• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Februarie , 2024

Ședința Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului

 Sâmbătă, 27 ianuarie 2024, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a prezidat ședința anuală a membrilor Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului în Sala „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din incinta Catedralei Episcopale din municipiul Baia Mare, care a analizat întreaga activitate a eparhiei pe anul 2023, sub aspect economic, administrativ, cultural, patrimonial, social-fi­lan­tropic, teologic-educaţional, canonico-juridic şi monahal.

 

Evenimentul a fost precedat de săvârșirea Sfintei Liturghii și a Slujbei Tedeumului de către Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, în pre­zența Întâistătătorului Eparhiei noastre, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.

 

Răspunsurile la strană au fost date de către membrii Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, condus de domnul Florian Vois.

 

„Conform Statutului pentru organizarea şi funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, anual are loc întrunirea Adunării Eparhiale la fiecare eparhie din ţară, care întrunește pe cei 10 clerici şi 20 de mireni, plus membrii supleanți. În cadrul Adunării Eparhiale, consilierii sau responsabilii sectoarelor de activitate eparhială, care s-au diversificat datorită mersului vieţii şi activității societății, îşi prezintă rapoartele de activitate, după ce, cu ceva vreme înainte, îşi prezintă protoiereii rapoartele de activitate, care apoi sunt centralizate la nivel eparhial şi activitățile din protopopiate, cu activitățile de la Centrul Eparhial, din parohii şi mănăstiri, sunt centralizate toate după aceea de către părinţii consilieri, care prezintă în cadrul Adunării Eparhiale aceste rapoarte şi care, sunt, de multe ori, impresionante, pentru că, pe parcursul unui an, în mersul slujirii pastorale, al activităţilor şi al lucrărilor Bisericii, nu realizezi multitudinea lucrărilor bisericești, pastorale, culturale, de activități social-filantropice, activități cu tineretul, nu-ţi dai seama de cât de multe lucruri s-au făcut. Noi am obișnuit să convocăm Adunarea Eparhială la sfârșit de ianuarie, pentru că Adunarea Națională Bisericească este convocată întotdeauna în luna februarie şi atunci părinții de pe sectoare să poată trimite datele la Cancelaria Sfântului Sinod, să se poată centraliza pe întreaga Sfântă Biserică Ortodoxă Română activitatea noastră.

 

Mulțumim lui Dumnezeu pentru că, iată, suntem sănătoși. Toți membrii Adunării Eparhiale au răspuns prezent, n-am avut nicio plecare dintre noi. Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, fratele nostru întru slujire, a săvârșit Sfânta Liturghie, aşa cum facem întotdeauna şi apoi slujba Te-Deumului. Am ascultat rapoartele de activitate şi doar câteva lucruri ar putea să fie spuse în timp atât de scurt. E impresionantă mulțimea Liturghiilor Arhierești care se săvârșesc într-un an de zile: sfinţiri de biserici, resfinţiri, hramuri mari, evenimente pastorale, conferințe preoțești, dar acestea toate sunt o datorie sfântă, fac parte, până la urmă, din fișa postului, chiar şi construcția de biserici şi mănăstiri este o îndatorire a Ierarhilor, a preoților, a monahilor. Ce este important de subliniat acum şi, după o vreme, în care Biserica şi-a reluat toate activitățile sociale, culturale, activități cu tineretul, activități medicale, educaționale, este de subliniat faptul că Biserica este cea mai importantă instituție caritabilă, cel mai mare filantrop, ca instituție, dintre instituțiile poporului român. În Episcopia noastră, în acest an, s-au reparat, s-au reconstruit 66 de case, în valoare de peste 5 milioane de lei, deci peste un milion de euro, la nivel de sector social-filantropic, dar şi la nivel de protopopiate, prin parohii. Toate acestea sunt din puținul celor mulți, din bănuții adunați de la credincioși, care înțeleg să sprijine pe cei săraci, pe cei aflați în nevoi. Oricum, a fost anul acesta Anul omagial al persoanelor vârstnice şi a fost orientată slujirea noastră pastorală şi misionară către persoanele vârstnice. Apoi, este impresionantă, la nivelul Eparhiei noastre, activitatea cu tineretul. În cadrul proiectului «Nicio comunitate parohială fără tabără de vară» sau, cum frumos am spus, «Tinereţea parohiei, viitorul României», peste 12.000 de tineri au fost organizați în toate colțurile Eparhiei de către preoții parohi, de către profesorii de religie, voluntari, tinerii ASCOR, tinerii ATOCEM şi s-au organizat atât de frumoase tabere, de una, două sau trei zile, la mănăstiri sau în diferite parohii, încât ne bucură foarte mult şi ne umple de speranță această activitate. Apoi, continuăm lucrările la Catedrala Episcopală «Sfânta Treime». Repet, aceasta este o lucrare pe termen puțin mai lung. Să ne ajute Dumnezeu ca, într-un orizont de cinci ani, să putem să sfințim Altarul şi să fie gata exteriorul şi apoi să continuăm lucrările de pictură, care vor dura mai mult.

