• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Iulie , 2024

Enciclopedia… - un volum academic monumental, ofrandă la Altarul Postumității înaintașilor

Cărțile se fac din cărți, glăsuiește un clișeu redundant și, parțial adevărat. Prezumția se potrivește de minune, atunci când vorbim despre o carte de istoriografie, despre evenimente istorice, o altfel de „carte a cărților”. Dintr-o astfel de carte de căpătâi, urmașii vor sluji la Altarul Postumității  înaintașilor, iluminați și binemeritați, iar a avea strămoși de faimă înseamnă să nu-ți fie frig în istorie, să nu fii singur, deoarece ei ne luminează și ne încălzesc calea.

 

Ca atare, contrar celor spuse, adeseori ne pomenim într-o discuție care se vrea demotivantă, în care unii dintre semenii noștri, călare pe caii mari ai istoriei, se simt datori să ne admonesteze, pentru că noi, românii, „nu suntem în stare”, că ne-am fi pierdut „azimutul istoric”, că am căzut din istorie, ori că am fi pe lângă aceasta ș.a.! Bineînțeles că acești critici de pripas uită că și ei sunt români, că nu i-a oprit nimeni să facă ceva, să ne fie exemplu, etc.

 

Am început aceste rânduri cu astfel de aserțiuni pesimiste versus optimiste, tocmai pentru a face trecerea la o izbândă adevărată, la un fapt care-i binemerită pe unii dintre noi, înnobilând Altarul Postumității înaintașilor.  

 

Am în fața ochilor „Enciclopedia - Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)”, bibliografie, manifestări științifice, monumente și însemne comemorative - o carte cu adevărat monumentală (1713 p.). Ca un răspuns, dar și ca un manifest de credință față de înaintași, de contemporani și, mai ales față de urmași, coordonatorul acestei vaste lucrări de istoriografie, prof. univ. Dr. Ion Solcanu, se mărturisește cu delicatețe academică: „Peste zeci și zeci de ani, se vor întreba unii, ce au făcut românii la Centenar, cum și-au omagiat eroii, pe făuritorii Marii Uniri? Acest volum este răspunsul adecvat!”.

 

Insolitul și monumentalul volum a apărut la București, în anul 2022, sub auspiciile  Editurii Univers Enciclopedic Gold și al Editurii Academiei Oamenilor de Știință din România și reprezintă, după știința mea, o realizare unicat, care-i onorează atât pe autori, cât și școala istoriografică românească. În același timp, această reușită tipografică este și o comoară bibliofilă, datorită implicării doamnei Maria Dohotaru, patroana tipografiei din Onești, așa cum ne-a mărturisit, profund recunoscător, managerul de proiect, istoricul Ionuț Munteanu, din Bacău; oraș de unde a venit și sprijinul financiar pentru acest demers de anvergură, din partea companiei românești Dedeman - Asociația Unlishited Conections.

 

Volumul este structurat în trei părți, numărând mai multe capitole fiecare, cuprinzând între altele cărți de autor, jurnale, memorii, studii și articole, manifestări științifice, informații despre monumente ș.a., toate acestea realizându-se în perioada 2014-2020, deci la 100 de ani de la evenimentele istorice evocate.

 

Ca în cazul oricărui demers academic de acest gen, au fost elaborate indicele de autor și cel toponimic, al monumentelor comemorative și aniversare, motto-uri, devize; cu toate presărate fiind pe întregul pământ al patriei, pentru care s-au jertfit înaintașii noștri.

 

Pe de altă parte, opera de față nu este o simplă compilație, inventariind temele majore ale unui astfel de proiect insolit, ci este o restituire omagială, pe provinciile istorice ale țării: Transilvania, Moldova, Muntenia și Dobrogea, București cu Oltenia, Republica Moldova și Bucovina de Nord.

 

Prin generozitatea sponsorilor proiectului, un număr considerabil de exemplare au ajuns și vor ajunge, sub formă de donații în bibliotecile județene, în cele universitare, în arhive, în muzeele de istorie, în episcopii, dar și în bibliotecile unor asociații ale românilor megieși.  

 

Cartea își urmează de-acum înainte destinul ei în lume, destinul ei uman, fiind lansată la nivel național, adică în întreg spațiu locuit de români.

 

Sper să ne învrednicim și noi maramureșenii de o astfel de lansare onorabilă, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, templul sacru al culturii generației noastre, continuând seria lansărilor de la Satu Mare, Oradea, Arad, Galați, Brașov ș.a.

