• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Octombrie , 2004
* Veterinari miliardari

* Dialog despre viitoarele noutati din domeniu
Colocviu fiscal

* Bursa vorbelor

* Veterinari miliardari

O Hotarare de guvern ar putea lasa comunele fara cabinete veterinare! Actul normativ permite pe langa concesionare, si vanzarea acestora (!), fara a obliga medicii veterinari sa pastreze destinatia cladirii. La Sapanta se simt deja efectele legii dezastruoase. Liga alesilor locali PSD din Maramuresul voievodal ii cere presedintelui Ion Iliescu sa reanalizeze textul hotararii.

Cu girul legii, cabinetele veterinare din sate s-ar putea transforma in carciumi sau buticuri cu pufuleti! Cresterea animalelor, aflata intr-un evident declin, ar putea deveni o meserie pe cale de disparitie, iar medicii veterinari s-ar putea transforma in someri sau liber profesionisti. Vina pentru acest dezastru iminent o poarta Hotararea de Guvern 661 din 2004, care aproba trecerea cladirilor ce adapostesc dispensarele veterinare din domeniul public al Statului, in domeniul privat, in scopul vanzarii lor, fara insa a obliga medicii veterinari sa pastreze destinatia actuala a imobilelor. Actul normativ contravine principiului de autonomie in administratia publica locala, practic permitand vanzarea unor bunuri de interes public, in dispretul unui articol din Constitutia Romaniei si a legii conform carora aceste imobile au fost trecute in domeniul public! Mai mult, desi aceste imobile sunt inscrise in domeniul public al unitatilor teritorial administrative (in speta, primariilor), sumele care reprezinta contravaloarea acestora vor ajunge in pusculita Directiei Sanitar Veterinare (DSV).

Profesie de lux

In virtutea acestui act normativ, la mijlocul lunii septembrie, Dispensarul veterinar din Sapanta a fost concesionat unui medic din Bucuresti. Motivul? Omul a prezentat o garantie de aproape 2 miliarde de lei. “Am vrut sa facem contestatie, dar veterinarul comunei, Danilici, care vine si acuma la noi, a zis ca e normal. Nici nu stiu daca a fost vreodata in Sapanta. Si daca o fost, o fi fost la cimitir, nu cred ca o fost sa vada cabinetul medical. Oamenii nu-l vor pe veterinarul din Bucuresti, or vrut sa vina medic Danilici, dar daca n-o avut atatia bani…”, a spus Maria Stetca, primarul din Sapanta. Si Ioan Danilici, unul dintre medicii veterinari care a pierdut licitatia, sustine ca aceasta procedura va transforma in scurt timp medicina veterinara intr-o... meserie de lux! “La licitatie am participat trei medici: eu, o doamna din Sighet si acest domn din Bucuresti, care cred ca se numeste Miclaus. A castigat acest domn pentru ca a prezentat o garantie de 1,9 miliarde de lei! Eu, chiar daca ma asociam cu doamna din Sighet, nu aveam atatia bani. Mi s-a parut ciudat faptul ca nu se pune prea mare pret pe asistenta medicala si ca punctele pentru atribuirea licitatiei se dau numai pentru investitii. Si e putin cusut cu ata alba sa investeasca cineva aproape 2 miliarde de lei intr-un cabinet pe care il poate folosi 7 ani, cu posibilitate de prelungire cam de 3 ani, dupa care imobilul revine in proprietatea Domeniului Statului. Eu daca as avea atatia bani, mi-as construi un cabinet veterinar, nu as concesiona unul. In aceste conditii, multi dintre medici vor deveni un fel de liber profesionisti”, a pus Danilici.