 

Un proiect important, care merită reținut şi care este în fază finală de a putea să fie pus în aplicare este unul de o importanță vitală, şi anume Spitalul de îngrijiri paleative «Sfântul Nectarie», din vecinătatea Catedralei Episcopale «Sfânta Treime». Corpul clădirii există. Am făcut toate demersurile şi toate documentele, şi proiectarea şi dosarul este complet şi poate să intre în orice moment în finanțare. Am vorbit cu cei care pot să ajute, cu responsabili ai Guvernului, ai Secretariatului de Stat pentru Culte, ca să vedem în ce formă, fie prin CNI, fie prin Secretariatului de Stat pentru Culte, să intre acest spital în finanțare, care, în final, va avea 140 de paturi. Deci, este un spital de mărime medie. Nu este o realizare a Episcopiei doar, ci este a Bisericii Ortodoxe Române. Este o mare bucurie să putem să facem acest lucru şi o necesitate, pentru că Biserica, iată, a ieșit din spațiul de cult, dintre zidurile bisericii, unde au închis-o sau au limitat-o comuniștii, a ieșit în societate şi îşi face datoria. Mereu este interpelată Biserica şi i se cere atât de mult Bisericii, şi face, numai că nu poate să facă atât de multă publicitate, pentru că are şi discreția Evangheliei. Că a zis Mântuitorul «să nu ştie stânga ce face dreapta», însă toate acestea sunt o lucrare pentru Dumnezeu, pentru Biserica lui Hristos din România şi pentru poporul lui Dumnezeu cel drept credincios şi nevoile lui. În sectorul educațional sunt atât de multe realizări. Am publicat 100.000 de cărticele de rugăciuni pentru toți tinerii care fac religie în școlile de stat, am publicat Cartea de rugăciuni, care este o necesitate pentru toţi creștinii din Episcopia noastră şi iar un proiect important Catehismul creștinului ortodox în cadrul proiectului «Nicio familie creştină fără învăţătură de credinţă ortodoxă». Sunt multe lucrări. Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Mulţumim Preasfinţitului Părinte Timotei, cu care împreună ducem crucea acestei Episcopii, responsabililor sectoarelor eparhiale, consilierilor, tuturor ostenitorilor Episcopiei, reprezentanților sectorului Media on-line şi care lucrează la transmiterea tuturor datelor şi evenimentelor bisericești, preoților, care sunt implicați în activitatea pastorală, social-filantropică şi activități cu tineretul, profesorilor de religie. Mulțumim membrilor Adunării Eparhiale, clerici şi mireni, care sunt prezenți astăzi, au fost prezenți în totalitate, şi dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate, căci acesta este cuvântul pe care l-a spus Sfântul Ioan Gură de Aur, care, la sfârșitul vieții sale, a zis: slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a spus Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.

 

Din rapoartele prezentate de consilierii şi inspectorii de resort, vă aducem la cunoștință următoarele:

 

Episcopia Ortodoxă a Maramureșului şi Sătmarului, care cuprinde județele Maramureș şi Satu Mare, are 471.634 de credincioşi, 319.138 în Maramureș și 152.496 în Satu Mare, care sunt arondați la 83 de parohii urbane şi 382 de parohii rurale, cu 27 de filii, deservite de 612 de clerici şi alţi 18 preoţi caritativi, care activează în spitale, penitenciare sau instituţii ce aparţin de Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne.

 

De asemenea, în cuprinsul eparhiei noastre există viață monahală în 30 de mănăstiri şi 11 schituri, în care viețuiesc 168 de monahi și monahii, precum și ucenici.

 

În plan cultural, amintim apariția, la editura eparhială sau la alte edituri, a nouă titluri de carte. Tot la activitatea editorială, la nivel eparhial, au apărut șapte titluri de reviste eparhiale, teologice şi parohiale şi un supliment de spiritualitate ortodoxă în colaborare cu săptămânalul „Gazeta de Maramureş”.

