Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu BotiÈ™ pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Miercuri , 9 Martie , 2011
Elevii scolii „Avram Iancu” au deschis usa Primãverii
La Scoala „Avram Iancu”, elevii claselor a III-a C si a VI-a A si B, coordonati de profesoarele Baban Diana si Elena Muntean, documentaristul scolii, Telcian Viorica, inv. Smaranda Petretchi au participat la o inedita lectie de cultura si civilizatie populara, avându-i, in mijlocul lor, ca invitati de onoare, pe etnologii Maria si Pamfil Bilt, prieteni vechi ai scolii gazda.
Pentru ca traditia populara nu trece indiferenta peste ziua de 24 februarie, numita Dragobete sau Cap de primavara, domnul Pamfil Bilt a prezentat elevilor, pornind de la aceasta zi, si semnificatia zilei Dochia, a zilelor Babelor si Mosilor si, evident, despre semnificatia martisorului.
Elevii au pregatit sala de clasa cu desene specifice acestor zile, au adus costume populare, prosoape din lada bunicilor, iar profesorii coordonatori au pregatit expozitia de carte, intitulata „Cei ce ne povestesc...”, expozitie care a adunat reviste de etnografie si folclor prcum Memoria Ethnologica, Izvorul, Traditii si carti de specialitate. Pe lânga cartile distinsilor invitati si ale altor folcloristi din generatia veche, mai putin cunoscuti elevilor, precum: Artur Gorovei, S.Fl.Marian, T. Pamfilie, Elena Niculita Voronca, dar si nume apartinând generatiei tinere: Maria Gurzau, Narcisa Stiuca, Ana Pascu, Carmen Mihalache, carti si reviste, care au lamurit elevii ca folclorul, traditia indeamna si in prezent cercetatorul de orice vârsta la studiu si interpretare.
Activitatea a oferit un prilej de dialog fertil intre elevii doritori de a cunoaste sarbatorile traditionale de primavara si specialistii in domeniu. La final, am audiat legenda Dochiei povestita superb, in stilul personal si binecunoscut elevilor de la alte activitati comune, de doamna Maria Bilt.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.