Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Ședință de informare a Serviciului Județean Anticorupție Maramureș în cadrul campaniei „Tu poți face lumină”
Luni, 9 decembrie, Ziua Internațională Anticorupție a fost marcată în instituția Consiliului Județean Maramureș printr-o ședință de informare a Serviciului Județean Anticorupție Maramureș, parte a campaniei „Tu poți face lumină”. Inițiativa sprijină demersurile Consiliului Județean Maramureș, care prin Hotărârea nr. 250 din 9 decembrie 2016 a adoptat Declarația de aderare la valorile, principiile, obiectivele și termenele prevăzute în Strategia Națională Anticorupție 2016 – 2020.
În cadrul ședinței de informare, subcomisarul de poliție Antonela Lungu din cadrul Direcției Generale Anticorupție, Serviciul Județean Anticorupție Maramureș, a prezentat o serie de aspecte legate de identitatea instituțională a Direcției Generale Anticorupție, dar și informații referitoare la campania „Tu poți face lumină”. Direcția Generală Anticorupție (DGA) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) este unitatea specializată în prevenirea și combaterea corupției în rândul personalului ministerului, în subordinea nemijlocită a ministrului afacerilor interne.
Din anul 2006, la decizia Organizației Națiunilor Unite, la data de 9 decembrie este marcată Ziua Internațională Anticorupție, o inițiativă de promovare a principiilor etice ale transparenței integrității și responsabilității în spațiul public și nu numai. Simbolistica momentului readuce în discuție o temă de mare actualitate, respectiv faptul că fenomenul corupției drenează resurse care, în mod normal, ar trebui să fie utilizate în scopul creșterii nivelului de trai decent al cetățenilor și nu pentru a întreține acest lanț infracțional. Totodată, această zi relevă nevoia de solidarizare a tuturor instituțiilor statului într-un front comun, întrucât fiecare instituție poate să contribuie la diminuarea fenomenului corupției în mod general, dar și în mod particular.
„Din perspectiva Direcției Naționale Anticorupție, Ziua Internațională Anticorupție semnifică nevoia de a amplifica și de a diversifica activitățile întreprinse de această direcție în materie preventivă. Direcția Generală Anticorupție este prima instituție la nivel național, care a pus bazele activității de preventive și tot ceea ce ține de instrumentele și metodele care pot fi utilizate în prevenirea faptelor de corupție”, a arătat subcomisarul de poliție Antonela Lungu.
„Tu poți face lumină” este o companie derulată de Direcția Generală Anticorupție în perioada octombrie-decembrie 2019, ce are ca principal scop creșterea gradului de conștientizare a consecințelor implicării în fapte de corupție în rândul personalului MAI, angajaților altor instituții publice, dar și al cetăţenilor în general, vizând totodată și conștientizarea necesității de a sesiza fapte de corupție. Această campanie se referă la cele patru fapte de corupție prevăzute de codul penal: luarea de mită, darea de mită, traficul de influență și cumpărarea de influență. Subcomisarul de poliție Antonela Lungu a subliniat importanța majoră a semnalării actelor de corupție cu maximă celeritate, adică la imediata consumare, astfel încât organele de urmărire penală să poată să administreze fizic probatoriul. Pentru sesizarea unor acte sau fapte de corupție, pe lângă pârghiile clasice prevăzute de Codul de Procedură Penală, cetățenii au la îndemână și un instrument pus la dispoziție de către Direcția Generală Anticorupție, și anume un call center anticorupție – 0800806806, linie telefonică gratuită, care funcționează cu program permanent, apelabilă din orice rețea mobilă sau fixă de la nivel național. Din anul 2005, când sistemul a devenit operațional, prin acesta au fost sesizate sute de fapte de corupție de către cetățenii care au dorit să contribuie la construirea unui mediu social mai integru. Direcția Generală Anticorupție centralizează, stochează și pune la dispoziția autorităților abilitate datele privind apelurile primite, în condițiile legii, având obligativitatea de a asigura confidențialitatea și securitatea acestor date.