“Super afacerea”

In conditiile in care cei mai multi dintre medicii veterinari din mediul rural sunt aproape de varsta pensionarii, situatia din Sapanta se poate repeta. Pentru a evita acest fapt, Liga Alesilor Locali PSD din Maramuresul voievodal a cerut sprijin Presedintiei si Primului ministru. Principalul motiv pentru care “primarii trandafirii” cer reanalizarea legii este posibilitatea transformarii cabinetelor veterinare in afaceri de alta natura. “Dat fiind faptul ca multe dintre imobile sunt amortizate, preturile acestora vor fi cu siguranta foarte mici, iar o eventuala revanzare a lor va aduce castiguri fabuloase beneficiarilor contractelor de vanzare-cumparare. Iar situatia terenurilor intravilane in Maramuresul Istoric depaseste orice imaginatie (de exemplu, la Dragomiresti: 80-100 de milioane de lei/ar; Salistea de Sus: 40-60 milioane de lei/ar; Rozavlea: 50-60 de milioane de lei/ar). Ganditi-va ce ar insemna vanzarea a 10-12 ari de teren (aferent acestor dispensare)? Cu siguranta, un chilipir la cumparare si o super afacere la vanzare”, se arata in respectivul memoriu adresat presedintelui.

Motivele revoltei

Liga Alesilor locali PSD din Maramuresul voievodal cere Guvernului si Presedintiei reanalizarea legii, pentru ca imobilele sa ramana in administrarea Primariilor sau macar banii proveniti din vanzarea sau concesionarea lor sa intre in pusculita unitatilor administrativ teritoriale. Printre motivele invocate de liga se numara si viitorul tinerilor medici veterinari, care nu vor avea bani pentru concesionarea sau cumpararea de cabinete medicale, dar si situatia crescatorilor de animale, si asa destul de sumbra.

Reactia DSV

“Nu cred ca aceasta hotarare va afecta negativ activitatea cabinetelor veterinare sau a medicilor veterinari. In fond, tot despre asta vorbim, ca e nevoie de investitii. Si cred ca dotarile acestor dispensare vor creste, daca vor fi cumparate. Eu am incredere in medicii veterinari din judet. Nu cred ca vor schimba destinatia acestor cladiri, fiindca am discutat in repetate randuri cu ei si stiu ca cel putin 30 au copii care vor termina facultatea de medicina veterinara. Deci exista o continuitate, cabinetele cumparate nu vor ajunge pe mana unui mecanic auto, sa zicem. Cred ca principalul motiv al revoltei primarilor este faptul ca imobilele vor fi scoase din domeniul public al localitatilor, iar banii nu vor merge la ei (mai ales ca aceste cladiri sunt situate de obicei in centrul comunelor). Stiu ca s-au facut niste demersuri, am inteles ca primarul din Rozavlea a discutat chiar si cu ministrul de externe, Mircea Geoana, despre aceasta problema. Deocamdata, e devreme sa ne lansam in astfel de afirmatii, oricum legea poate suferi inca modificari.” - Carol Balko, directorul Directiei Sanitar Veterinare Maramures.

Ioana LUCACEL





* Dialog despre viitoarele noutati din domeniu
Colocviu fiscal

Directia Generala a Finantelor Publice, in colaborarea cu Camera de Comert si Industrie Maramures, organizeaza un ciclu de intalniri cu scopul de a prezenta agentilor economici ultimele schimbari legislative. Conform politicilor fiscale aprobate pentru 2005, se va reduce impozitul pe profit si accizele la cafea si alcool.

Saptamana trecuta, intr-o atmosfera profund contabiliceasca, reprezentanti ai Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures si agenti economici din judet s-au intalnit pentru a discuta despre schimbarile legislative din domeniul financiar prevazute pentru anul 2005. Gazda evenimentului a fost Camera de Comert si Industrie Maramures (CCIM), manifestarea fiind deschisa de catre Gheorghe Marcas, presedinte al CCIM. “Incepand cu aceasta intalnire, Directia Generala a Finantelor Publice in colaborare cu CCIM va declansa un ciclu de intalniri cu agentii economici, pentru a-i ajuta sa stapaneasca noutatile din sectorul financiar, imbunatatindu-se astfel legatura lor cu bugetul de stat”, a spus Marcas. Din partea Directiei au fost prezenti Ioan Popa, director executiv adjunct, Tiberiu Antal, director executiv adjunct, Simion Cozma, sef serviciu Bilanturi agenti economici, si Mihai Sima, sef serviciu Asistenta contribuabili.

Fiscalitatea, bat-o vina!