 

La Editura Episcopiei Maramureșului şi Sătmarului, s-a desfășurat proiectul „Nici o familie creștină fără Învățătură de credință ortodoxă” prin care a fost editat Catehismul creștinului ortodox într-un tiraj de 100.000 de exemplare. În parteneriat cu parohiile din cuprinsul eparhiei, Catehismul va fi oferit fiecărei familii de creștini ortodocși din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, devenind astfel, alături de Cartea noastră de rugăciuni „tezaur sacru de familie”.

 

Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” care este cap de perspectivă al bulevardului Unirii din Baia Mare, este o clădire impresionantă, reprezentativă pentru construcția de biserici din Transilvania, construită în tradiția bisericilor ortodoxe, cu dimensiunile de 85 m lungime, 50 m lăţime şi 85 m înălţime.

 

În anul 2023, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, au avut loc următoarele lucrări:

 

- la revenirea muncitorilor pe șantier (în primăvară) s-a executat și finalizat diafragma din beton armat, la soclu, peste cota zero, în zona pronaos, până la cota +4,70 metri;

- schela interioară de 518 mp și 780 mp la platforme, de pe eșafodajul metalic (cota +24 metri) până la zona galeria belvedere (cota +40 metri), pentru tencuieli și pictură;

- continuarea și finalizarea lucrărilor la baza turnului central, între cotele +32 și +44,10 metri; schelă, zidire cu cărămidă tip GVP și finisaje cu cărămidă Klinker, armare, cofrări, turnări beton, tencuieli speciale cu var hidraulic, carotări, montare ornamente din granit și cărămidă, spălare-curățare, demontat schelă (pentru decorațiuni au fost date 1.302 carote și 248 cruci tăiate din granit negru);

- s-a acoperit cu tablă de cupru zona stelară, cota +45 metri = 144 mp; s-a confecționat, montat astereală și s-a acoperit cu tablă de cupru la cota +44,10 metri = 170 mp; s-a zidit pe placa de la cota +19,20 metri până la cota +22,25 metri în zona pronaos: turnulețul față, dreapta, s-a finalizat și s-a acoperit – 20 mp; s-au confecționat și montat ferestrele metalice triunghiulare + sticlă, la cele 4 arce mari de la baza cupolei centrale; s-au confecționat din lemn de stejar și montat geamurile interioare, la cota +42 metri (zona galeria belvedere); s-au efectuat lucrări de hidroizolație cu membrană bituminoasă a boltei de pe pronaos = 285 mp; s-au finalizat instalațiile pentru apele pluviale; s-au montat instalația și iluminatul ornamental la cele patru turnulețe;

- au fost achiziționate materiale pentru lucrări la Catedrală: cherestea (grinzi, poștă, scândură) 150 mc, în valoare de 268.700 lei; cărămidă klinker în valoare de 168.630 lei; tablă de cupru 1.500 mp în valoare de 473.025 lei.

 

Donații materiale în favoarea Catedralei Episcopale:

 

- confecționarea și asamblarea Cantinei pentru muncitori = 60 mp – contribuție a firmelor: SC Taffo – ing. Mihai Filip, SC Technoline – ing. Dan Bîrle și SC Elewatul – ing. Vasile Morari; donație pentru Catedrala Episcopală în valoare de 66.590 lei;

- achiziționarea și montarea a trei containere modulare, dormitoare pentru muncitori (15 paturi), cu sprijinul ing. Ioan Sigheartău – Rongo Impex SRL, ing. Ioan Ciocan – Trust Nicod SRL și dl. Ghiță Gagea – SC Effe Di Gi Company SRL; donație pentru Catedrala Episcopală în valoare de 52.783 lei.

 

Pentru lucrările de construire/ finisaje ale Catedralei am fost sprijiniți financiar de către Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Județean Maramureș, Consiliul Local Baia Mare, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Parohiile și Mănăstirile din Eparhie prin Colecta de Rusalii și donații ale credincioșilor care apreciază și se bucură de evoluția lucrărilor, în vederea finalizării lor.

 

Pentru toate, slavă lui Dumnezeu și mulțumiri tuturor!

 

Catedrala Episcopală, conform proiectului, pe lângă scopul ei sacramental, este un loc unde se desfășoară activități culturale şi social-caritative, intrând, astfel, în circuitul pelerinajelor religioase.

 

Pe cuprinsul eparhiei noastre sunt în construcție 44 de biserici, un număr de 22 șantiere de pictură bisericească, în conformitate cu Regulamentul Comisiei de Pictură Bisericească, iar la o biserică monument-istoric se efectuează lucrări de restaurare, reabilitare (biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Şomcuta Mare).

