• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Aprilie , 2012

Electrica, la mezat!

Guvernul a adoptat recent hotărârea pentru aprobarea strategiei de privatizare a filialelor de distribuţie S.C. Electrica S.A., „Electrica Distribuţie Transilvania Sud”, „Electrica Distribuţie Transilvania Nord” şi „Electrica Distribuţie Muntenia Nord”.

 
 

Încă din toamna anului trecut, Ministerul Economiei a avansat, într-o discuţie purtată de reprezentanţii FMI cu membrii Guvernului, ideea urgentării privatizării a trei filiale Electrica, după ce FMI ar fi exercitat o „anumită presiune” pentru demararea acestor proceduri.

Statul a privatizat cinci din cele opt filiale Electrica în intervalul 2004-2007, fiind preluate de E.ON (Electrica Moldova), Enel (Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud) şi cehii de la CEZ (Oltenia).

Între anii 2004 şi 2007, Enel şi CEZ au plătit aproape o jumătate de miliard de euro pe acţiunile majoritare ale celor cinci filiale privatizate, dar fondul nu este interesat de privatizarea termocentralelor cu pierderi. În urma tranzacţiei, statul a câştigat 470 de milioane de euro.

Acum, statul încearcă să privatizeze celelalte trei filiale, iar Guvernul a parafat tranzacţia în şedinţa de săptămâna trecută.

 

Principalele prevederi ale acestui act normativ se referă la:

- implementarea strategiei de privatizare în cadrul căreia va fi oferit spre subscriere investitorilor un pachet de acţiuni de 15% din capitalul social al fiecăreia dintre cele trei societăţi comerciale, filiale ale S.C. Electrica S.A.;

- implicarea M.E.C.M.A. prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (O.P.S.P.I.), în calitate de acţionar şi instituţie publică ce mandatează reprezentanţii statului în adunarea generală a acţionarilor S.C. Electrica S.A., în vederea aprobării procedurii de selectare a intermediarilor autorizaţi, modificării actelor constitutive şi derulării tuturor acţiunilor necesare admiterii la tranzacţionare a acţiunilor societăţilor comerciale filiale ale S.C. Electrica S.A.;

- modalitatea de aprobare a preţului acţiunilor, care va fi cel puţin egal cu preţul de ofertă sau cu preţul de referinţă utilizabil în cadrul unui mecanism de determinare a preţului de ofertă, mecanism aprobat de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare în condiţiile legii.

Preţul de ofertă sau preţul de referinţă al acţiunilor se aprobă de către adunarea generală extraordinară a acţionarilor S.C. Electrica S.A., pe baza recomandărilor intermediarului autorizat.

Tranzacţionarea pe Bursă a acestor pachete deţinute de S.C. Electrica S.A. la filialele sale de distribuţie va asigura finanţarea programului de investiţii al S.C. Electrica S.A.Actul normativ a fost adoptat la propunerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

 

Cele trei complexuri vor fuziona cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), pentru a forma Complexul Energetic Oltenia. Executivul şi-a asumat în faţa FMI privatizarea sa în acest an. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu Electrica Furnizare, care trebuie vândută până la sfârşitul lunii octombrie 2012. Lista obiectivelor scoase la mezat e însă mult mai lungă. Un act normativ de la finele anului 2011 obliga statul român să listeze cel puţin 5% din filialele de distribuţie ale Electrica, Salrom, Poşta Română, dar şi complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, la care se adaugă pe listă Electrica Furnizare.

 

Pe lista oficialilor se mai găsesc şi o serie de companii din subordinea Ministerului Transporturilor: Aeroporturi Bucureşti, Aeroportul Timişoara, cel de la Kogălniceanu, dar şi Administraţia Porturilor Maritime, Administraţia Canalelor Navigabile, Administraţia Porturilor Dunării Fluviale şi Administraţia Porturilor Dunării Maritime.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.