In linii mari, tematica reuniunii a fost reprezentata de Codul fiscal si Codul de procedura fiscala cu modificarile pentru anul 2005. Deoarece mai sunt doar cateva luni pana la intrarea in vigoare a noilor reglementari, acestui capitol i s-a acordat o atentie deosebita. Din planul de discutii au facut parte si noile modificari cu privire la politicile fiscale ale perioadei de preaderare, TVA-ul, facilitatile, deducerile fiscale si declaratiile fiscale. Noua legislatie stabileste ca prioritate implementarea pana la 31 decembrie 2005 a unui regim special pentru TVA-ul inregistrat in diferite sectoare ale agriculturii, precum si in domeniul comertului cu produse second-hand. Se vor aplica si scutiri de TVA. Tot incepand cu ianuarie 2005, vor intra in vigoare anumite taxe speciale pentru suplimentarea veniturilor Administratiei Financiare, precum si distribuirea unei cote din bugetul impozitului pe profit catre bugetele locale, avand drept scop obtinerea unei implicari active a administratiilor locale in crearea unui mediu de afaceri mai sanatos. O alta modificare care se va implementa de anul viitor este tratarea ca dividende a bunurilor si serviciilor primite de un asociat, iar cheltuielile cu studii de marketing vor putea fi deduse si nu vor mai fi conditionate de realizarea de profit.

Scad accizele!

Anul financiar 2005 aduce imbunatatiri si pentru agentii economici de pe piata alcoolului si tutunului. Incepand cu luna ianuarie, producatorii de tuica sau rachiu de fructe care realizeaza productie doar pentru gospodaria proprie nu vor mai plati accize. Ramanem in domeniul alcoolului, unde sunt vesti bune si pentru cei care produc pentru comercializare. In acest sector se reduc accizele la bere, vin spumos sau alte bauturi fermentate si spumoase. Pentru vinul spumos accizele scad de la 42 de euro/hectolitru la 30 de euro. Cafeaua este un alt produs care beneficiaza de reduceri de accize. Astfel, pentru cafeaua verde se vor plati accize in valoare de 680 de de euro/tona fata de 850 de euro cat se plateste acum. Pentru cafeaua prajita se va plati 1.000 euro/tona fata de 1.080 euro, in prezent, iar cafeaua solubila va beneficia de o reducere a accizelor de la 5 la 4 euro/kilogram. Pentru anul viitor, legislatia economica va face un pas (speram ca inainte) in combaterea evaziunii fiscale in domeniul deseurilor materiale, al terenurilor si cladirilor, creand operatiunea de “taxare inversa” a TVA-ului deductibil, care nu va mai trece prin bugetul de stat. Respectand regimul birocratic din Romania, o parte din prevederile noului Cod fiscal are nevoie de precizari colaterale pentru a fi intelese si de agentii economici. Ceea ce inseamna ca Ordonantele vor fi nelipsite si anul viitor.

Mihaela MIHALEA





* Bursa vorbelor

Saptamana trecuta a adus schimbari importante in domeniul financiar. Cea mai mare “realizare” economica a fost recunoasterea statutului de economie de piata functionala. Subiectul a fost intors pe toate partile de specialisti si nespecialisti, iar concluzia a fost aceeasi. Nu avem motive de bucurie. Oricum, romanului de rand nu-i pasa de transparenta, omogenitate sau libera circulatie a marfurilor pe piata. Problema lui raman facturile. Daca in Romania salariul minim pe economie ar fi vreo 200-300 de euro, cine ar mai vrea in UE? Guvernantii au invatat in ultimii ani sa se foloseasca de termeni “sterili”, prea putin cunoscuti de cetatenii de rand, care in plan concret reprezinta doar vorbe goale. Ne-am inecat in terminologii de specialitate. Avem economie de piata! Uraaa! Da’ ce presupune asta? Nici nu stim si nici nu ne pasa. Ne aruncam inainte, sperand ca o data intrati in UE, vom primi si noi o “coaja de paine”. Tot sperand ne-am pierdut decenta, care ne-a invatat ca trebuie sa si muncim, inainte sa ne cerem drepturile. Cred ca putem multumi clasei politice ca ne-a invatat sa fim... neprofesionisti. Suntem consecventi doar cand ne lamentam. Dar nu conteaza, avem economie de piata. Aiurea.

Mihaela MIHALEA

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.