• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 18 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 19 Martie , 2012

Vrei sa vorbim despre asta? / Alcool

Băuturile alcoolice sunt folosite în special în scop de relaxare sau ca o metodă de a sparge gheaţa într-o situaţie socială. Alcoolul contribuie la modificarea stării afective prin reducerea inhibiţiilor. Consumul de alcool este social acceptat, devenind de multe ori liantul dintre indivizi. Alături de ţigări, mulţi adolescenţi asociază consumul de alcool cu unul din privilegiile de a fi adult.

Pentru tineri, petrecerile şi cluburile devin ringuri de maturizare şi de tatonare socială, fiind importante în dezvoltarea lor. Problemele apar odată cu abuzul de alcool, apoi se continuă cu intoxicaţia cu alcool, coma alcoolică, iar uneori şi deces. Adolescenţii apelează la alcool şi pentru a se ameţi şi a scăpa temporar de problemele specifice vârstei de care se izbesc frecvent. Nu de puţine ori, întâlnim adolescenţi dependenţi de alcool sau de alte substanţe şi droguri.

În prevenţia consumului exagerat de alcool, un prim pas este modelarea. Este bine ca părinţii să practice un comportament fără excese în ceea ce priveşte consumul de alcool. Cel mai mare impact asupra adolescentului o vor avea exemplele implementate în casa părintească, deci este bine ca acesta să observe o atitudine corectă faţă de alcool sau chiar faţă de alte vicii. Studiile arată că adolescenţii care beau în prezenţa părinţilor au cele mai puţine şanse să abuzeze de alcool sau să devină alcoolice mai tarziu. Cu alte cuvinte, odată ce un lucru încetează să mai fie tabu într-o familie, scade riscul ca acesta să devină obiectul unei dependenţe sau abuz.

În perioada adolescenţei, creierul se află în plină dezvoltare în arii precum memoria, capacitatea de învăţare, organizarea, stabilitatea emoţională şi gândirea. Consumul de alcool întrerupe această dezvoltare, iar creierul nu ajunge la capacitate maximă.

Comunicarea este cea mai bună metodă de prevenţie. Adolescenţii deja ştiu ce înseamnă alcoolul. Ca părinte este recomandat ca opiniile lor legate de subiect să fie ascultate, la fel ca şi întrebările sau nelămuririle pe care le-ar putea avea. Încurajaţi-i să îşi expună propriile păreri despre consumul de alcool, care sunt pericolele şi consecinţele acestuia şi, în final, să propună ei singuri un set de strategii de evitare a acestui risc.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.