• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 30 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Mai , 2021

Elevii s-au întors în bănci. În sfârșit!

După un an de școală online și o vacanță prelungită de o lună, în sfârșit elevii din 361 de unități școlare din județul nostru s-au întors fizic în bănci. Numai că testarea extinsă non-invazivă a rămas la stadiul de proiect.



În urmă cu o lună, pe când se încingeau discuțiile le­gate de vacanța prelungită a elevilor, guvernanții prezentau, plini de speranță, varianta ca, la întoarcerea în bănci, toți elevii să fie testați folosind testele non-invazive, după modelul altor țări. Numai că, în această lună de vacanță, marea „testare non-invazivă” s-a limitat la un război birocratic, un ping-pong decizional între Ministerul Educației și cel al Sănătății. Deși guvernele din Germania, Franța, Marea Britanie, Austria, Japonia, Italia și din alte state au integrat imediat această soluție medicală în setul lor de măsuri de susținere a participării școlare a copiilor, ca prioritate în asigurarea pro­tecției sanitare în școli, în Ro­mânia s-a decis că testarea non-invazivă nu e eficientă. De pildă, la redeschiderea școlilor din 26 aprilie, guvernul italian a întărit măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu noul coronavirus în sistemul educa­țional, prin introducerea testelor sa­livare create de Spitalul Maggiore din Trieste, ce se do­vedesc a fi ușor de administrat, înregistrând un procent extraordinar al fiabilității rezultatului (98%).

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a trimis chiar o scrisoare noului ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, în care afirma: „În con­dițiile în care testele «non-inva­zive» sunt utilizate în școlile dintr-un număr din ce în ce mai mare de state europene, vă rugăm să analizați oportunitatea utilizării lor în unitățile și instituțiile de învățământ din România, în mod deosebit pentru testarea elevilor sau angajaților care prezintă simptome specifice pe durata programului de învă­țământ, precum și a celor care au luat la cunoștință că sunt contacți ai unor cazuri confirmate”.
Răspunsul Ministerului Sănătății a fost unul negativ. Cîmpeanu a declarat ulterior că: „testele non-invazive ar fi trebuit să fie dublate de teste antigen rapide, apoi de teste RT PCR. Am înțeles că procedura ar fi fost greoaie”. Are România standarde mai înalte decât Germania sau Franța? Se pare că da. Aparent, pentru că, în fapt, e doar o scuză pentru a masca neputința.

Oricum, elevii s-au întors în bănci netestați, la ]nceputul acestei s[pt[mni. În Maramureș, datorită ratei scăzute de incidență, cei mai mulți elevi au putut reveni fizic în bănci. Prefectul Vlad-Emanuel Duruș a declarat că s-a desfășurat, în sistem online, ședința extraor­di­nară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în care au fost aprobate scenariile pentru organizarea și desfășurarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar, în perioada 5 - 7 mai 2021.

„În conformitate cu prevederile legislației, procesul educațional se va desfășura cu avizul Inspectora­tului Școlar Județean Maramureș și al Direcției de Sănătate Publică Maramureș astfel:
Scenariul 1 - Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respec­tarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, în unitățile administrativ-teritoriale unde inci­dența cu­mu­lată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori;
Scenariul 2 - În unitățile administrativ-teritoriale unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 și dacă la nivelul localității nu este declarată starea de carantină:
a) Participarea zilnică, cu pre­zență fizică în unitățile de învățământ, a tuturor preșco­larilor și a elevilor din învă­țământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară;
b) Participarea zilnică, în sistem on-line, a elevilor din celelalte clase / ani de studiu.
 

În scenariul 1 își vor desfășura cursuri 361 de unități/structuri de învățământ, iar în scenariul 2, vor desfășura cursuri 35 de uni­tăți / structuri de învățământ. În ju­dețul Maramureș, nu sunt localități ca­ran­tinate zonal. Elevii din cla­se­le terminale sunt în vacanță până în 10 mai 2021. În funcție de evoluția situației epidemiologice, vor fi stabilite și aprobate mă­surile necesare pentru prevenirea și limi­tarea infecției cu SARS-CoV-2 la nivelul unități­lor / structurilor de învățământ”, a adăugat președin­tele CJSU Mara­mureș.
Comitetul Națio­nal pentru Si­tua­ții de Urgență a decis că elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a și cei din clasele terminale din învă­ță­mântul pro­fe­sional și post­liceal pot veni la școală în efective complete începând din 10 mai, indiferent de scenariul în care este localitatea, cu excep­ția zonelor aflate în carantină.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.