trebuie regandita ori schimbarea capacitatii, ori gasita alta solutie de filtrare”.
Deocamdata, afacerea minelor se pare ca a ajuns si in atentia organelor abilitate. Ramane de vazut daca noua transa de bani alocata inchiderii minelor va fi utilizata dupa acelasi model, si daca potentantii care s-au infruptat din banii publici vor fi pedepsiti. Oricum, serialul initiat si sustinut de cateva saptamani de GAZETA va continua, spre bucuria unor colegi din presa...
Anchetele GAZETEI, in cercetare!
GAZETA a luat legatura cu Biroul de presa al Ministerului Economiei si Comertului, de unde am aflat ca neregulile afacerii inchiderilor de mine, de altfel detaliate de noi in mai multe episoade-anchete, au ajuns in atentia organelor de control. „Rapoartele privind rezultatele controalelor la minele care va intereseaza pe dumneavoastra au fost inaintate catre IGP, urmand ca Directia Generala Antifrauda sa efectueze cercetari”.
Omul lui DIP?
Despre administratorul firmei Damaso Construct, presa a scris ca ar fi nimeni altul decat fostul om de incredere al fostului ministru Dan Ioan Popescu. Apostu este un prosper om de afaceri din Petrosani, a fost consilier in Ministerul Industriei si Resurselor, prefect PSDR de Hunedoara si director al Agentiei de Conservare a Energiei. Potrivit datelor noastre, Apostu e asociat in mai multe firme, printre care Visa SA, Damaso Construct SRL, Visa Mob SRL, Visa Electroserv SRL, ASS Distribution Grup SRL, Medical Technologies International SRL, Visa Prod etc.
Si despre fostul director Conversmin, Dorin Adam, se spune ca ar detine, prin intermediul membrilor familiei, mai multe firme cu domeniu de activitate tangential cu cel al societatii CONVERSMIN. Iar conexiunile dintre cei doi nu se opresc aici. Presa a scris ca, anul trecut, cei doi au petrecut impreuna o minunata vacanta in Dubai.
Ioana LUCACEL
ioana@gazetademaramures.ro
Mircea CRISAN
ioana@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.