• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 19 Iunie , 2023

Ediția aniversară de 10 ani a conferinței internaționale Rotaract Global Model United Nations a avut loc în Baia Mare

 Evenimentul, organizat de cluburile Rotaract TEAM și Rotary Global Peace and Leadership, este unul preponderent educațional și propune o simulare academică, prin care tinerii învață să abordeze probleme globale prezente în viața lor prin regulile și procedurile Organizației Națiunilor Unite, pregătindu-i astfel și pentru o carieră în organizațiile strategice globale.

Ediția din acest an este una specială, pentru că au trecut 10 ani de la prima ediție, organizată tot în Baia Mare, în anul 2013, iar de atunci proiectul conceput aici a călătorit pe întreg mapamondul, sub organizarea cluburilor Rotaract și Rotary din Marea Britanie 2014, Serbia 2015, Bulgaria 2016, Liban 2017, Turcia 2018, Nepal și India 2019, ș.a.

Mai mult decât impactul pe care evenimentul l-a avut în cariera fiecărui participant, pentru promotorii acestui eveniment este deosebit de onorant faptul că numele orașului și a clubului care a fondat acest eveniment, Baia Mare TEAM, este menționat la fiecare ediție.

Consiliul de Securitate ONU, condus de Secretarul General al conferinței, Tudor Rus și prezidat de Ali Waiswa din Uganda, a avut ca delegați 30 de participanți din Baia Mare, elevi ai Liceului Internațional Baia Mare și voluntari ai YMCA România.

O zi întreagă, tinerii participanți au stat în jurul mesei rotunde din Consiliul Județean Maramureș și au dezbătut și au căutat soluții pentru provocările momentului din jurul nostru: Conflictul din Ucraina, Criza Refugiaților și Problemele Climatice. Discuțiile s-au finalizat prin adoptarea unei rezoluții, redactată și promovată pe modelul regulilor și procedurilor ONU.

Reușita acestui eveniment a fost posibilă datorită pregătirii intense, fiecare participant făcând propria documentare asupra țării pe care o va reprezenta, asupra pozițiilor pe care aceasta le are în cadrul ONU. Având în vedere componența Consiliului de Securitate ONU, o misiune destul de dificilă a avut-o delegația Federației Ruse, aceasta fiind reprezentată la Baia Mare tot de un invitat internațional din Liberia.

Ediția aniversară de 10 ani nu s-a limitat la o singură zi de dezbateri, la Baia Mare fiind prezenți și liderii e-clubului Rotary Global Peace and Leadership. Au fost organizate și două ateliere de pregătire a delegaților pentru astfel de simulări ModelUN, alături de Waiswa Ali în Sighetu Marmației și la Baia Mare, sub egida RYLA – Rotary Youth Leadership Awards.

Întregul workshop a fost înregistrat, iar de acum poate fi utilizat ca material didactic pentru toți cei care aleg calea spre o carieră în diplomație de la cele mai fragede vârste. Acesta poate fi vizualizat pe canalul de YouTube https://www.youtube.com/@RotaractmunOrgInternational

Putem spune că a fost un eveniment reușit, în special datorită reacției întâlnite la toți cei prezenți care au mai făcut un pas spre o carieră internațională.

Evenimentul Rotaract Global Model United Nations continuă să deservească și alte comunități în jurul lumii, următoarea ediție fiind tot în acest an, în luna septembrie în Salerno, Italia.

 

   

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.