Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
In Moscova a apus epoca oligarhilor, se impun descendentii politicienilor. Exact ca in vremurile sovietice, noteaza revista Panorama, citata de Rompres. ”Copiii sefilor nostri vor fi sefii copiilor nostri”, comenteaza neconsolat si cotidianul rus Obshaia Gazeta. Motivul unei nemultumiri atat de mari este informatia despre a ”en-a” promovare a unui ”vlastar” al nomenclaturii in functia de vicepresedinte al unei banci de stat.
Odata constransi la exil, „Patriarhii” familiei lui Boris Eltin (petrolistul Boris Berezovski si magnatul de televiziune Vladimir Gussinski) si drastic redimensionati oligarhii crescuti la umbra privatizarilor facile, in Rusia este in curs de afirmare o noua categorie de potentati: ”copiii lui taticu”.
Retragerea potentatilor
Nenorocirile judiciare ale regelui oligarhilor Mihail Hodorkovski, omul cel mai bogat din Rusia (un patrimoniu intre 12 si 25 de miliarde de dolari) si situat printre primii cinci oameni cei mai bogati din lume, i-au constrans pe noii rusi sa bata in retragere. Mesajul a fost receptionat cu rapiditate si claritate: ceilalti oligarhi au optat, pentru moment, sa traiasca in strainatate, ca Roman Abramovici, sau au renuntat la ambitiile politice, pentru a continua sa se imbogateasca in umbra.
Sentinta dura, care risca sa ii deschida lui Hodorkovski perspectiva a 10 ani de inchisoare, este un avertisment fara echivoc, adresat si noii generatii de ”siloviki”, oamenii puterii crescuti la umbra lui Vladimir Putin. Motto-ul lor a devenit: gata cu imbogatirile nebune, ”nu” riscului de a fi arestati din incapacitatea de a dovedi provenienta propriei bogatii.
Azi potentatii se gandesc la viitor. Prefera o batranete in indestulare, riscului de a fi scosi din joc atunci cand se asteapta mai putin sau de a sfarsi, in caz de schimbare a garzii, in ghearele justitiei. Isi plaseaza descendentii in locuri vitale din administratie, economie si finante. Odata inchisa paranteza noilor imbogatiti care si-au croit singuri averea, Moscova a revenit la ortodoxia familismului amoral. In epoca sovietica, copiii membrilor Biroului politic al PCUS ajungeau, majoritatea, sa lucreze in strainatate, ca diplomati sau reprezentanti ai unor mari companii comerciale de stat.
„Copiii lui taticu”
Astazi, progeniturile liderilor politici sunt pe cale sa se impuna la varful institutiilor financiare si al marilor intreprinderi.
Exemplele sunt numeroase. Fiul ministrului apararii, Aleksandr Ivanov, 24 ani, a fost numit in ianuarie vicepresedinte al Gazprombank, banca foarte puternicei companii Gazprom, ce detine monopolul gazului in Rusia. Ilia Volosin, 29 de ani, urmasul ex marelui sef al administratiei Kremlinului, a ajuns vicepresedintele Conversbank. Piotr Fradkov, 26 de ani, fiul sefului executivului rus, a fost numit in iulie 2004 director general adjunct al FESCP, a treia companie maritima a Rusiei. Serghei Matvienko, 31 de ani, a carui mama este guverantorul Sankt Petersburg-ului, a fost numit in luna noiembrie a anului trecut vicepresedinte al foarte puternicei banci de stat, Vnestorgbank.
Lista ar putea continua la nesfarsit. Trebuie insa subliniat ca este vorba de tineri privilegiati inca de la nastere. In majoritatea cazurilor, sunt pregatiti si competenti. Aproape toti au studiat in cele mai bune universitati americane si europene si au in spate experiente de lucru in cele mai importante centre financiare si comerciale din lume.
„Plafonul de sticla”
Si totusi, asemanarea cu epoca sovietica, cand Iuri Surbanov, sotul Galinei Brejnev, fiica secretarului general al PCUS, a devenit adjunctul ministrului de interne, este foarte puternica. Principala diferenta consta in faptul ca, in timp ce astazi tineretul de aur este folosit pentru a reinstitui controlul statal asupra sectorului energetic si financiar, pe vremea URSS vlastarele nomenclaturii nu aveau nici un interes fata business.
O alta noutate este aparitia unui ”plafon de sticla” in varianta rusa. Carierele fulminante ale „copiilor lui taticu” se opresc intotdeauna la nivelul de vicepresedinte sau director general adjunct. Deoarece, pentru a nu afecta foarte delicatele echilibre, ”soloviki” au elaborat un sistem care evita izbucnirea unor conflicte intre grupurile de interes. In Rusia lui Vladimir Putin este in curs de afirmare o noua forma de gestionare a puterii cu trasaturi neobizantine. Inainte de numirea vreunei progenituri de aur, sustine Alexei Muhin, directorul prestigiosului Centru pentru Informatie Politica, incep consultari foarte lungi pentru a sonda daca exista vetouri sau pareri contrare din partea altor potentati. ”Este nevoie de garantia ca nimeni sa nu fie ofensat, inclusiv cei de la varful puterii”, a subliniat Muhin.
Aparent, legea nu este incalcata. Ramane faptul ca sistemul a fost elaborat pentru a asuma, prin persoane interpuse, controlul total asupra fluxului de bani si produse energetice. Directorul Institutului de Studii Politice, Serghei Markov, a subliniat ca, in ciuda acestei situatii, tineretului de aur nu i se atribuie o putere reala de influenta, ci pur si simplu un loc de munca usor si foarte bine platit. Motivul? Pentru a se mentine cat mai mult timp posibil, puterea birocratica evita intruziunea unor ”corpuri straine”. Astazi, la fel ca pe vremea tarilor sau ca pe timpul lui Stalin..
Panorama
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.