Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Marţi , 28 Septembrie , 2010
Efervescenta culturala la Petrova
* Petrova este una dintre putinele comune din Maramures unde cultura este pusa la loc de cinste. Aici exista de curand si o editura care si-a propus sa scoata la lumina asa cum se cuvine literatura Tarii Maramuresului.
Petrova si-a castigat de-a lungul anilor un loc bine meritat printre comunele maramuresene care stiu si reusesc intr-adevar sa respecte cultura. Faptul ca s-a ajuns sa existe aici si o editura nu trebuie sa mire pe nimeni, pentru ca totul a avut o cursivitate fireasca, fara sa se incerce arderea unor etape. Ceea ce a reusit pana acum grupul de intelectuali din Petrova, sprijiniti evident de autoritati si in special de primarul Ioan Petrovai, ii face pe multi sa se uite la ei cu admiratie si oarecare invidie. Profesorul dr. Ion Petrovai ne-a spus ca viata culturala din Petrova s-a revitalizat continuu in ultimii 42 de ani: „Am inceput cu Cenaclul „Mihai Eminescu”. In cadrul lui au activat toti tinerii, care acum imi fac cinste si pot contura o mica scoala literara in Antologia de Poezie aparuta prin efortul lui Nicolae Scheianu. In timp, i-am debutat pe fiecare in functie de nivelul artistic la care a ajuns sa scrie. In 1967 se chema „Cerc de literatura si creatie”. Acum realizam o carte a Cenaclului, iar ca o curiozitate si primarul comunei Petrova a activat in acest Cenaclu. Avem poze de atunci. Primarul Petrovai avea o serie de interventii privind opinii de lectura. Nu avea creatii, dar avea opinii critice vizavi de aspectele literare. Erau studenti deja si aveau ce spune”. In timp, cei care au activat in Cenaclu si-au pastrat prietenia, astfel incat nu este de mirare ca in zona este un adevarat nucleu cultural. O dovada in acest sens este ca la Scoala exista o expozitie cu 11 carti ale autorilor petroveni, teze de doctorat in geografie, istorie, filosofie, filologie etc. „Acum, facand o cercetare, si eu si fiul meu ne-am dat seama ca exista o mare carenta de literatura a Tarii Maramuresului pe perioada interbelica. Si atunci, am zis ca trebuie sa reeditez toate creatiile din perioada interbelica, pe care nu le gasesti decat in colectii sau colectii speciale, muzee, arhive. Sa le reproducem exact cum sunt prin fotocopiere si sa fie in anexa studii pertinente despre fiecare autor. Si am inceput prin editura. Asa ca am scos o culegere a celui pe care-l consideram cel mai valoros poet, Ion Iuga, volum intitulat „Cel mai frumos barbat din nord”. Cartea contine selectii din cele 12 carti, un studiu introductiv care are girul profesorului Vasile Fanache etc. Urmeaza acum sa scoatem la aceasta editura lucrarile tuturor creatorilor din Petrova. Se poate vorbi de o istorie a literaturii Tarii Maramuresului. Ea este conturata, exista faptic, iar asta vreau sa o punem pe picioare”, spune profesorul Petrovai.
Editura din Petrova este „Tara Maramuresului”, iar pentru anul viitor exista un proiect extrem de indraznet: „vrem sa iesim pe piata cu o carte, cu atat mai mult cu cat se implinesc 600 de ani de la atestarea documentara a Petrovei. Noi vrem sa facem Cartea Petrovei la 600 de ani care sa contina studii monografice, facute de specialisti. De asemenea, ne-a promis profesorul Cornel Munteanu de la Baia Mare sa ne conduca partea „Umbre pe panza vremii”, unde e vorba de Eminescu in viziunea scolara. Va fi o serie de studii si un intreg program ca sa-l revigoram pe Eminescu la nivelul Maramuresului si nordului Transilvaniei”, ne-a detaliat profesorul Petrovai.
Mircea CRISAN
mircea@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.