 

Structura cărții:

Partea I - Bibliografie (17 capitole). Începe cu un Studiu introductiv, semnat de Adrian-Bogdan Ceobanu - „De la Bibliografia Războiului pentru Întregirea Neamului la Bibliografia Centenarului Războiului de Întregire şi al Marii Uniri”. Urmează capitolele, care toate au aceeaşi împărţire, cuprinzând: cărţi de autor, jurnale, memorii, corespondenţă privată, ediţii îngrijite, studii şi articole.

Capitolul I – Istoriografia Războiului de Întregire şi a Marii Uniri

Capitolul II – Sinteze, studii, aticole şi documente privind România în timpul războiului de întregire

Capitolul III – România în anii neutralităţii 1914-1916

Capitolul IV – Intrarea României în Războiul de întregire

Capitolul V - Campania Armatei Române în 1917

Capitolul VI – România, Basarabia, Bucureşti – 1917-1918

Capitolul VII – Marea Unire din 1918

Capitolul VIII – Viaţa politică, economică, socială-culturală, presa şi starea de spirit în Regat, Basarabia, Bucovina şi Transilvania 1916-1918

Capitolul IX – Acţiuni şi atitudini ale românilor din afara Regatului în timpul Războiului de Întregire

Capitolul X – Biserica în timpul Războiului de întregire şi al Marii Uniri

Capitolul XI – Contribuţia femeilor române în Războiul de Întregire. Organizaţii şi acţiuni caritabile.

Capitolul XII – Campania Armatei Române în Transilvania, Maramureş, Banat, Pocuţia şi Ungaria 1919-1920

Capitolul XIII – Recunoaşterea internaţională a Marii Uniri

Capitolul XIV – Personalităţi din Războiul de Întregire: combatanţi, eroi, făptuitori ai Marii Uniri

Capitolul XVI – Războiul de Întregire, Marea Unire şi Artele

Capitolul XVII – Despre monumente şi însemne comemorative închinate ostaşilor şi făuritorilor Marii Uniri

Partea a II-a cuprinde Manifestări ştiinţifice dedicate Războiului de Întregire şi Marii Uniri la Centenar, împărţite cronologic, începând cu anul 2014 şi terminând cu anul 2020, grupate în patru capitole.

Capitolul I - Congrese, conferinţe naţionale, internaţionale

Capitolul II - Simpozioane

Capitolul III - Sesiuni, colocvii, mese rotunde

Capitolul IV - Expoziţii evocatoare

Partea a III-a - Monumente şi însemne comemorative/aniversări, închinate eroilor din Războiul de întregire şi făuritorilor Marii Uniri, grupate în opt capitole.

Capitolul I - Ansambluri memoriale

Capitolul II - Obeliscuri comemorative

Capitolul III - Monumente comemorative compozite/atipice.

Capitolul IV - Cruci comemorative 2016

Capitolul V - Statui

Capitolul VI - Busturi

Capitolul VII - Plăci memoriale/comemorative

Capitolul VIII - Însemne memoriale: monede, timbre, medalii

Urmează atât de necesarele părţi pentru regăsirea informaţiilor: Repertoriul personalităţilor citate pe monumente; expresii consacrate (motto-uri, devize) şi mesaje versificate (autori neidentificaţi); volume colective, abrevieri; indicele de autori şi cel toponimic - referitor la manifestări ştiinţifice; indice de nume: autori şi colaboratori ai Părţii a III-a; autori de volume şi studii; iniţiatori şi finanţatori; ierarhi, preoţi, oficiali prezenţi, participanţi la dezvelire/sfinţire; indice toponimic - Monumente şi însemne comemorative/aniversare, închinate eroilor din Războiul de Întregire şi al făuritorilor Marii Uniri.

 Studiile introductive şi indicii sunt şi în limbile engleză, franceză, germană.

Afilierea pe judeţe s-a realizat prin împărţirea lor în câte șapte-opt judeţe arondate la Transilvania, Moldova, Muntenia şi Dobrogea, Bucureşti şi Oltenia, Republica Moldova şi Bucovina de Nord.

Lista instituțiilor din Maramureș, propuse pentru donație: Centrul Universitar Nord Baia Mare, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare,  Biblioteca Municipală „Laurențiu Ulici” Sighetul Marmației, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Baia Mare, Serviciul Județean Maramureș al Arhivelor Naționale, Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, Episcopia Greco-Catolică a Maramureșului, Asociația „Dacia” a Românilor din Transcarpatia (Ucraina).

Notă: Pentru Maramureș, persoana care a colaborat la realizarea acestui volum exponențial am  fost  eu, Ilie Gherheș.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.