• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 22 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Septembrie , 2018

Elevii Şcolii „Nicolae Iorga” din Baia Mare - premiați la Concursul Naţional de Proiecte de Mediu

Profesor biologie
Loredana LŐRINCZ
Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” Baia Mare
 

Circa 200 de elevi din clasele V-XII, însoţiţi de profesori din 24 de judeţe au participat la Concursul Naţional de Proiecte de Mediu desfăşurat între 9-14 iulie 2018 în Tabăra Muncel. Compe­tiţia, aflată la cea de-a XX-a ediţie, este organizată de Ministerul Educaţiei Naționale și Inspectoratul Școlar Județean Iași şi a fost inițiată de către doamna Daniela Călugăru, Inspector General MEN.
Conform Regulamentului Naţional, din fiecare judeţ au fost selectate două proiecte (unul propus de elevii din ciclul gimnazial şi unul propus de liceeni) care pe lângă faptul că aduc în atenţia pu­blicului larg o anume pro­blemă de mediu, vin cu soluţii pertinente de rezolvare a acesteia sub forma unui proiect de mediu – veritabile studii în care elevii îmbină abilităţile de manageri de proiect cu cele de cercetători, fructificând şi exersând cunoștințele dobândite la biologie, chimie, fizică, geografie etc.
Pe lângă prezentarea celor 38 de pro­iecte, programul taberei a cuprins nume­roase alte activități, precum ateliere de creație „Mesaje de mediu” și „Bujorul regal”, pre­zentare de carte, campanie de informare „Apel 112”, prelegerea acad. prof. univ. dr. Cons­tantin TOMA dar şi acti­vităţi recreative în aer liber, concursuri de dans, karaoke sau excursii tematice la obiectivele de interes din zona Moldovei.

Fiecare proiect a fost prezentat sub forma unui panou expozițional (un banner sau colaj în care sunt prezentate ideea, scopul, materialele şi metodele folosite, rezultatele - tabele, grafice, concluziile, fotografii) precum şi un stand (pe care se pot prezenta pliante, experimente, machete etc.).
Evaluarea proiectelor a fost realizată de un juriu format din academicieni, cer­cetători, profesori din mediul academic ieșean și specialiști în protecția mediului de la Muzeul de Istorie Naturală și de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi.

Pentru secţiunea gimnaziu, judeţul Maramureş a fost reprezentat de elevii COSTIN DAIANA ANDREEA (clasa a V-a D) şi GĂVRIŞAN DAVID FLO­RIN (clasa a V-a B) de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” (directori BOLOŞ MIHAI şi BALINT BEATA) coordonaţi de doamnele profesoare LŐRINCZ LOREDANA NELA şi GĂVRIŞAN ANCA. Elevii au prezentat proiectul „CASA VERDE”, adu­când acasă pre­miul III.
Proiectul educaţional
„CASA VERDE”
Ideea dezvoltării unui proiect educa­ţional „CASA VERDE” a pornit de la constatarea că România înregistrează un deficit de modele în ce priveşte posibilităţile de utilare a caselor particulare cu tehnologie verde. Şi asta într-un context în care Uniunea Europeană încă din 2008 a emis directiva 20/20/20 prin care se stabilesc ţinte clare în domeniul eficienţei energetice, ce ar trebui atinse până în anul 2020. Acest lucru se traduce prin asumarea de către toate ţările membre UE (inclusiv România!!!) a unor acţiuni care să reducă cu 20% consumul de energie din surse convenţionale, să scadă cu 20% emisiile de CO2 şi să crească cu 20% cuantumul de utilizare a energiei produsă din surse regenerabile. La noi în ţară, guvernul a promovat programe care să îmbunătăţească aceste poziţii: Programul Rabla, Programul Casa Verde, Programul de reabilitare termică a locuinţelor etc.
Implicarea noastă, a şcolarilor, în tot acest tumult logistic-birocratic-tehnic etc. constă în găsirea unei modalităţi de prezentare a posibilităţilor de utilizare a energiei verzi sub forma unor machete-model, funcţionale, care ne probează abilităţile tehnice şi ştiinţifice. Astfel am realizat macheta casei verzi (alimentată cu energie obținută de la mini panouri fotovoltaice și o mini turbină eoliană), baia cu dispozitiv de reciclare a apei gri (apa gri este apa folosită la duş, la cada de baie, la chiuvete, la maşina de spălat şi este utilizată la curăţarea vasului de toaletă) şi macheta atelierului de lucru (cu circulară alimentată de fotovoltaice).
Toate activităţile derulate în cadrul proiectului au fost dezvoltate sub
motto-ul (zicem noi sugestiv…  :) „Noi nu vrem să protejăm mediul ci vrem să creăm o lume în care mediul nu are nevoie să fie protejat!”.
Pentru mai multe detalii privind activităţile noastre, sunteţi invitaţi să accesaţi site-ul proiectului la următoarea adresă: http://sites.google.com/site/
proiecteducationalcasaverde/
(sau goo.gl/6EY8FM).
Mulţumim şi pe această cale domnului muzeolog, inventator Andrei Avram - Muzeul Tehnic Interactiv şi domnului Florin Găvrişan pentru priceperea, răbdarea şi devotamentul cu care ne-au îndrumat şi sprijinit în construirea machetelor! Mulţumim partenerilor şi colaboratorilor care ne-au susţinut în demersurile noastre: doamnei conf. univ. dr. ing. habil. Mirela Coman - Facultatea de Inginerie - Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Garda Ecologică de pe lângă Primăria Municipiului Baia Mare, S.C. REMAT Maramureş S.A. şi nu în ultimul rând tuturor elevilor şi părinţilor implicaţi!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.