 

În cadrul Anului Omagial al persoanelor vârstnice și Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești în Patriarhia Română s-a deschis expoziția de icoane „Chipuri din veac în veci”, ediţia a VIII-a, în cadrul căreia au fost expuse icoane de patrimoniu restaurate, icoane ale pictorilor care activează în Episcopia noastră, cu tematica anului omagial, carte veche și obiecte bisericești.

 

La propunerea și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, a fost pictată Icoana Anului Omagial al persoanelor vârstnice, realizată de către pictorul bisericesc Gabriel Solomon.

 

Anul 2023 ne-a oferit prilejul să ducem mai departe purtarea noastră de grijă față de semenii noștri aflați în situații sociale precare și să ne manifestăm faptele milei creștine, întăriți în convingerea că orice act de milostenie făcut către unul dintre semenii noștri este primit şi răsplătit de Dumnezeu.

 

Episcopia noastră desfășoară, prin protopopiate și parohii, în fiecare an, câteva proiecte sociale cu caracter permanent:

 

• Proiectul „Construiește o casă, zidește suflete” își propune construirea unei case în fiecare protopopiat pentru sprijinirea familiilor afectate de calamități naturale ori a celor cu mulți copii, afectate de sărăcie și lipsite de resurse. Anul acesta, în cadrul proiectului au fost reconstruite/ reparate aprox. 66 case pentru 345 de beneficiari, având un cost total pe cele 8 protopopiate de 513.491 lei.

• Prin Proiectul „Ghiozdanul micuțului creștin” au fost oferite rechizite școlare, ghiozdane și îmbrăcăminte în valoare de 134.510 lei pentru 1.165 de elevi.

• Prin Proiectul „Îmbracă un copil de Praznicul Învierii Domnului” au beneficiat de îmbrăcăminte și alimente un număr de 1.654 copii , toate acestea în valoare de 284.804 lei.

• Prin Proiectul „Oferă un dar de Sărbătorile Nașterii Domnului” s-au acordat cadouri care au constat în alimente și haine în valoare 581.597 lei pentru 11.282 de beneficiari.

• Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului şi Sătmarului este partener în cadrul proiectului „Biserica alături de comunitățile marginalizate din teritoriul GAL Mara-Gutâi”. Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt 260 de persoane, dintre care 60 de persoane vârstnice, 130 de adulţi şi 70 de copii. Au fost oferite peste 3.500 de porții de hrană gătită, însemnând ciorbă, fel de bază și desert, în valoare totală de peste 20.000 euro. Au fost distribuite 100 cărți de rugăciuni și 100 de icoane. Proiectul se întinde pe 3 ani și e în valoare de 1.000.000 de euro.

 

De toate activitățile și proiectele desfășurate de către Episcopia noastră au beneficiat 42.156 persoane, iar totalul tuturor activităților sectorului social-filantropic însumează valoarea de 5.174.586,99.

 

În ce privește activitatea catehetică din Eparhie, în anul calendaristic 2023 au avut loc 248 de tabere şi şcoli de vară, la care au luat parte 12.777 de tineri participanți.

 

Cu ocazia începerii anului școlar 2023-2024, Preasfințitul Părinte Iustin a dăruit, în parteneriat cu parohiile, câte o Carte de rugăciuni pentru copii și tineri tuturor elevilor din cuprinsul eparhiei.

 

În cursul anului 2023 au fost săvârșite următoarele servicii religioase în Eparhia noastră: Botezuri – 3.319; Cununii – 1729; Înmormântări – 4868. Scăderea demografică: cu 1.549 mai puține botezuri decât înmormântări.

 

În anul 2023, de sărbătoarea Învierii Domnului, a fost adusă pentru a paisprezecea oară Sfânta Lumină de la Sfântul Mormânt din Ierusalim, prin bunăvoința domnului Ing. Mircea Leţiu, fost membru al Adunării Eparhiale a Episcopiei noastre.

 

La toate acestea, adăugăm participarea ierarhilor noștri la slujbele de târnosire şi resfinţire de biserici, săvârșite de Preasfințitul Părinte Iustin şi Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, precum şi participarea la diferite manifestări cultural-religioase. Pentru toate binefacerile revărsate asupra Eparhiei noastre, se cuvine să mulțumim lui Dumnezeu, îndreptându-ne gândurile de prețuire către preoții, monahii şi credincioșii Bisericii noastre strămoșești.

 

Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului

  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.