• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 21 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 13 Martie , 2012

Efectele încălzirii globale

Încălzirea globală a influenţat radical distribuţia faunei la nivel planetar. Astfel, în timp ce unele specii de animale au reuşit să se adapteze noilor condiţii, altele au început să migreze dintr-un loc într-altul pentru a-şi găsi un mediu propice de viaţă.

 
Un grup de cercetători ai Universităţii Manitoba din Canada au reuşit să identifice distribuţia acestor specii pe Terra, după ce au analizat o arhivă cu evoluţia speciilor, realizată pe parcursul a 40 de ani. În aceste condiţii, distribuţia faunei sălbatice pe Terra a fost supusă şi suportă în continuare schimbări radicale.
În primul rând, schimbările climaterice au creat condiţii prielnice de viaţă pentru anumite specii mai ciudate de animale, cum ar fi lebedele-trompetă, marmotele, cerbii cu coada albă, albatroşii sau rozătoarele. În acelaşi timp, şi mediul acvatic a devenit unul propice înmulţirii unor animale ca balenele ucigaşe sau meduzele. La polul opus, animalele specifice zonelor artice, cum ar fi urşii polari, sunt ameninţate cu dispariţia.
Calotele de gheaţă topită în Marea Artică au transformat acest ecosistem într-un ,,paradis” pentru balenele ucigaşe, care au început să migreze tot mai mult în acest loc datorită hranei pe care o găsesc din abundenţă. La antipod, în Pacificul de Sud din zona antartică, din cauza curenţilor de aer puternici, au început să vină tot mai mulţi pescăruşi. Pentru că nu duc lipsă de hrană, păsările petrec mai puţin timp departe de cuiburile lor şi pot avea grijă de puii lor.
În zonele arctice, procesul încălzirii globale este unul mult mai accelerat, acest factor permiţând unor specii de înaripate, cum ar fi lebedele-trompetă, să migreze spre zonele din nord, regiuni mult prea austere din punct de vedere climatic înainte de creşterea temperaturii.
 
Harta termică a pământului
 
Temperaturile au crescut mult în ultimii ani, încălzirea globală fiind semnificativă din 1880 încoace, de când s-a început culegerea datelor din staţiile meteo cu regularitate şi după reguli clare. Recent, NASA a dat publicităţii o hartă termică animată din care rezultă cât de mult au crescut temperaturile pe Pământ în ultima sută de ani.
Animaţia este extrem de sugestivă, surprinzând cum emisiile de gaz de la sursele poluante din industrie şi vehiculele au dus la creşterea constantă a temperaturilor, îndeosebi după anii ’70.

Pe grafic, cu roşu sunt indicate temperaturile înregistrate peste media termică pentru perioada de referinţă 1951-1980, iar cu albastru temperaturile cele mai coborâte, sub medie.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.