• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 17 Aprilie , 2012

„Ţăruşii” electorali ai unei lucrări de un milion de euro

16 ani de aşteptare, 4 ani de amăgiri şi vreo doi de contestaţii. Pe scurt, povestea unei lucrări care e pe cale să facă istorie. O istorie a ridicolului: realizarea reţelei de alimentare cu apă şi canalizare din Vadu Izei. Acum, în pragul campaniei electorale, din nou se încearcă amăgirea localnicilor.

 
 

Sâmbăta trecută, localnicii din Vadu Izei s-au adunat buluc pe la porţi şi au început să-şi facă cruce, spunând „Doamne fereşte!” şi minunându-se de cele văzute. Doi cetăţeni măsurau cu ruleta prin şanţuri şi băteau ţăruşi. Cică, pentru a realiza lucrarea la care comuna visează de două decenii: alimentarea cu apă şi reţeaua de canalizare.

Interesant e că lucrarea tot e amânată şi răsamânată din 2006-2008, ba din lipsă de bani, ba din cauză că licitaţia pentru execuţia lucrării, trucată taman în noaptea de Crăciun, a fost considerată ilegală şi drept urmare a fost anulată. De atunci, nu s-a mai auzit de lucrare. Acum, în preajma alegerilor, brusc, primarul Gheorghe Moldovan a scos iar proiectul din „joben”, montând şi două panouri privind execuţia proiectului. Oamenii sunt revoltaţi şi spun că nu se mai lasă amăgiţi. Mihai Bledea ne-a declarat: „Se spune că proiectul e de prin 2009 sau 2010. Pe tabla care ne-a apărut zilele trecute în capetele satului, acolo unde se face campanie electorală, zice că lucrarea a început în 2010 şi se finalizează în 2012. Noi nu mai credem în de astea, că din 4 în 4 ani e aceeaşi poveste. În Sâmbăta Floriilor au venit două persoane care au început să bată ţăruşi şi încă mai bat. Măsoară cu ruleta. Noi nu mai credem! Ne-am tot spus că „se va face”, dar la noi nu se va face niciodată. Pentru că e omul nepotrivit, în locul nepotrivit.

Că se spune că s-au pierdut banii că au fost în 2009 probleme cu licitaţia? Nu ştim dacă s-au pierdut sau nu, pentru că nu ştiu nimic consilierii locali, nu pot să spună. Că noi ce consilieri avem, suntem de Doamne fereşte, nici nu vă spun. În CL nu se vorbeşte nimic. Se vorbeşte doar pe ascuns, iar oamenii se tem să vorbească. Primarul care-i acum are mandat de 15 ani, dar nu s-a făcut nimic. Îi duce pe oameni cu zăhărelul, îi mângâie pe spate, dar în schimb... nimic! Şi acum ies oamenii pe la porţi şi întreabă ce-i cu ruleta şi ţăruşii ăia? Spun „om băga apă şi canalizare”. Iar răspunsul oamenilor este „dom’le, şi acum 4 ani de zile tot asta ne-aţi spus”.

 

Oamenii sunt revoltaţi pentru că Vadu Izei e una dintre puţinele comune maramureşene care nu are nici apă şi nici canalizare, deşi e înţesată de pensiuni şi e situată la o aruncătură de băţ de Sighetu Marmaţiei: „Toate comunele au apă şi canalizare, iar noi am rămas. Noi suntem în partea unde trece şi Iza şi Mara şi nu avem apă. Noi avem izvor în deal care curge de Sub Piatră. Şi măcar dacă ar fi făcut un proiect prin care să se fi captat 4 – 5 izvoare, şi ar fi apă să dăm nu numai la ai noştri în Maramureş, ci şi dincolo de Tisa, aşa izvoare bune avem noi. Nu să sape două fântâni care-s urnite şi să bem apă clocită din capătul satului. Nu apă menajeră, dar aceea nu-i bună deloc. Au făcut două puţuri care-s abandonate. Nu ştiu cum de nu se sesizează cei de la Protecţia Consumatorului, că nici măcar nu sunt acoperite. Sunt puse două grilaje din fier beton. Dar şi grătarele sunt puse numai de acum, din primăvară. La noi s-a purtat apă din Mara. Oamenii şi-au alimentat fântânile ca să aibă apă! O grămadă de oameni au făcut asta, pentru că nu au apă.

Canalizarea este absolut necesară, pentru că noi avem şi pensiuni aici. La noi în comună funcţionează cel puţin 40 – 50 de pensiuni. De exemplu, la mine la pensiune am vâltoare şi vin vizitatori din toate ţările, la păstrăvărie şi trec pe aici”, spune Bledea. Primarul comunei nu a putut fi contactat pentru declaraţii până la ora închiderii ediţiei. Vom reveni.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.