• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 14 Mai , 2013

Elicopter Smurd, în Maramureş! Cerem parlamentarilor maramureşeni să facă lobby-ul necesar!

Recent, premierul României, Victor Ponta a inaugurat Punctul Smurd, pe Aeroportul Internaţional din Constanţa. El foloseşte un elicopter Eurocopter EC 35, un fel de ambulanţă zburătoare, o maşinărie dotată cu tot ce este nevoie pentru intervenţii. Această unitate medicală are chiar şi un incubator pentru nou-născuţi. Elicopterul Smurd va fi folosit pentru acea parte de ţară. Ponta a afirmat că în acest an vor mai fi achiziţionate două astfel de elicoptere Smurd, unul pentru zona Galaţi şi al doilea pentru Nord-Vest, între Cluj şi Oradea.

 
 

Este limpede că anunţul premierului a căzut rău la stomacul maramureşenilor adevăraţi. După sumare investigaţii, ni s-a confirmat temerea, Clujul este câştigătorul. Cei de la Aeroportul din Cluj se pregătesc de mai demult pentru acest cadou. Tot la Cluj! Pentru regiunea de N-V, toate drumurile duc la Cluj!

 

Noi, GAZETA de Maramureş, am tot spus, am scris, am trimis mesaje celor care ar fi putu face ceva. În esenţă, am cerut ca acest judeţ să nu fie lăsat de izbelişte, am cerut ca regionalizarea să se facă ţinând cont de realităţile din teren, de istorie, de argumentele maramureşenilor care îşi doresc o regiune cu capitala în Baia Mare. Am fost acuzaţi că nu vedem mai departe de interesul nostru, că suntem nerealişti, că o capitală la Cluj este mai bine pentru noi decât capitala în Bucureşti etc. În multe materiale am încercat să demontăm aceste argumente, culmea, ale unora aleşi să conducă acest judeţ. În ultimii trei ani nu am întâlnit un oficial maramureşean, un parlamentar care să se bată pentru această idee.

În acest an au început şi ai noştri    să-şi pună problema corect, dar…

Este cam târziu, iar Liviu Dragnea, eminenţa cenuşie a guvernului Ponta, cel care are pixul roşu în mâna dreaptă, cea care desenează graniţele interioare ale României, nu tremură când se află deasupra regiunii de N-V.

 

Dintr-un motiv greu de înţeles, puterea actuală preferă un oraş condus de un primar al opoziţiei, în locul unei variante care ar fi mult mai apropiată de realitate, respectiv o regiune Maramureş, cu capitala în Baia Mare, iar Clujul, cu judeţele din jurul său. Nu ştim, ce ne leagă de Cluj?

Partea proastă este că demersurile pentru Maramureş ar fi trebuit începute cu mulţi ani în urmă, şi nu s-au făcut. Trebuiau aduse în Baia Mare, în Maramureş, instituţii de importanţă regională, ceea ce ar fi dat o mai mare putere zonei, implicit un alt interes al celor din sud pentru Baia Mare. Nu am fost în stare să aducem în oraşul de pe Săsar, de exemplu, sediul Agenţiei Regionale de Mediu, care ar fi stat mult mai bine într-o zonă în care problemele de mediu sunt mari, importante, iar specialiştii pe măsura problemelor. Chiar dacă agenţia s-a desfiinţat, a rămas în memorie că la Cluj a existat o puternică legiune de meseriaşi în mediu, ceea ce nu este adevărat. Şi sunt multe astfel de exemple.

 

Acum, este vorba de un elicopter Smurd, de un punct de lucru, de locul în care va fi cazat, operat şi îngrijit, această unitate medicală mobilă ce va deservi partea de N-V a României.

 

De ce trebuie ca elicopterul să fie la Cluj?

Vă vom explica noi de ce nu ar trebui să fie, chiar dacă Clujul este un important centru medical.

 
 
Geografie Smurd
 

În apropiere de Cluj, la Târgu Mureş, la 60 de kilometri în linie dreaptă, este un astfel de elicopter. Oradea are, de asemenea la o distanţă mică, în Arad, un astfel de elicopter. Logica ar spune că un elicopter Smurd nou ar trebui să fie pus în Baia Mare. S-ar crea astfel un triunghi mobil care ar deservi eficient regiunea de N-V.

Din Baia Mare se poate ajunge uşor la Sighet-Borşa sau Satu Mare, sau în jos, spre Cluj.Se spune că aceste elicoptere sunt amplasate pentru a deservi autostrăzile existente. La noi nu se pune problema, deoarece Autostrada Transilvania nu este în vederile guvernanţilor şi dacă ar fi să fie, ea ar fi deservită din trei puncte, respectiv Baia Mare, Arad, Tg Mureş. Ceea ce ar fi mai corect decât varianta Cluj.

GAZETA de Maramureş mai semnalează o anomalie pe cale a se produce şi cerem autorităţilor, mai ales parlamentarilor maramureşeni să se implice în această problemă şi să aducă elicopterul în Baia Mare. Aeroportul Baia Mare poate oferi găzduire pentru aşa ceva! 

Comentariile celorlalți

pintea pe 16.05.2013 la 13:15
Cine sa se bata pt. Maramures ? Senatorul melc(este in comisia de sanatate)? Este mai mult preocupat sa-si asmuta limbricu' de presa pt. a-si face jocurile locale.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.